Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

Yahoo w kydexie pierwszym

Zaczęty przez Bródkes, 29-10-2011, 14:10:21

Bródkes

Tak to jakos wyszło  :)

krytykujcie  ;)

pozdreo
Kamil

maz77

mnie się podoba :) szczególnie ze jest mały zarys samej klingi na kydexie

Siper

Jak dla mnie spoko wyszedł  :D Fajny minimalizm. Mógłbyś IMHO przyfazować odrobinę krawędzie, bo jakoś ostro wyglądają  ;P

KamilD

To Twój pierwszy ?!  8D kurde ! Wygląda bardzo profesjonalnie  :shades: Gratulacje ! :)

aa, pokaż prasę i czego używasz do prasowania kydex'u ? :)

P.S. Fajna zabawa, z tym Kydexem, nie ?  :shades:

piotrokonski2

Jak na pierwszy raz- całkim fajnie :). moim zdaniem trochę za daleko odeszła glownia od miejsca składania kydexu.  Gdybyś wcisnął nożyk bliżej pochew byłaby smuklejsza. Jeszcze zeszlifuj krawędzie i będzie git :)

Bródkes

Cytat: noshownik w 29-10-2011, 14:46:27

aa, pokaż prasę i czego używasz do prasowania kydex'u ? :)

Prasa to dwie książki, 6cm karimaty i 80kg  :rotfl:
lecz mi niestety jara tą pierwszą warstwe, ale jak stygnie to się odkleja, fajnie się uformowało
Cytat: piotrokonski2 w 29-10-2011, 15:26:20

Jak na pierwszy raz- całkim fajnie :). moim zdaniem trochę za daleko odeszła glownia od miejsca składania kydexu.  Gdybyś wcisnął nożyk bliżej pochew byłaby smuklejsza. Jeszcze zeszlifuj krawędzie i będzie git :)

No własnie nie docisnąłem do grzbietu  :/

KamilD

To normalne, że jara pierwszą warstwę karimaty, ja też wymieniam ją po każdym uformowaniu  ;-)

Nie trzeba podciągać do góry, gdy masz pewność, że dobrze się sprasuje (dopasuje), bo wtey na pewno nie będzie żadnego luzu :)

EDYT.

Polecam coś takiego- mał prymitywna praska, ale działa. Dwie dechy (ważne by były idealnie równe, płaskie etc.) dwa zawiasy i kilka śrubek. 20 minut roboty, a 100 razy wygodniej. Karimatę kleję do siebie taśmą dwustronną, a prasę ściskam zwykłym ściskiem stolarskim :)

Uploaded with ImageShack.us

:)

Bródkes

Cytat: noshownik w 29-10-2011, 15:55:11

Nie trzeba podciągać do góry, gdy masz pewność, że dobrze się sprasuje (dopasuje), bo wtey na pewno nie będzie żadnego luzu :)

Ale chodzi o to, że ładniej bedzie wyglądać, chudszy będzie  :D

KamilD

Cytat: Bródkes w 29-10-2011, 16:04:46

Ale chodzi o to, że ładniej bedzie wyglądać, chudszy będzie  :D

ile będzie chudszy, kilka mm ?  ;-) to nie wielka różnica, a zawsze można zrobić tam (tak jak tu zrobiłeś) oparcie pod kciuka :)

Bródkes

Cytat: noshownik w 29-10-2011, 16:08:04

ile będzie chudszy, kilka mm ?  ;-) to nie wielka różnica, a zawsze można zrobić tam (tak jak tu zrobiłeś) oparcie pod kciuka :)

Jestem zwollennikiem jak najmniejszych i praktycznych pochewek i mnie takie coś by osobiście przyszkadzało, gdybym nosił to poziomo. Tą noszę pionowo rekojeścią w dół i jest ok.
Oparcie dla kciuka robie na końcu, to chodzi tylko o to, że kydex wywinięty łatwiej się wyciąga.

Musze tez sobie taką praske zrobić, bo krawędz trochę krzywo wychodzi jak się zle rozlozy ciężar.

KamilD

Cytat: Bródkes w 29-10-2011, 17:29:08

Jestem zwollennikiem jak najmniejszych i praktycznych pochewek i mnie takie coś by osobiście przyszkadzało, gdybym nosił to poziomo. Tą noszę pionowo rekojeścią w dół i jest ok.
Oparcie dla kciuka robie na końcu, to chodzi tylko o to, że kydex wywinięty łatwiej się wyciąga.

Co kto lubi :D

Cytat: Bródkes w 29-10-2011, 17:29:08

Musze tez sobie taką praske zrobić, bo krawędz trochę krzywo wychodzi jak się zle rozlozy ciężar.

nawet w prasie czasami wychodzą krzywe krawędzie, to jest już moja trzecie prasa, każda ściskała inaczej, mimo to nie zawsze uda się uzyskać idealnie prostą krawędź... sam nie wiem czemu tak jest  :special: ważne, by pewnie trzymała nóż i było zachowane tyle miejsca między klingą, a kydexem, by nic nie rysowało i wystarczy :)