Reklama

Leatherman Crunch - krótka recka

Zaczęty przez mar_kow, 28-01-2012, 16:24:23

mar_kow

Leatherman Crunch
Dostałem go w prezencie na 40-ste urodziny. Tool mnie chociaż trochę pocieszył bo cyfra urodzin nie za bardzo... :?
Trochę suchych faktów:

Narzędzia:

• Ząbkowany nóż wykonany ze stali nierdzewnej 420HC
• Szczypce
• Nożyce do drutu
• Nożyce do grubego drutu
• Narzędzie do zdejmowania izolacji z kabla
• Mały śrubokręt
• Średni śrubokręt
• Duży śrubokręt
• Śrubokręt krzyżakowy
• Pilnik do drewna / metalu
• Otwieracz do butelek
• Linijka
• Slot na wkrętki Hex

Cechy:

• Uchwyt ze stali nierdzewnej
• Obudowa ze stali nierdzewnej
• Wszystkie narzędzia posiadają blokadę
• Regulowana Szczypce
• Nylonowa pochwa
• 25-letnia gwarancja

Wymiary:

• 10 cm (zamknięte)
• Waga: 196 g
• 5,59 cm (długość ostrza)

W zestawie skórzany futerał bardzo dobrej jakości.

Trochę od siebie:
Tool mały i poręczny w postaci złożonej (fotka porównująca z TTi). Najważniejszą funkcję pełni ,,żabka" – maksymalny prześwit to 23 mm. Żadne szczypce toola LM nie mają takiego ,,rozwarcia". Trzeba się przyzwyczaić do tego że szczęki są rozdzielone i trzeba włożyć jedną cześć szczęk w gniazdo uchwytu. Przy maksymalnie dokręconej śrubie regulacji – szczęki mają 14 mm ,,rozwarcia" i można chwytać mniejsze przedmioty.
Pozostałe ważniejsze narzędzia:
- nóż – niewielki 50mm krawędzi tnącej, ząbkowany;
- pilnik – 35 mm powierzchni zdzierającej. Dwustronny + krawędź;
- śrubokręty – 2 płaskie różnej wielkości (raczej słabe) i 1 gwiazdka;
- otwieracz do butelek trochę nieporęczny;
- kółko zawieszka.
Wszystkie narzędzia blokowane, całość wykonana dość starannie. Funkcjonalność z mojego punktu widzenia bardzo ograniczona jak na cenę toola. Zaczyna się od 299 zł w górę – trochę za dużo, swój dostałem w prezencie ale nie wiem czy zdecydowałbym się na jego zakup. Dla kogo przeznaczony? – dla domowych hydraulików? trudno powiedzieć. Może się przydać jako drugie narzędzie do przytrzymania głowicy śruby, jakiejś rury – nic poza tym. Można nim przeprowadzić drobne naprawy bez szukania dodatkowych narzędzi. Poważnej awarii raczej nim nie naprawimy.

Fotki mojej produkcji powinny być w miarę wyraźne.

kfadrato

Tool sam w sobie dość ciekawy i mało popularny więc fajnie, że kilka słów o nim napisałeś. Dla mnie jednak w moim edc zupełnie zbędny, w ogóle zastanawiam się dla kogo właściwie on jest  :? a raczej kto go nosi na codzień  ;) Zdziwił mnie jego rozmiar, bo byłem przekonany, że jest sporo większy.

mar_kow

Cytat: kfadrato w 28-01-2012, 16:37:43

[...] Zdziwił mnie jego rozmiar, bo byłem przekonany, że jest sporo większy.

No właśnie, większy byłby bardziej przydatny. Drobniejsze przedmioty uchwycimy zwykłymi szczypcami (TTi 25 mm). Są tylko słabsze. Do konkretnych prac przydałby się dwa razy większy.

InQuizitor

Mimo, że nie ta firma  ;) to koncepcja fajna.
Przyznam, że nawet nie słyszałem o tym toolu  :?
Dzięki za podzielenie się  :kosunia:
Jednak post @mathu wyszedł na dobre - bo od razu jest co na forum czytać  ;P

Lutz

Dzięki za opis. Crunch opisywany był swego czasu dość dokładnie w "Strzale". Teoretycznie jest to dość specjalistyczny tool do nieco cięższych specyficznych zadań, ale w praktyce Leathermanowi nie za bardzo wyszło. Tool jest nie dość uniwersalny na EDC ale jednocześnie za mały na sprzęt dla fachowca.

maba

Zupełnie do mnie nie gada, zresztą jak i większość tooli, ale dzięki za tekst. Ciut przykrótki, ale dobre i to - wrzuciłem do forumowej listy :)

mar_kow

Cytat: maba w 28-01-2012, 17:47:21

[...]Ciut przykrótki, ale dobre i to - wrzuciłem do forumowej listy :)

Krótki bo nie ma za bardzo co pisać...  :? Nie jest popularny ze względu na małą przydatność. Pewnie to będzie krótki epizod LM pod tytułem Crunch.

Vick

Miałem w ręku cruncha, ciekawa rzecz.
Moim zdaniem ma trochę wad i zalet.

Największa zaleta - szczypce systemu Morse'a - pozwalające na bardzo szerokie rozwarcie, mocny uścisk, oraz - czego nie mają inne toole, można trzymany element zablokować i szczypce same będą go trzymały - jak imadło.

Wady - jak dla mnie - mało narzędzi w tym toolu i na dodatek wszystkie ostrza króciutkie  :frown:

Martop

Właśnie jestem na etapie szukania multitoola dla siebie na EDC i gdyby Crunch miał więcej narzędzi to byłby mój, a tak dalej nie wiem ....... :?

Pozdr. Mariusz

KW Avalanche, BM Nimravus;Rant Bowie, Byrd Flight, Vicek Huntsman  i trochę led lampek.

WojaK

Mnie osobiście taki tool nie podchodzi :D Wolę mojego Supertoola :D Jednak dzięki za fajny tekst chociaż krótki, to przyciągnął oko na moment :D

W imieniu wytwórni filmowej "Wild Mountain"i"Wieczorek Expeditions Team" zapraszam do oglądania filmów i seriali o tematyce Survivalowej, Turystycznej i Ekspedycyjnej.
Wszystkie nasze filmy znajdziecie na www.wildmountain.republika.pl oraz www.extreme-survival.pl Posiadamy kanały na "FB" i "YT"

kizior9000