Reklama

Kolejny gladius

Zaczęty przez yakiba, 25-10-2011, 13:52:50

Mikko

Cronosdragon

zacny 8D  również proszę o wymiary

Strzyż

Fajny! Skąd pomysł na głownię takiego kształtu? Napisz proszę coś o technikaliach, jakie stale, z czego pochwa?

Broni, klejnotów i kobiet nie kupuje się przy blasku świec, ani przez internet. -starożytne przysłowie wschodu.

yakiba

Długość głowni 60cm, szer przy gardzie 54mm trzon rękojeści 11cm i więcej nie pamiętam.Pomysł nie mój .To obecny właściciel go wymyślił lub znalazł w odmętach sieci.Prawdę mówiąc na początku nie bardzo mi się podobał ale jak już był gotowy to przyjemnie było nim pomachać .
Stale to N10E i G65 ok 120 warstw.Oprawa z brązu srebrzonego tylko oprawa denara w srebrze.

Strzyż

Denar prawdziwy? bo jakoś tak z proporcji i domniemanych wymiarów trochę za duży na denara mi się wydawał.
Jeśli już musi być jakaś czcza krytyka to głownia nie od gladiusa jakby ale pewnie nie o historyczno bronioznawczą ścisłość chodziło :) Wykonanie super. Głownia przy takiej kompozycji stali musi mieć bardzo dobre właściwości. Szczególnie podoba mi się sposób w jaki potraktowałeś pochwę. Te wszystkie zmarszczki, ślady na metalu przypatynowane wyglądają doskonale, dobrze ż epowstrzymałeś się przed polerką :)
Gratki!

edit. Aaa.. bo tochyba jakiś republikański denar... Piękna ta główka!

Broni, klejnotów i kobiet nie kupuje się przy blasku świec, ani przez internet. -starożytne przysłowie wschodu.

yakiba

Dzięki Alek z twoich ust taka pochwała wiele znaczy. Denar ma ko 1,8 cm i nie mam pojęcia z jakiego on okresu bo się na tym nie znam ale głowa mi się podoba .