Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

Nóż KA-BAR Becker Remora

Zaczęty przez Fauxpas, 16-08-2011, 18:29:23

Fauxpas

Posiadam tytułowy nożyk i jestem z niego zadowolony z jednym "ale", który nie będę ukrywał strasznie mnie wkurza.
Problem polega na tym, że za każdym razem gdy wyjmuję lub wkładam nóż do pochwy ten mały drań się tępi. Rozumiem, że pochewka to tylko kawał gównianego plastiku i nie mam co oczekiwać cudów po niej, ale żeby, aż tak?

Dlatego mam pytanie do innych posiadaczy tego noża czy też mają taki problem czy to ja mam dwie lewe ręce?

biały.kmp

może pochewka jest z włóknem szklanym

brony_

Tępienie krawędzi tnącej jest zauważalnie odczuwalne po 1 włożeniu/wyjęciu noża  :idea:
Z drugiej strony nóż nie jest zrobiony ze stali dobrze trzymającej ostrze  :/
Wraz z używaniem/zużywaniem będzie większy dystans między ostrzem a wnętrzem pochwy i tępienie mniejsze  :shy:
Tak czy siak nie powinno tak być  ;>

K O Ł O B R Z E G   ---> www.rezydencja.fajnewczasy.com

Fauxpas

Cytat: brony_ w 16-08-2011, 23:41:54

Tępienie krawędzi tnącej jest zauważalnie odczuwalne po 1 włożeniu/wyjęciu noża  :idea:
Z drugiej strony nóż nie jest zrobiony ze stali dobrze trzymającej ostrze  :/
Wraz z używaniem/zużywaniem będzie większy dystans między ostrzem a wnętrzem pochwy i tępienie mniejsze  :shy:
Tak czy siak nie powinno tak być  ;>

Stal jest podobna do tej z Vicków, ale jest ona znana mi i wiem z jaką szybkością powinna się tępić.
Z tym nożem sytuacja wygląda tak, że po parokrotnym wyjęciu i włożeniu staje się zauważalnie tępszy. Zaznaczam, iż pomiędzy wyjęciem, a włożeniem nożyk nie był używany. :(

Rudolf

Dziwna sprawa .
zastanawiałem się nie dawno nad zakupem tego noża , może trzeba pochewkę inną kupić .

obol

kiedys byl podobny problem z jakims innym nozem. Mozliwe, ze z Kaperskim albo SRK  :dodge: generalnie chodzilo o to, ze pochew byl nie z kydexu, a securexu (czy cos w podobie) i wlokno szklane tepilo noz dokladnie jak u ciebie.

oto ja, czyli brzydki, zły i szczery...

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,57901.msg149059.html#msg149059 - moj skladzik
34 PCK od 20 naszych Makerow :D

A_n_i_o_l

Z Gamerem i jego zytelową pochwą chyba ;)

kawa

Też mi się wydaje że chodziło ten zytel.
W gównianym plastiku chyba nie ma włókna szklanego (jak wskazuje nazwa jest tam tylko gówno :) )

Fauxpas

Poguglałem trochę i co następuje:

1. A.G Russel Knives tak opisuje pochewkę : "Includes a black glass filled nylon sheath."
2. Knifecenter w tytule pisze następująco : KA-BAR Becker Remora Neck Knife 2-1/4" Blade, Hard Plastic Sheath.
Jednak w technikaliach podaje: Knife Made in USA
Sheath Made in China
3.Na stronie Ka-Bara jest informacja, że nóż zrobiono w USA pochewkę w Chinach dodając iż jest zrobiona z "Glass Filled Nylon"

Czyli pochewka może być przyczyną tępienia noża. Będę starał się dokładnie wkładać nóż do pochewki.
Przydałaby się kydeksowa pochewka, ale jej cena przekroczy wartość noża tak więc mogę zapomnieć.  :mad:

bazyl11986

A skóra? Może ktoś z ginekologów* by Ci zrobil pochewkę w miarę dostępnej cenie   :?

*ginekolog - pochworób. Za ten jakże elokwentny i przemyślany żart uważam, że powinienem dostać Puchar Żartu i Uśmiechu im. Karola Strasburgera.

Na pohybel skurwysynom

Co posiadam i gdzie bywam

SAMAEL

Cytat: bazyl11986 w 19-08-2011, 05:37:05

*ginekolog - pochworób. Za ten jakże elokwentny i przemyślany żart uważam, że powinienem dostać Puchar Żartu i Uśmiechu im. Karola Strasburgera.

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

kroman

Pamiętam w Gamerze miałem podobną sytuację...

Cytat: Fauxpas w 18-08-2011, 19:18:51

Czyli pochewka może być przyczyną tępienia noża. Będę starał się dokładnie wkładać nóż do pochewki.
Przydałaby się kydeksowa pochewka, ale jej cena przekroczy wartość noża tak więc mogę zapomnieć.  :mad:

Nie wiem, czy delikatne wkładanie coś da, mi przy Gamerze i jego gównianej pochwie nie pomagało...
Najlepszym rozwiązaniem moim zdaniem jest wywalić pochwę i zrobić nową, jak nie z kydexu to z ABSu podobno tańszy ;)

Fauxpas

Dzięki za porady, jednak podejrzewam, że zlecenie zrobienia pochewki, nawet z aABS-u, przekroczy wartość noża.
Tak więc pozostaje jedynie częstsze ostrzenie. jakoś to przeżyję. :)

Czegiet

Cytat: Fauxpas w 19-08-2011, 20:45:46

Dzięki za porady, jednak podejrzewam, że zlecenie zrobienia pochewki, nawet z aABS-u, przekroczy wartość noża.

Jak się nie zapytasz , to się nie dowiesz .

Czasami sądzę że naszemu społeczeństwu przydałoby się trochę naturalnej selekcji ... w starym , dobrym stylu.

bazyl11986

Cytat: Fauxpas w 19-08-2011, 20:45:46

To zamiast gdybać rusz klawiaturę i się popytaj

Edwarda:

@arekm001 teraz zauważyłem  :rotfl:

Na pohybel skurwysynom

Co posiadam i gdzie bywam

arekm001

Zauważyłeś, że napisałeś to samo, co @Czegiet :question:
A może zrób sam tę pochewkę...

Noże są fajne! I proce też!

Gumy do proc Thera Band Gold!
https://forum.knives.pl/index.php/topic,206177.msg2670531.html#msg2670531

Berg

Podobne odczucia mam z Becker Neckerem od Ka-Bara. Ostrzę (właściwie poleruję) to to na brzytwę, odkładam do pochwy, a po paru wyjęciach/schowaniach - bez używania - już nie goli i kartki jakby gorzej ciął...

Cytat: demon w 18-09-2008, 10:54:36
człowiek bez noża jest nagi - z nożem jest po prostu bez ubrania

8,5/20

bocian13

kabar mógłby dołożyć trochę i zrobić pochewkę z abs-u czy czegokolwiek co nie stępi noża  :rotfl:

PS. ups... wykopałem  :rotfl:
sorki nie zauważyłem

PLen

Uzupełniając odkopany wątek o sfilmowane doświadczenie:

[youtube=425,350]

http://www.youtube.com/watch?v=lmVNyKFiuQw[/youtube]

Jak widać i słychać opakowanie Ka-Bar działa "toksycznie"  :mad:
Niestety w moim BK-11 również.

Podstawą szczęścia jest wolność, a podstawą wolności odwaga - Tukidydes

8/19,5

Redux

mi tępi sie Kobun od wkładania w pochwę ,to zazwyczaj normalne w kydexach i plastikach