Reklama

Zaklepywanie nitów

Zaczęty przez Guziec, 06-10-2011, 15:06:12

Guziec

Witam,
Za jakis czas będę wykańczał swój pierwszy nóż - full tang. I tu pytanie. W rękojeści będą dwa otwory na nity mosiężne. Czytam na forum, że te nity się zaklepuje, ale nie mogę znaleźć w jaki sposób... Mam je po prostu delikatnie potraktować młotkiem zanim okładziny złapie żywica epoksydowa? Czy pod hasłem "zaklepywanie" kryję się jakiś grubszy patent...? Z góry dzięki za info:)

Berg

Po prostu klepiesz młotkiem, tyle, że nie prosto po osi, a raczej po obwodzie pręta. Na wierzchu zrobi się spłaszczenie, które potem zeszlifowujesz do kształtu rękojeści i włala. Rownie dobrze możesz je wkleić, a zaklepać jak żywica już wyschnie, tyle, że wtedy nie docisną już bardziej okładziny do tangu (co w sumie może lepiej)

(rozumiem, że chodzi Ci o najprostsze nity z pręta mosiężnego, bez podkładek rurek itp.)

Cytat: demon w 18-09-2008, 10:54:36
człowiek bez noża jest nagi - z nożem jest po prostu bez ubrania

8,5/20

Guziec

Tak, zwykły mosiężny pręt. Dzięki

Berg

tylko nie wystawiaj ich ponad rękojeść za dużo (przed zaklepywanien), żąeby się nie przegięły w drewienku - kawałeczek tylko circa 2 mm, może nawet mniej

Cytat: demon w 18-09-2008, 10:54:36
człowiek bez noża jest nagi - z nożem jest po prostu bez ubrania

8,5/20

Pillnitz

Przejrzyj link poniżej. Topek fajnie wyjaśnił co i jak - z tym, że robił na aluminiowych, ale zasada ta sama.

http://www.knives.pl/forum/index.php?topic=93338.0

P.S. Forumowa szukajka sucks :/

* zacnie ostrzyżony hetero sapiens *

Guziec

ooo, no o to chodziło! wielkie gracjas;)
ps
Faktycznie czasem trudno coś znaleźć przez wyszukiwarkę, no ale to na większości forów, najczęściej wyszukiwarki nie szukają przez odmiany wyrazów i to chyba jest główny problem.

Pillnitz

Nooo...
Ale jeśli się w "zaawansowanym" wpisuje jak byk "nitowanie" i szuka według użytkownika "topek",
a wyskakuje, że zapytanie jest za mało specyficzne, to potrafi delikatnie mówiąc zirytować ;).
Cieszę się, że mogłem pomóc :).

* zacnie ostrzyżony hetero sapiens *

piotrbati

Piny jako nienity zaklepywane to mozesz po prosty wkleic na epoksyda

aaa... Guziec zamelduj sie na kujawsko-pomorskiej spolecznosci ;)