Reklama

Jakie noże wozicie w aucie - czyli samochodowe EDC

Zaczęty przez Wyca, 29-10-2011, 14:17:16

Wyca

Nie ma takiego tematu, a myślę, że większość z nas porusza się samochodami, mając w nich coś więcej niż nóż w kieszeni bądz przy pasku. Proszę nie pisać, że macie gaśnice, trójkąty, apteczki czy kamizelki, bo to oczywiste - chyba, że to będą jakieś hiper taktyczne akcesoria ;P
Zacznę od siebie:
- Kukri Condora
- Gerlach WZ92,96 i 98
- pałka teleskopowa
- latarka ITP A6 Polyestar
Niekiedy ląduje w bagażniku siekiera i jakiś Opinel lub PCK w kieszeni bocznej. Koniecznie przed zimą muszę się rozejrzeć za jakąś saperką.

mariaczi

Kluska ratopodobny 24cm, Swisstool, jakiś bazarowy szperacz z podstawką i ładowaniem z gniazdka zapalniczki

EDC: MT UT ZBP, LM Arc, Wedge XT, GWG 2000

banax

Oprócz tego co na pasku i w kieszeni, w bagażniku "saperka" samoróbka z 3h13 (podobno) z zaostrzonymi krawędziami bocznymi.

Henry

Właśnie dziś kupiłem krótki szpadelek i go naostrzyłem na szlifierce (bo chińska saperka mnie drażniła). Ale noży w samochodzie nie mam - wystarcza mi to co mam przy sobie albo w plecaku.

forester

Ja w samochodzie wożę ten, który akurat mam przy sobie :shades:

Pozdrawiam, Kamil.

tap

tool: leatherman core
folder: rat-1
mały "fixed": mora clipper nierdzewka
duży "fixed": ka-bar bk-7

i to chyba wszystko ;)

Kagemusha

Nie mam samochodu, więc jak już jakimś jestem wieziony to moje EDC staje się samochodowym EDC  :rotfl:

slice of life
Obecne EDC: MT Scarab, Camillus CQB1, LM Surge, Olight i3 EOS, Victorinox Compact

djarab

Ja wożę vicka rescue, a przy okazji chciałbym zapytać, czy ktoś z Was wozi gaz?
Jeśli tak, to jaki byłby najlepszy do auta, bo ostatnio miałem niezbyt przyjemną sytuację i stwierdziłem, że muszę się w takowy zaopatrzyć.

Hanys Przodowy

u99

Oprócz standardowego wyposażenia (apteczka, kamizelka odblaskowa, gaśnica, zmiotka, przewody rozruchowe, linka holownicza, itp.) :
- Victorinox SwissTool z kompletem bitów, przedłużką, fajką i grzechotką
- Spyderco Assist
- Victorinox Rescue Tool
- Wilson Tactical Model 22 Cop Tool
- Fenix L2
- Petzl Tikka
- saperka BW (zimą łopatka Fiskars)
- toporek Fiskars
- BAHCO (396-LAP) piła składana LAPLANDER
- łomik
- batonik

zebrox

Cytat: djarab w 29-10-2011, 18:03:04

Ja wożę vicka rescue, a przy okazji chciałbym zapytać, czy ktoś z Was wozi gaz?

LPG tez sie liczy?
Sprzedam: Benchmade Pika, Cold steel Recon1, Cold Steel Code 4

<font size="20">KOLEGO OD KERSHAWA ZAGUBIONEGO ODEZWIJ SIE DO MNIE ZGUBILEM DO CIEBIE KONTAKT.</font>

u99

Zima idzie, zamiast gazu bardziej przydatna byłaby skrobaczka do szyb, np. z AutoToola Victorinoxa  :rotfl:, niestety już nieprodukowana, najwyraźniej konstrukcja okazała się zbyt kosmiczna...  :(

Mattia

Witam,
do samochodu mam wrzuconą chińską podróbkę noża J. Marttiini (nie żal jak bym zgubił czy zalęgłaby się korozja), często zabieram ze sobą Vicka.
Pozdrawiam

LUCYFER

Cytat: Wyca w 29-10-2011, 14:17:16

Nie ma takiego tematu, a myślę, że większość z nas porusza się samochodami, mając w nich coś więcej niż nóż w kieszeni bądz przy pasku. Proszę nie pisać, że macie gaśnice, trójkąty, apteczki czy kamizelki, bo to oczywiste - chyba, że to będą jakieś hiper taktyczne akcesoria ;P
Zacznę od siebie:
- Kukri Condora
- Gerlach WZ92,96 i 98
- pałka teleskopowa
- latarka ITP A6 Polyestar
Niekiedy ląduje w bagażniku siekiera i jakiś Opinel lub PCK w kieszeni bocznej. Koniecznie przed zimą muszę się rozejrzeć za jakąś saperką.

Oby Cię z tym gdzieś w krakowie nie zatrzymali do kontroli... ;P

Wzywam posłańców przeznaczenia! - niech uderzą z ponurym zachwytem w ofiarę, którą wybrałem. Milczący jest ten ptak, co żywi się mózgiem tego, co mnie prześladuje, a jego  agonia niech odbędzie się w skomleniu i bólu, i niech będzie to ostrzeżeniem dla tych, co mego jestestwa nienawidzą...

amper

Cytat: u99 w 29-10-2011, 18:22:56

Oprócz standardowego wyposażenia (apteczka, kamizelka odblaskowa, gaśnica, zmiotka, przewody rozruchowe, linka holownicza, itp.) :
- Victorinox SwissTool z kompletem bitów, przedłużką, fajką i grzechotką
- Spyderco Assist
- Victorinox Rescue Tool
- Wilson Tactical Model 22 Cop Tool
- Fenix L2
- Petzl Tikka
- saperka BW (zimą łopatka Fiskars)
- toporek Fiskars
- BAHCO (396-LAP) piła składana LAPLANDER
- łomik
- batonik

Jak ci (niedajboziu) obrobią auto, to się nieźle obłowią.  :P
Z rzeczy gadżetowych to mam tylko mini latarkę ładowaną z zapalniczki i jakiegoś chińskiego tula.
Na zimę dorzucam saperkę/łopatkę z marketu.
Reszta jest zawsze ze mną.

KAI: FAQ | Recenzje

Nie ma mnie i nie wiem kiedy wrócę...

drslamp

Dzięki temu tematowi przypomniał mi się mój chiński Vtech, ktory wożę w schowku, teraz będę musiał się nim zająć bo trochę rdzy załapał  ;P.
W sumie jak potrzebny mi jest nóż to korzystam z tego co mam w kieszeni. Latarkę mam przy kluczach, zestaw narzędzi typu śrubokręty w bagażniku.

Teraz będzie trzeba doposażyć się w saperkę na zimę.

Gaz wożę, nigdy się nie przydał i mam nadzieję, że nie przyda, ale była kiedyś moda na bycie full tactic przygotowanym na wszystko, więc ja też mam  ;>

u99

Cytat: amper w 29-10-2011, 19:16:59

Jak ci (niedajboziu) obrobią auto, to się nieźle obłowią.  :P

Mówi się trudno to tylko przedmioty  ;) ze strachu przed złodziejami nie będę przecież chował zabawek w sejfie  :P najważniejsze byśmy zdrowi byli  :idea:

Teuril

Cytat: Kagemusha w 29-10-2011, 17:53:50

Nie mam samochodu, więc jak już jakimś jestem wieziony to moje EDC staje się samochodowym EDC  :rotfl:

Zły jestem na Ciebie, bo miałem to samo napisać.  :/

T.

Apartamenty w Chorwacji -> PM.

rifleman

W schowku mam More Viking, a w bagażniku maczetę (firmy Ermet bodajże).

Jest albo było
Millie jest najlepsza moi mili !

bodzio.w1

To co mam przy sobie :D i w samochodzie
Buck Strider 888
Siekierka hults Bruk
Saperka ( zimą łopatka Fiskars )
Baton 26"

Małe jest piękne, duży więcej może jeśli chodzi o noże.

>>>>>To mam<<<<<
https://forum.knives.pl/index.php?topic=57901.msg650625#msg650625

pawlos

U mnie skromnie, saperka i nóż do chlebka.