Reklama

Double bevel

Zaczęty przez bathonuk, 15-12-2011, 10:04:09

bathonuk

Witam wsystkich.

Jak wyprowadzic dobrze double bevel, gdy ostrze noz segmentowo z wlosem?? Tak samo tylko prawie bez nacisku pod innym katem czy jednym dobrym pociagnieciem?? Obawiam sie, ze moge nie utrzymac dobrze kata, gdy bede robil to jednym ruchem. Pytam bo po naostrzeniu nozy sa niesamowicie ostre, ale szybko traca swoja ostrosc i musze je caly czas wykanczac na pasku, a w jednym z watkow dowiedzialem sie, ze powodem tego jest brak drugiej krawedzi tnacej. Z gory dzieki za odpowiedzi.

lorthin

Jestem w tym nowy - i cała moja wiedza pochodzi z tego forum, także też radzę poszperać i poczytać o ostrzeniu.
Jednak z tego co rozumiem, to przede wszystkim powinieneś ostrzyć POD włos, a nie z włosem. Bo ostrząc z włosem na kamieniu, czy diamencie tworzysz duży drut, który jak go dobrze nie zdejmiesz, prowadzi do natychmiastowego mikroszczerbienia i utraty ostrości.

bathonuk

Ostrze jak na filmie instruktarzowym Korina i Murraya Cartera. Drut sciagam korkiem i wstecznymi ruchami, a pozniej polerowaniem na skorze. Mysle, ze w dalszym ciagu ostrzac ''Z'' wlosem i sciagajac drut przy zmianie kamieni nie ma problemu ze zrobieniem drugiej krawedzi. Chcialem tylko wiedziec jak Wy to robicie?

PiotrB.

Japonczycy ostrza noze z "wlosem" i to jest normalne. Jaki to noz?

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

bathonuk

Jest to Global santoku. jest naprawde bardzo ostry, ale ta ostrosc sie szybko traci. Nie mam problemow z czestym ostrzeniem, ale wiem ze nie powinno tak byc. czuje sie bardziej komfortowo ostrzac z wlosem.

PiotrB.

W Globalu jest po prostu miekka stal. nie utrzymasz dlugo ostrosci. Mozesz "przedluzyc" ostrosc poprzez prawidlowe uzytkowanie noza. Z tego co pamietam, to ma chyba 55-56 HRC

bathonuk

Raczej poprawnie uzywam swoich nozy. Nie tne twardych rzeczy, kroje tylko na desce, nie wkladam nozy do zlewu, myje je osobno i odrazu wycieram. Moje pytanie jest dalej aktualne poniewaz mam zamiar szybko rozszerzyc swoja kolekcje i warto by bylo wiedziec jak to sie robi.

MichaelD

Wg producenta Global są hartowane 56-58 HRC. Rodzaj deski też ma duże znaczenie, np. bambusowe deski wykonane są z dużej ilości małych kawałków bambusa, a użyty klej nie jest dobry dla noży.

Opinie na ostrzenia noży Global znajdziesz w poniższych recenzjach:
http://zknives.com/knives/kitchen/ktknv/makers/global/index.shtml

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

PiotrB.

Cytat: bathonuk w 15-12-2011, 16:48:24

Raczej poprawnie uzywam swoich nozy. Nie tne twardych rzeczy, kroje tylko na desce, nie wkladam nozy do zlewu, myje je osobno i odrazu wycieram.

Wazne jest, jak kroisz nozem, jak zbierasz produkty z deski. Jesli np. kroisz nozem w ten sposob ze, siekajac cokolwiek trzumasz koniec noza na desce prawie caly czas, to "przesuwajac" noz wzgledem produktu, "wygina" sie KT. Jesli zbierasz produkty KT a nie grzbietem, to tez "wyginasz" KT. I takie rozne "triki" powoduja ze noz tepi sie szybciej.

Jesli chodzi o twardosc, to z praktyki powiem, ze jest blizej 56 HRC.

lorthin

Cytat: bathonuk w 15-12-2011, 16:48:24

Moje pytanie jest dalej aktualne poniewaz mam zamiar szybko rozszerzyc swoja kolekcje i warto by bylo wiedziec jak to sie robi.

Przeczytaj: http://forums.egullet.org/index.php?/topic/26036-knife-maintenance-and-sharpening/
Tam jest m.in. o Double bevel, może ci pomoże.

bieniek

Scieralnośc Cromowej nie ma tu nic do rzeczy. Błędy w użytkowaniu lub ostrzeniu jak najbardziej.

Posmyraj tym nożem pod kątem jakimś tam około 45 stopni o bułę dłoni w jedną i drugą stronę - obiema stronami ostrza. Czy po którejś stronie czuć tak jakby większe zahaczanie czy też jakby "ostrość"? Jeśli tak, to masz wygiętego druta. Możliwe jest że nie doprowadzasz dwóch beweli do punktu kontaktu, przez co krawędź czuje się agresywna ale szybko odpada po kontakcie z deską czy tam.

Dzieje się tak, bo może zbyt mocno dociskasz do kamienia, przez co zbierasz materiał nad drutem. Ciężko powiedzieć bez zobaczenia :)

Co to znaczy szybko się tępi? Szybko traci te wstępną moc czy kompletnie się rozkłada na pomidorze?

Z dwóch kamieni nie oczekuj świetnej ostrości przez długi czas...Ostatnio miałem szaleństwo przedświąteczne w pracy i nobla itp, nie miałem czasu na progresję, efekt hiromoto po 1k/6k po tygodniu nadaje się znowu na warsztat.
Plastikowa deska mu nie pomaga, ale po progresji przechodzi do plateau po dwóch tygodniach, taka jest różnica.

Co do pytania z wątku to niestety go nie rozumiem? Chodzi Ci o ostrzeniu lewej strony ostrza?

Sawasdee,
bieniek