Reklama

Na święta i 14 urodziny

Zaczęty przez bazyl11986, 15-10-2011, 14:07:04

bazyl11986

Witam  8D

Myślę, by młodszemu bratu sprawić w końcu jakieś porządne ostrze coby mu grzecznie służyło. W kwietniu będzie miał 14 urodziny i pomyślałem, że teraz na święta kupie mu jakiś nożyk, a na urodziny turnboxa. No i teraz mam zagwostkę - jaki nożyk? Macie jakieś doświadczenia w kupowaniu 14-15 latkom noży? Osobiście mocno się zastanawiam nad Vickiem z dużym, blokowanym ostrzem. To chyba będzie dla Młodego najlepsze. Co myślicie? I które modele byście polecili?

Na pohybel skurwysynom

Co posiadam i gdzie bywam

Dębo

Musi być scyzoryk? Jak nie to może Rat-1 plain albo serrated?

Mam sto rąk, sto sztyletów, gdy zechcę sto ran zadam.

maba

Folder? A po co? Żeby leżał w domu? Przeciętnemu niewnożowionemu jest kompletnie niepotrzebny. Do tego trzeba dorosnąć :D

Scyzoryk tańszy, mniejszy i bardziej funkcjonalny - świetny prezent dla każdego, IMO.

Z tym, że ja zostałbym przy takim Climberze, a nie dużym Vicku ;)

AlexP

Opcja blokady ostrza, moim zdaniem jest konieczna. Będzie coś dłubał to mu się na palce nie złoży ;-)

Ceterum censeo PCK esse delendam!

rifleman

Moim typem, jeśli już w Vickac grzebiemy, byłby Outrider.
Czemu? Narzędzia w miarę sensowne, no i gładkie ostrze łatwiejsze do naostrzenie dla "świeżaka".

Jest albo było
Millie jest najlepsza moi mili !

fluid

Moim zdaniem lepiej kupić coś mniejszego na początek niż dużego vicka, są też małe wengery z blokadą, choć nigdy na oczy nie widziałem, ale na forum na pewno jest coś więcej o działaniu. Lepiej dokupić coś masywniejszego po wyrobieniu nawyku noszenia ;)

bazyl11986

O szczurze myślałem, bo sam mam ochotę na święta sobie drugiego sprawić  :slini:  Ale dla 14 latka duży folder wydaje mi się mało użyteczny. Dlatego myślę o Vicku, ale by na wszelki wypadek te duże ostrze było.

Kasa nie gra roli.

Na pohybel skurwysynom

domino

Cytat: maba w 15-10-2011, 14:38:19

Do tego trzeba dorosnąć :D

Dokładnie. W tym wieku nóż w kieszeni daje +50 do lansu i -175 do zdrowego rozsądku.
Nie znam chłopaka, może być, że jest bardzo rozsądny, ale po co ryzykować.
Lepszy jakiś nieduży Vicek (koniecznie z blokadą).

My goal is to replace my soul with coffee and become immortal.

Glaca

Moim zdaniem najlepiej będzie jak kupisz wszystkomającego swisschampa. Brat zrobi furorę w towarzystwie, a i użyć czasem będzie mógł :)

MAJSTER ===>

domino

Będzie mu spodenki z tyłka ściągał ;)
Duży klamot. Lepszy byłby max 4-warstwowy. Do kieszeni włoży, a SwissChamp w kieszeni, zwłaszcza podczas biegu, grozi trwałymi uszkodzeniami przyrodzenia (w przypadku luźnych kieszeni) ;)

My goal is to replace my soul with coffee and become immortal.

bazyl11986

Cytat: domino w 15-10-2011, 15:26:00

Nie znam chłopaka, może być, że jest bardzo rozsądny, ale po co ryzykować.

Jak na dzieciaka to jest bardzo rozsądny. Gdybym miał podejrzenia, że będzie z tym nożem robił jakieś ryzykowne rzeczy, czy będzie "szpanował" w towarzystwie, to nie kupowałbym mu tego. Co najwyżej dałbym mu Sportsmana. Ale wiem, że takiego czegoś nie będzie, dlatego patrzę na użyteczność.

Cytat: Glaca w 15-10-2011, 15:31:10

Moim zdaniem najlepiej będzie jak kupisz wszystkomającego swisschampa. Brat zrobi furorę w towarzystwie, a i użyć czasem będzie mógł :)

Zgadzam się z poprzednikiem. Za duży, za dużo funkcji (pewnie nawet połowy nie będzie używał) no i nie ma blokowanego ostrza...  :rolleyes:  Chodzi mi o coś użytecznego, z narzędziami, które się naprawdę przydają.

Na pohybel skurwysynom

maba

Cytat: domino w 15-10-2011, 15:26:00

Dokładnie. W tym wieku nóż w kieszeni daje +50 do lansu i -175 do zdrowego rozsądku.

Otóż to - ja z perspektywy czasu cieszę się, że w podobnym wieku nie nosiłem żadnego foldera ;)

ED/
Koniecznie kup mu coś z piłką - pamiętam jak w pierwszym Vicku zrobiła na mnie (i zresztą na każdym znajomym) ogromne wrażenie :D

paps

Jak Vicka to może jakiegoś z okładzinami glow in the dark - bratu może dać sporo fun factoru ;)

The Hawk Family Member

gerard36856

Mój błysk przebije ciemności, moja jasność mroki rozproszy.

kawa

Folder bezsensu. Po cholere niewnożowionemu 14latkowi folder ?
Victorinox climber lub hunter będą optymalne. I dołożyłbym jakieś custom ładne oprawki.

arekm001

Mp3 mu kup.
Jak niewnożowiony to pewnie zgubi, albo przegra w jakimś zakładzie.
Albo nie będzie nosił, bo żaden szpan ze scyzorykiem chodzić. :-*

Noże są fajne! I proce też!

Gumy do proc Thera Band Gold!
https://forum.knives.pl/index.php/topic,206177.msg2670531.html#msg2670531

InQuizitor

Ładny, użytkowy, na lata.......to tylko taki:

Pan

Również jestem przeciwko zakupowi folderka. To już spory kawałek kosy, trochę waży, dodatkowo mógłby go stracić np. w szkole.
Rzuć okiem na Vicka HUNTSMAN'a. Niby bez blokady, ale ma fajny zestaw narzędzi :grin:

Cytat: marcin90-70 w 19-07-2017, 06:46:17
co robisz? Żyjesz, a nie poerdolisz sie w tańcu;)

jacho

Małego vicka , na uprzęży którą będzie mógł przypiąć do spodni a których mu nie wciągnie. Ja w jego wieku dostałem od ojca dwu ostrzowego gerlacha mam go do dziś i jest dla mnie bezcenną pamiątką .

Vigo

Ja natomiast zaproponuję Mastera RT, czyli Vicka OH z piłką do metalu i pilnikiem moim zdaniem praktyczniejszą niż zwykła piłka do drewna, przy tym jest to wersja limitowana, świetna na prezent z doskonale pasującą do okazji sentencją wytrawioną na ostrzu: "YOUR COMPANION FOR LIFE ON THE ROAD". Jest też zapakowany w gustowniejsze niż standardowe 111-stki pudełeczko również z powyższym hasłem.

Tak to wygląda:

Na zdjęciu tego nie widać, ale napisy na pudełeczku są srebrzyście metaliczne.

Z tej samej serii jest też dostępny Climber RT, który też by się nadał.

Narzędzia WERA, WIHA, BAHCO, KNIPEX, itp.: https://forum.knives.pl/index.php?topic=165495.msg1714279#msg1714279