Reklama

Leek - wątek ogólny ;)

Zaczęty przez kali, 16-11-2011, 17:07:17

kali

Mam Leeka CB, trochę mnie denerwuje framelock, pomyślałem nad zmianą na jakiegoś linerlocka. Na razie pomijam jego grubość i sztywność, bardziej interesuje mnie grubość całego noża. Wiem, że wersja G10 jest dużo, dużo grubsza, niż stalowa, jak to wygląda w Leekach z aluminiowymi okładzinami?

W ogóle to chciałem pokazać co zrobiłem z klipsem Leeka, ale jak zobaczyłem na kompie zdjęcia, które zrobiłem komórką, to dałem sobie spokój ;)

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

kosma

Pokaż kali te fotki bom ciekaw chociaż na pw. O z leekiem w g10 nie pomogę bo miałem w rekach tylko wersję z FL.

kali

Nie z G10, tylko z aluminum ;) Są takie kolorowe, aluminiowe Leeki.

A klips jest teraz taki, o:

FP

porcelanowy

Powitoł

http://www.bladeforums.com/forums/showthread.php/399319-G-10-S30V-Leek-%28matte-version%29

Chętnie bym pożenił rękojeść G10 z kompozytem z D2  :shy:

Edyta, sorry kfa, nie ta fotka, nie ten leek... zarazara... :D

Edyta2, całość się czyta ;P Nie mam, przejechałem "historię" tam i z powrotem i nie wiżu. Musiałem tylko na podglądzie image.google alu przejrzeć :shy:

kali

FP

Piniolski

Fajny mod klipsa, wiesz co lubię ;P
Kurde ten Leek też nie taki głupi (nie kupiuje więcej noży, nie kupuje więcej noży ...  :cry:)

Większość pieniędzy wydałem na noże i alkohol. Resztę po prostu zmarnowałem ;-)

kali

Mod wyszedł kiepsko (nie widać na tych fotkach), bo ten klips był już parę razy gięty w różny sposób (to taki testowy klips ;) ), i zostały po tym wyraźne ślady. Do tego jak giąłęm na gorąco (na zimno się nie przegnie o taki kąt) dwiema parami kombinerek, to też nie najładniej wyszło. I trudno doczyścić w zagięciu ;)
Leek jest fajny, bardzo fajny, ale ma parę denerwujących rzeczy:
- kołek to stop pin,
- w zamkniętym nożu stop pinem też jest kołek, opiera się o frame i sprężynuje,
- frame nie jest tak sztywny, jak powinien,
- w blokadzie przed przypadkowym otwarciem jest gwint w plastiku, dokręciłem, wyrobił się, samoczynnie się zablokowywał, musiałem zdemontować (z resztą i tak się nie przydawała).
-  nie można zdemontować speed-safe, bo w głowni nie ma otworu na detent ball i nie będzie miało co trzymać zamkniętej głowni
A poza tym jest fajny, mały, bardzo płaski, nie niszczy kieszeni, świetny profil głowni (choć Random Leek ma jeszcze fajniejszą ;) ). Niektórym może przeszkadzać śliskość rękojeści.

FP

rotpin

Wyszło Ci całkiem nieźle :) Na ile odstaje zagięcie klipsa ponad okładzinę?

Random jest genialny jako małe EDC. To jeden z tych kilku noży które sprzedałem i żałuję. Kiedyś sobie odkupię tylko w wersji zębatej :]

kali

Cytat: rotpin w 17-11-2011, 09:20:41

Na ile odstaje zagięcie klipsa ponad okładzinę?

Na tyle, na ile dognę ;) Obecnie jest ~6.9 mm, spodnie się mieszczą z luzem, nie haczy i nie wyciera.

FP

kali

Wspomaganie w Leeku padło - głownia przestał się otwierać do końca. Myślałem, że sprężyna pękła, zamówiłem nową.
Dziś go rozkręciłem, i... sprężyna jest cała...
Wygięła sie? WTF? Jak wygląda torsion bar przed założeniem?? Jak go wygiąć, żeby było dobrze?
Edit: nieważne, pękła z głośnym trzaskiem przy pierwszej próbie napięcia po lekkim dogięciu i założeniu ;)

FP

sawim

Odkopuję  :D Macie jakąś wizję jak odkręcić śrubę osi głównej w Leeku, skoro to cholerstwo kreci się sobie radośnie po prostu w kółko ?? Musze wymienić torsion bar, a tu niespodzianka...  :frown:

"Cofnij do tyłu..."

rotpin

Ja podkładałem gumkę do ścierania pod śrubę, dociskałem na stole i zawsze się udawało odkręcić.

kali

Ja tak samo, tylko dociskałem gumę palcem.

FP

sawim

Dzięki za porady, wypróbuję wersję stacjonarną z gumka do ścierania. Próbowałem czegoś podobnego z dobrą, przyczepną gumą z podkładki od myszki w łapie, i niestety :( nie poszło, no ale może ta guma nie była tak przyczepna jak sądziłem. Swoją drogą trochę z czapy generalnie jest to rozwiązanie  :dead:

"Cofnij do tyłu..."

rotpin

Podgrzej jeszcze śrubę to klej powinien puścić.

Painkiler

ja rozwiązałem ten problem permanentnie podkładając kawałek starej dętki pod mocowanie klipsa ;)

gumich

Wystarczy podłożyć kawałek papieru pod klips i dokręcić śrubkami u mnie pomogło.

Tlim hunterek; Kershaw Leek; Kershaw OD-1; Victorinox Tinker; Victorinox Soldier 94'; Magnum MX; Magnum Barracuda; Leatherman Rebar; Leatherman Skeletool CX;

sawim

Pomógł kawałek o-ringa, i przygrzanie blołtorczem - jakiś dobrodziej podkleił śrubę czerwonym loctite  :?. W każdym razie sprawa załatwiona pozytywnie  :D

"Cofnij do tyłu..."

gumich

Takie pytanko zamówiłem części do mojego leeka między innymi dostałem niezamawiany Thumb Stud z ciekawości chciałem sobie zobaczyć jak się go wymienia ale nie mam pomysłu ???? Czy on tam jest wciśnięty po prostu na siłę? Macie jakieś pomysły jak go wymienić :dodge:?

Tlim hunterek; Kershaw Leek; Kershaw OD-1; Victorinox Tinker; Victorinox Soldier 94'; Magnum MX; Magnum Barracuda; Leatherman Rebar; Leatherman Skeletool CX;

kali

Jest wciśnięty na siłę. Wymiana w imadle, nic trudnego.

FP