Reklama

Red Bone

Zaczęty przez kali, 28-01-2012, 15:05:55

kali

Zdjęcie zrobiłem, tak bez okazji i głębszego planu. Baterie się skończyły, tylko jedno cyknąłem. Pomyślałem, że na forum wrzucę, co mi szkodzi :]

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

kosma

Tylko napisz kali co to za bokerki i case, może ktoś będzie chciał poszukać.

czerwone jigged bone jest niezle klimatyczne. klasyka dziadkowej klasyki :)

eddie

Ten Case to ' Barehead Trapper ' - świetny kozik ,idealny do noszenia w małej kieszonce jeansów

Cytat: RNL w 03-12-2012, 10:37:18
Przeszczep- parówki jak papierosy- spożyłeś jedną, przegrałeś życie ;)

kali

3 odpowiedzi tak szybko? Dziwne... ;)
A coś napiszę, o wszystkich.

Pierwszy z prawej - amerykański Case Slimline Trapper CV. I wcale nie jest Barehead, specjalnie nie chciałem Bareheada (Barehead to wersja noża z jednym tylko bolsterem, przy osi - jak w Barlowach - ale one z zasady mają jeden duży bolster). Mam go już jakiś czas. Całkiem ładnie zrobiony i wykończony - polerowany w obrysie (może nawet za bardzo) do tego najlepsza mechanika z tych trzech. Sprężyny średnie, wszystko bardzo przyjemne. Kość niedobarwiona miejscami. Ogólnie bardzo fajny nożyk, choć trochę długawy do noszenia luzem w kieszeni. Do małej kieszonki mi się nie mieści, ma z 10 cm długości.

Środek - Boker Copperhead, niemiecki i z węglówki (co ciekawe wydaje mi się, że z węglówki są też sprężyny! zupełny old school). Gorzej wykończony niż Case - ślady po wycinaniu na matrycach, nie ma takiej polerki, ale szpar nie ma. Duża głownia ma słabszą sprężynę niż Case, ale akceptowalną. Grubasek, co mi przeszkadza w noszeniu.

Lewa strona - Boker Magnum Canoe - cały z nierdzewki. Wykończony dobrze, ale są szpary. Sprężyny - duża głownia jak Case, mała - twardsza. Niestety chodzi najgorzej z tej trójki, co w połączeniu z twardą sprężyną w małej głowni skutkuje nieprzyjemną obsługą. Sam wzór (Canoe) bardzo mi odpowiada - po złożeniu wygodnie się nosi w kieszeni (o wiele cieńszy, niż Copperhead). Skutkiem tego jest też mała grubość obu głowni.

Ogólnie to takie noże są z 10x ładniejsze i przyjemniejsze niż jakieś Victorinoxy (pomijając aloxy, ale ile można męczyć te 3 modele na krzyż).

FP

eddie

Faktycznie - już zapomniałem ,że mój barehead miał bolsterki tylko przy osi  :shy:
sorry za mieszanie

Cytat: RNL w 03-12-2012, 10:37:18
Przeszczep- parówki jak papierosy- spożyłeś jedną, przegrałeś życie ;)

kali

Cytat: default w 28-01-2012, 15:28:39

czerwone jigged bone jest niezle klimatyczne. klasyka dziadkowej klasyki :)

Mój dziadek nie nosił czegoś takiego nawet, gdy był młody.
Czerwona kość jako standard jest najłatwiej dostępna i najtańsza.

FP

Vercengetoryx

Bardzo milutkie :)
Pochew byś sobie uszył a nie marudzisz, że za długi i się w kiermanie nie da skitrać ;)

Mógłbyś troszkę opowiedzieć na temat stali ? Jak się zachowuje przy EDCowaniu ?

kali

Cytat: Vercengetoryx w 28-01-2012, 16:05:37

Pochew byś sobie uszył a nie marudzisz, że za długi i się w kiermanie nie da skitrać ;)

A pochew gdzie? W kieszeń? :D Bo przecież nie na pasek ;) Nie akceptuję tego estetycznie :)

Cytat: Vercengetoryx w 28-01-2012, 16:05:37

Mógłbyś troszkę opowiedzieć na temat stali ? Jak się zachowuje przy EDCowaniu ?

No wiesz... stal... no... twarda jest >50 HRC, znaczy się... daje radę :) Nie testowałem, jak się stępi, to trzeba trochę podostrzyć, tyle :]

FP

Vercengetoryx

Cytat: kali w 28-01-2012, 16:10:50

A pochew gdzie? W kieszeń? :D Bo przecież nie na pasek ;) Nie akceptuję tego estetycznie :)

Skoro akceptujesz Swoją brodę to powinieneś zaakceptować pochew na pasek, choćby była ze starej opony ;)
Od jakiegoś czasu nosze tak vicka i jest bardzo wygodnie.
Estetycznie to sam nie wiem, bo koszulkę noszę na zewnątrz spodni, a jak muszę już nosić wewnątrz to pochewkę przykrywa marynarka :)

kali

Cytat: Vercengetoryx w 28-01-2012, 16:19:29

Skoro akceptujesz Swoją brodę to powinieneś zaakceptować pochew na pasek, choćby była ze starej opony ;)

Nie rozumiem :mad:

Cytat: Vercengetoryx w 28-01-2012, 16:19:29

Estetycznie to sam nie wiem, bo koszulkę noszę na zewnątrz spodni, a jak muszę już nosić wewnątrz to pochewkę przykrywa marynarka :)

A ja najczęściej w koszuli chodzę, ale marynarkę zakładam rzadko.

FP

Lisek777

Cytat: kali w 28-01-2012, 15:45:04

Ogólnie to takie noże są z 10x ładniejsze i przyjemniejsze niż jakieś Victorinoxy (pomijając aloxy, ale ile można męczyć te 3 modele na krzyż).

;-) dokładnie!

Cieniutki Case ma klimacik i w zupełności ogarnie codzienność...  :P

Villemo

Mam Bokera Magnum Bonsai Canoe, do uwag dotyczących wykonania dodałabym jeszcze ostre linersy. Zazwyczaj nie czepiam się takich rzeczy, ale akurat w tym przypadku jest to dość mocno odczuwalne (szkoda, bo nożyk jest bardzo wygodny). Szpary w moim egzemplarzu też są widoczne, jednak kość to na tyle przyjemny i "ciepły" materiał, że mi to rekompensuje ;-)

Z małej głowni nie korzystam, duże ostrze tnie bardzo ładnie, chociaż musiałam się przyzwyczaić do kąta nachylenia klingi.

kali

Faktycznie, linery są bardziej ostre, niż w Case i Bokerze. Może nie zwróciłem na to uwagi, bo nie mam go od nowości. Pisząc "dobrze wykonany" miałem raczej na myśli wykończenie, bo jest przepolerowany i przeszlifowany tam, gdzie powinien (lepiej, niż Boker), ale samo wykonanie jest nieco gorsze, niż Bokera - szczególnie widać te szpary i szpareczki. Pomimo to całkiem przyjemny nożyk, wzór mi bardzo odpowiada, jak już pisałem. Może kiedyś się skuszę na Case (jak dolar spadnie? ;) ). Najlepiej na jednej sprężynie, ale skąd dostać taki antyk? ;)

FP

rybak

kali, ja nie jestem pewny, ale chyba weglowka na sprezyny to standard jest u Case, Bökera, (nie wiem, czy Magnum) czy Schliepera.

Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

Lisek777

Cytat: Villemo w 29-01-2012, 17:42:59

Mam Bokera Magnum Bonsai Canoe, do uwag dotyczących wykonania dodałabym jeszcze ostre linersy. Zazwyczaj nie czepiam się takich rzeczy, ale akurat w tym przypadku jest to dość mocno odczuwalne (szkoda, bo nożyk jest bardzo wygodny). Szpary w moim egzemplarzu też są widoczne

No właśnie, kwestia jakości wykonania... W przypadku Case'a nie spotkałem się ze szparami czy niedokładnym spasowaniu kości, zawsze było wszystko idealnie. I tak powinno być.  ;P
Ale najważniejsze, aby scyzoryk sprawiał radość użytkownikowi i jeżeli nabyliśmy do w fajnych okolicznościach lub otrzymaliśmy od fajnej osoby to na małe wady można przymknąć oko... :)

kali

Cytat: rybak w 29-01-2012, 17:56:06

kali, ja nie jestem pewny, ale chyba weglowka na sprezyny to standard jest u Case, Bökera, (nie wiem, czy Magnum) czy Schliepera.

Case na 100% ma od lat... chyba 70-tych sprężyny z nierdzewki (sprawdzę). Natomiast w niemieckich być może to standard. Chińczycy robią wszystko z nierdzewki, RR, Magnum, Kissing Crane... no wszystko, co teraz robią ;) Nie widziałem ani jednego chińskiego noża z głownią z węglówki, i sprężyn też raczej z tego nie robią.

Cytat: Lisek777 w 29-01-2012, 17:58:42

No właśnie, kwestia jakości wykonania... W przypadku Case'a nie spotkałem się ze szparami czy niedokładnym spasowaniu kości, zawsze było wszystko idealnie. I tak powinno być.  ;P
Ale najważniejsze, aby scyzoryk sprawiał radość użytkownikowi i jeżeli nabyliśmy do w fajnych okolicznościach lub otrzymaliśmy od fajnej osoby to na małe wady można przymknąć oko... :)

Case ma swoje za uszami ;) W tym Trapperze wyginałem głownię, żeby ją wycentrować. I ponoć nie jest to nic szczególnie rzadkiego. Natomiast wykończenie i kultura pracy zdecydowanie najlepsze. Aaale Canoe się na pewno nieco dotrze jeszcze ;)

Jeszcze wspomnę o RR. Naprawdę fajnie zrobione, znów nie jest to poziom Case, ale lepiej to wygląda, niż w przypadku Canoe.

W ogóle oceniam na podstawie małej próby, więc pomimo tego, że wspieram się też opiniami innych, to może nie być to zawsze prawdą ;)

FP