Reklama

Pimp my Knife 2: Hiromoto

Zaczęty przez bieniek, 31-12-2011, 19:53:09

bieniek

4

8D
Bevel narazie postawiony kamieniem 1k i naturalną Ohirą. Zwiększa się na środku ostrza bo chcę sobie z tego zrobić coś w stylu honesuki-gyuto.

Polerka nastąpiła po odchudzaniu ostrza. Ten nóż nie działa nawet w połowie jak należy bez odchudzania, a teraz wiem że można bezpiecznie przeprowadzić operację odsysania.

Sawasdee,
bieniek

Prosty

dużo go odchudziłeś ?
czym wyskrobałeś to czarne z napisów ?

Ramrege

Czym polerujesz płazy? Używasz np dremela? Sam się zastanawiam nad pimp'em innego noża.

bieniek

Tymi ręcoma :)  Najpierw dmt, później kamień, później papiery wodne 180-400-600-800-1000-1200-1600-2000 i na koniec kamiyczki palcowe

Odchudziłęm o tyle, żeby jak przesuwam palcami po obu stronach ostrza od grzbietu w dół to nie czuć bewela [tak jak MC], jeśli kumasz:)
Zajeło ze dwadzieścia godzin łącznie
A nie skrobałem nic, to na zdjęciu pewnie muł z ohiry jest, albo jakoś tak się światło odbija.

Sawasdee,
bieniek

Prosty

Cartera oglądałem.
zawsze jak coś pokarzesz to nabieram ochoty na zakup kamieni wodnych...

Ramrege

Cytat: bieniek w 02-01-2012, 15:25:04

Tymi ręcoma :)  Najpierw dmt, później kamień, później papiery wodne 180-400-600-800-1000-1200-1600-2000 i na koniec kamiyczki palcowe...

Na jakie kamienie palcowe przechodzisz po 2000, może sobie zamówię. Jak czytam ile Ci to zajęło to mi przechodzi ochota na większe zmiany ;)
Ile tak na oko ściągnąłeś mm?

bieniek

Prosty, hahaha :) Gratis dorzucę całkiem żywego Kinga 1.2  :D

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,123078.msg981522.html#msg981522

Ramrege ciężko stwierdzić jakie to kamienie, kupujesz zestawy random z www.japanesenaturalstones.com, w nich dostajesz dosyć spore kawałki potłuczonych kamieni naturalnych. 4 dowolne o różnej twardości. Nie dostajesz opisu, także częścią zabawy jest to że obserwujesz jaka twardość zostawia jaki efekt i jak one łączą się w jakiej konfiguracji. Ja mam 4 z których dwa kawałki są te same:D dostałem jeszcze 4 przy okazji mojego ostatniego zamówienia.

Maxim z tej strony jest 100 % godzien zaufania. Długo by opowiadać, ale w temacie ostrzenie/noże to poprostu przyjemnie z nim pogadać :)

A na oko to z pół milimetra odjąłem spokojnie, a to jeszcze nie koniec. Jedno mogę stwierdzić napewo, ten nóż nie działa nawet w połowie tak dobrze jak przychodzi nowy...

Sawasdee,
bieniek