Reklama

fast help! A1 vs. rc-6 vs. RMDeux Le

Zaczęty przez milord, 22-01-2012, 20:40:16

milord

Czuje sie jak "swieza krew"  ;P
ale co tam, najwyzej mnie w dupe kopniecie  :D

Który nozyk byscie brali i dlaczego.

1. Fällkniven A1 ( do wyboru laminat i solid VG10)
2. Esee RC-6
3. RatManDeux Le

Do wyboru tylko te trzy! ( Mory mam vicki mam itp. itd.)
Przeczytalem sporo w necie na ten temat - wiec linków do innych dyskusji nie potrzebuje.

Interesuje mnie tylko i wylacznie WASZE zdanie - poprostu chce wiedzie, co mysla "fumfle na wlasnym podwórku"
Czy ktos z szanownych Panów i Pan majakies dobre rady? Pliz!  :D
THX  :-*

InQuizitor

Fällkniven A1 (VG10) - swojego nie mam, ale miałem przyjemność się "pobawić".
Extra leży w ręce, świetnie się nim pracuje, czuć kawał noża i .....pasuje klimatem do Twoich opraw  ;)

mariaczi

Tylko nie ratmandeux on czeka na mnie  :rotfl: Ale szczerzę to właśnie jego Ci polecę, bo pewnie tego u Mari lukasz.

EDC: MT UT ZBP, LM Arc, Wedge XT, GWG 2000

milord

Cytat: mariaczi w 22-01-2012, 20:43:57

Tylko nie ratmandeux on czeka na mnie  :rotfl: Ale szczerzę to właśnie jego Ci polecę, bo pewnie tego u Mari lukasz.

W sumie nie, lukam w usa - zeby capnac tegou Mari, to mi 20 zyla brakuje ... a jeszcze przesylka!  ;P
Tak na prawde to bardziej bym wciagnal malego RMD. ale korci mnie porównanie tych trzech wlasnie.
Ale dlaczego polecasz mi tego - poza tym, ze sam go chcesz!?

Cytat: InQuizitor w 22-01-2012, 20:43:07

Fällkniven A1 (VG10) - swojego nie mam, ale miałem przyjemność się "pobawić".
Extra leży w ręce, świetnie się nim pracuje, czuć kawał noża i .....pasuje klimatem do Twoich opraw  ;)

Piszesz, ze VG10 sollid? Zawsze mnie ciekawil.

apoc

Żeby nie było całkiem OT, wziąłbym RC6, bo jestem miłośnikiem ratów - sensowna cena, dobra gwarancja i przyzwoita pochwa. A1 przerabiałem już trzykrotnie, to dobry nóż, ale nudny i dość pospolity - jeśli A1, to laminat. RMD jakoś mi nie leży, choć 101 jest bardzo fajną stalą. P.S. Dlaczego nie rozważasz Sissipuukko?

Weapon unused is a useless weapon.

junasz

Falk A1... jedyny NÓŻ wśród pozostałych hamarykanów.  :)

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

milord

Cytat: apoc w 22-01-2012, 20:52:17

Dlaczego nie rozważasz Sissipuukko?

bo mam  :D
A jak 1095 do VG10?
Hameryknace w wiekszosci jednak stawiali na RMD ...  chociaz wszystkie trzy byly chwalone.

elkrakerso

Ponieważ wszystkie 3 które wymieniłeś są świetne, kierowałbym się tylko i wyłącznie gustem pomiędzy nimi. Albo dorzucił do puli:
http://www.scrapyardknives.com/knives.htm
:)

Mine is Strength... and Lust... and Power!

WojaK

W imieniu wytwórni filmowej "Wild Mountain"i"Wieczorek Expeditions Team" zapraszam do oglądania filmów i seriali o tematyce Survivalowej, Turystycznej i Ekspedycyjnej.
Wszystkie nasze filmy znajdziecie na www.wildmountain.republika.pl oraz www.extreme-survival.pl Posiadamy kanały na "FB" i "YT"

apoc

Cytat: milord w 22-01-2012, 20:57:58

bo mam  :D

To zapewniam Cię, że innego podobnego noża nie potrzebujesz ;P

milord

Cytat: apoc w 22-01-2012, 21:14:46

To zapewniam Cię, że innego podobnego noża nie potrzebujesz ;P

:rotfl: wiem!!!
Ale kce cos nowego pomacac.  ;)
RC-4 jest - do strugania - "tragedia", chociaz szlif mu podnioslem - pewno sie przyzwyczailem do wygody skandynawów. Troche sie obawiam, czy RC-6 tez nie bedzie taki sam tylko wiekszy.
A1 duuuuzo drozszy. i tylko 2 lata gwarancji!
RMD tez duuuzo drozszy - ale chwala rekojesc i stal.

fjacek

Milordzie po co ci te noże ? Zrób sobie sam będzie lepszy !!!!!  :D wiem co mówię

Fliegerkappmesser

A1 laminat, ale tylko i wyłącznie blank do samodzielnej oprawy. Dlaczego? Bo:

- lubię Fallki
- ichnie laminaty budzą we mnie większe zaufanie niż np. laminaty koldstilowe
- milord umie oprawić blanka tak, żeby wszystkim oczy wypadły  :rotfl: (że przypomnę pewnego S1)

Better dead than red / Lieber tot als rot

mariaczi

Czemu ratmandeux? Bo pewnie leży w łapie jak bussiak, tak wnioskuję pomimo że nie macałem. Jeden z użytkowników mi mówił że ta stal jest fajna. Dodatkowo ten wygląd  :slini: ale to już IMO pozostanie.

EDC: MT UT ZBP, LM Arc, Wedge XT, GWG 2000

apoc

Cytat: milord w 22-01-2012, 21:19:09

:rotfl: wiem!!!

Młody wielbłąd pyta ojca - wielbłąda:

- Tato, dlaczego mamy takie brzydkie kopytka, a koniki mają takie ładne?
- Widzisz, my chodzimy w karawanie i dlatego mamy takie a nie inne kopytka, żeby nie zakopać się po kolana w piachu.

- Tato, a dlaczego mamy taką brzydką, skudloną sierść, a koniki mają taką śliczną, błyszczącą?
- Widzisz, my chodzimy w karawanie, a na pustyni w nocy jest -10 stopni, w dzień +40 stopni, i taka sierść chroni nas przed takimi skokami temperatur.

- Tato, a dlaczego mamy te dwa garbu na grzbiecie, a koniki mają taki gładki?
- Widzisz, my chodzimy w karawanie i w tych garbach magazynujemy tłuszcz i wodę, żeby nie zginąć na pustyni z głodu i pragnienia.

Na to wszystko młody wielbłąd:
- Tato a na chuj nam to wszystko, skoro mieszkamy w ZOO?!

Uwielbiam duże noże. Tyle, że ich prawie nie używam... Mam je, cieszę się nimi, ale... nie mam czasu a więc i sposobności, żeby nimi popracować w terenie. Jak większość ludzi, którzy mieszkają w mieście :rotfl:

drazel

wpisze się tu jako laik w kwestii, ale:
sam planuję zakup SYKCO, tego większego.
podobno świetna stal i rękojeść - to czego więcej trzeba?
wydaj sie mieć.... charakter.
falki i raty to maja wszyscy :P

brony_

Cytat: elkrakerso w 22-01-2012, 21:01:15

Albo dorzucił do puli:
http://www.scrapyardknives.com/knives.htm

Nie potrzebuję kolejnego Scrapa  :mad:
Nie potrzebuję kolejnego Scrapa  :cry:
Nie potrzebuję kolejnego Scrapa  8D

Może przydałby się  :?

K O Ł O B R Z E G   ---> www.rezydencja.fajnewczasy.com

milord

Multum podziekowan za Wasze wpisy!  :-*
Zeby sfinalizowac takze pisemnie cale zajscie, napisze tak:

Scrapy - oj tak  - przy nastepnej wizycie w stanach sa na pierwszym miejscu obok RMD.
Dlatego RMDeux Le odpada - Mariaczi zbieraj dalej kapone.  ;)
A1 - mam S1  - chyba nie tego jednak teraz "szukam", chociaz mnie korci!
RC-6 - tylko ESEE - wiekszy nozyk do napierdalania w lesie i pociecia czegos. Do zabawy - z life time gwarancja nie ma obaw w napierdalaniu  :D
@fjacek - czasami chce miec nozyk fabryczny, przy którym nie korci mnie, zeby cos zmienic. Dziewiczy stan musi zostac (poza zuzyciem).
Swoje lepsze, to mam!   ;P
A wiec wygrywa na bazie moich subiektywnych odczuc, emocji, chcicy i "jazdy" RC-6.
Moze jakis zestaw zrobic?? Pochwa na mole ( ;)) izula w bek-apie, jakies duperele do ogniowania.
Grab-and-go zestaw. Kiedy meczy mnie wybór przed nastepnym wyjscie w teren. Biore i ide - nie myslac, co i tak w dzisiejszych czasach jest mordega (myslenie)  :D
Pozdrawiam serdecznie!
milo

Dexameth

Cytat: milord w 22-01-2012, 20:57:58

A jak 1095 do VG10?

W praktyce bez różnicy , poza rdzewnością oczywiście  :)

Cytat: elkrakerso w 22-01-2012, 21:01:15

Ponieważ wszystkie 3 które wymieniłeś są świetne, kierowałbym się tylko i wyłącznie gustem pomiędzy nimi.

Dokładnie.Przy falku wziąłbym jednak laminat

Zawsze jest gdzieś piękny poranek , nawet w dniu naszej śmierci .

Rybulek

ratmandeux ma stal weglową -> plamki i przebarwienia