Reklama

Skórzane krążki, rękojeść

Zaczęty przez unname, 10-12-2011, 16:41:14

unname

Nie mogę nigdzie znaleźć jak kleić. Potraktować tę kanapkę normalnie epoxy, czy butaprenem??

paproch

By z krwi naszej życie wzięła Ta
Co jeszcze nie zginęła

Bródkes

Danock

"Knife is the best thing to enjoy nature with" - virtuovice
TeKlimaty
Sprzedam
instagram teklimaty

W. Irving

A ja kiedyś rozebrałem  :cry: :cry: :cry: prawdziwą finkę co miała rękojeść z krążków skórzanych. Po odkręceniu śruby, która dociskała głowicę okazało się, że te krążki nie były niczym klejone do siebie. Trzymały się "na ścisk" ... Jak chcesz koszerną rękojeść zrobić, to niczym nie klej.

Pzdr
Tomek

wiem k...a wszystko... jako rzecze kosiarz ;>

(tu http://forum.knives.pl/index.php/topic,156717.msg1501352.html#msg1501352 )

peppers1

poniekąd już o tym było:
http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,117336.0.html

ja bym wybrał epoxy, ale tak jak pisze W. Irving też by w sume było ok (o ile jest na dupce skręcany albo zabity :)

pozdr

Danock

Tradycyjnie po fińsku to przekładek z kory też się nie klei, nawet przy całych ,,korowych" rękojeściach.
Ale trzeba mieć za sobą całą ,,siłę tradycji", że tak powiem. Początkującemu nożownikowi radziłbym dobrze kleić a potem dopiero uczyć się mocno zbijać, zaciskać, wiązać itp.  :P
Pozdrawiam.

"Knife is the best thing to enjoy nature with" - virtuovice
TeKlimaty
Sprzedam
instagram teklimaty

peppers1

Cytat

trzeba mieć za sobą całą ,,siłę tradycji", że tak powiem

o tak , jak robiłem swój pierwszy skręcany to użyłem takiej  że gwint mi poszedł i musiałem korektę rączki robić (no i w sumie to nigdy ten pierwszy skręcany nie powstał  :()   :D

Bródkes

Cytat: Danock w 11-12-2011, 21:09:24

Epoxy, bo usztywnia.

Może i usztywnia, ale skórę sklejoną ze skórą epoxydem łatwo odkleić, a butaprenem już nie  ;>

milord

Cytat: Bródkes w 11-12-2011, 21:44:11

Może i usztywnia, ale skórę sklejoną ze skórą epoxydem łatwo odkleić, a butaprenem już nie  ;>

Dlaczego nie? Bo wsiaka w skóre?
Mi skóra na epoxy nie odklejala sie tylko odrywala sie warstwa skóry ... klej trzymal

karud

Cytat: Danock w 11-12-2011, 21:27:25

Tradycyjnie po fińsku to przekładek z kory też się nie klei, nawet przy całych ,,korowych" rękojeściach.
Ale trzeba mieć za sobą całą ,,siłę tradycji", że tak powiem. Początkującemu nożownikowi radziłbym dobrze kleić a potem dopiero uczyć się mocno zbijać, zaciskać, wiązać itp.  :P
Pozdrawiam.

Tyle że kora brzozowa to nie skóra  ;P akurat kora jak ściskasz na mokro to sie sama z siebie naturalnie "skleja", skóra nie.

zapraszam do sklepu www.birkashop.pl

жизнь, как посмотришь с холодным вниманьем вокруг –
такая пустая и глупая шутка...

Giedymin

Cytat: Danock w 11-12-2011, 21:09:24

Epoxy, bo usztywnia.

Może sie myle ale plusem takich rekojeści jest między innymi to że nie są aż takie sztywne:) a przy rękojeści w większej cześci skórzanej chcemy wykozystać jej właściwości że tak powiem naturalne np. pewną elastyczność i to jak przylega do ręki itp. Jeśli chcemy sztywną rękojeść ze skóry to równie dobrze mozemy wziąść całość przejechać cyjanoakrylem i spolerować na gładko, ale to sie moim zdaniem mija z celem.
Ostatnio oprócz rękojeści, kapcia skleiłem butaprenem:) nic innego tak kapci nie klei.
W sumie nie mam porównania z epoxydem ale mnie butapren na razie nie zawiódł.

Hejo powoli odchodze od robienia nozy zlecenie. Bede robił głównie na sprzedaż. Jak ktoś chce być ma mojej mailing liście to pisać prosze, bedzie powiadomienie o dostepnych nowościach. [email protected]
https://www.facebook.com/Giedyminsbigblades/

unname

Nożyk już sklejony epoxy. Jak go przeszlifuje, to wrzucę foty.

Dzięki za odpowiedź i rady;)

marek13101

Zrobiłem kiedyś rękojeść z kory brzozowej, kleiłem Vikolem, wyszło całkiem ładnie i się trzyma.

unname

Rękojeść jest skórzano-drewniana. Moczyć ją w pokoście, czy może na skórę jakiś lepszy sposób?

wat93

Zapraszam!
http://www.wkknives.cba.pl/
https://www.facebook.com/WK.Knives
Cytat: Franek Majcher
Sam uważam ,że najlepszy nóż to ten którego jeszcze nie zrobiłem więc zawsze jest co poprawiać

Trollsky

przymierzam sie do pierwszej  skorzanej rekojesci.

mam pytanie - skóra ktora posiadam ma troche tych "paprochów" od dołu - jak scisne i skleje to wyjdzie rowno czy szukac skory gładkiej z oby stron ?

Ludzie wybaczą Ci wszystko, oprócz tego ze Ci coś wyszło.

malkontent

Cytat: Trollsky w 15-04-2013, 11:07:08

przymierzam sie do pierwszej  skorzanej rekojesci.

mam pytanie - skóra ktora posiadam ma troche tych "paprochów" od dołu - jak scisne i skleje to wyjdzie rowno czy szukac skory gładkiej z oby stron ?

Ja przecierałem papierem ściernym.
I ściskaj po kawałku, po kilka krążków, a nie od razu całość - lubi się przechylić (z doświadczenia już to wiem).
A jak Ciężko obrabia Ci się skórę - pomaga nasączenie kropelką.

Trollsky

wytne bardzo ciasne otwory zeby sie nie przechylało. O z kropelka dobry patent, oni sporo jej zejdzie :)

ladnie Ci to wyszlo !

Ludzie wybaczą Ci wszystko, oprócz tego ze Ci coś wyszło.

Bona

Szukaj gładszej, bo jest lepiej fabrycznie sprasowana.
Najlepiej podeszwowa.
Jak malkontent napisał, po wstępnej obróbce maszynowej możesz nasączyć super glutem lub kropelką, ale jak chcesz barwić, to wcześniej, bo później nierówno wychodzi.
I właśnie, po kilka sklejaj, jeśli chcesz mieć dobrze ściśnięte i równe.
Równe otwory nic nie dadzą, jak dojebiesz to i tak się przechyli, przecież to skóra, a nie plastik.

Miłego dnia i wszelkiego szczęścia życzę