Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

folder ze szlifem wypukłym - jest w ogóle coś takiego?

Zaczęty przez azoob, 17-02-2012, 23:13:14

azoob

Witam,
Prawie wszystkie foldery, o których się tu pisze mają ostrze wyprowadzone wklęsłym szlifem. Co poniektóre płaskim. A wypukłym? Przeglądam forum wgłąb i na wspak, i na nic nie mogę natrafić. Oślepłem? czy może wypukły szlif nie zgadza się z marketingowym zamysłem producentów? Jeśli tak, to szkoda wielka, bo taki właśnie składany nożyk, z brzuchatą klingą spodobałby mi się pewnie bardzo i okazał wystarczająco dzielny w brutalniejszych pracach, jakie dla niego przeznaczam.

kali

1. Szlify wypukłe trudno kładzie się maszynowo, na palcach 1 ręki można wymienić firmy, które robią noże z wypukłym.
2. Foldery nie są przeznaczane do "brutalnych prac".
3. Sam rodzaj szlifu nie znaczy wiele, można zrobić wypukły z ostrzem <30 stopni. Liczą się grubości w kilku miejscach głowni.
4. Wypukły z mocnym ostrzem łatwo zrobić samemu na głowni o odpowiednio siekierowatej geometrii.

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

guevara57

Może nożem?

el Lobo

rybak

Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

zaro

rybak

zaro

Wszędzie pisze ze płaski, bawiłem się jedną szóstką i też był płaski stąd moja uwaga :)

azoob

Widzę, że natrafiłem na rozwiązanie tchnące flamenco lub beszamelem.
Może powinienem zapytać o masywne foldery z grubą głownią szlifowane na płasko ze stali średniej klasy.
Co polecenia godnym jest ze względu na ergonomię i wytrzymałość?

zaro

Jak ma być wytrzymały to po co folder? Nigdy nie dorówna fixedowi ;P
Albo kup TO ;>

rybak

Cytat: zaro w 21-02-2012, 19:37:22

Wszędzie pisze ze płaski, bawiłem się jedną szóstką i też był płaski stąd moja uwaga :)

Izzii, 8ka droppoint jest plaska, 10ka to sie waham, ale 12, 9 inox chyba, 8ka, maja lekki konvex.