Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

Kolejne wymachiwanie łapskami

Zaczęty przez WojaK, 27-03-2012, 21:46:08

WojaK

Nie wiem czy było, jednak jest na początku kilka scen z obezwładniania przeciwnika z nożem za pomocą super szybkich rąk :P
[youtube=425,350]http://www.youtube.com/watch?v=laArmgaM3To&feature=related[/youtube]

W imieniu wytwórni filmowej "Wild Mountain"i"Wieczorek Expeditions Team" zapraszam do oglądania filmów i seriali o tematyce Survivalowej, Turystycznej i Ekspedycyjnej.
Wszystkie nasze filmy znajdziecie na www.wildmountain.republika.pl oraz www.extreme-survival.pl Posiadamy kanały na "FB" i "YT"

borutaws

3:38 inquartata na pistolety  8D

Svord - mój składany Graal.

Mario

Fajne  8D

No i Shrapcio gdzieś mi tam mignął kilka razy.

junasz

Ano, podśmiewamy się z takich reklamówek... i słusznie poniekąd. Ale tylko poniekąd... bo skutecznie obroni się przed nożem może (i to raczej przypadkiem) 1 na 1000 z tych, którzy w systematyczne ćwiczenia technik nigdy się nie bawili... i może 1 na 100 (optymistycznej - może nawet 1 na 10) z tych, którzy mają wyćwiczone odruchy mieśniowe - lepsze, gorsze... ale mają i są w stanie zareagować w sposób wyćwiczony - szybko i zaskakując przeciwnika niezwykłym zachowaniem. Dobra, wiem - gaz czy pałka zawsze będą skuteczniejsze... ale nie o tym mowa.  ;)

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

WojaK

Cytat: Mario w 27-03-2012, 22:27:58

Fajne  8D

No i Shrapcio gdzieś mi tam mignął kilka razy.

A no sharpcio był :D Jak zobaczyłem ich wymachiwanie pistoletami to mi się przypomniał film Equilibrium czy jakoś tak się nazywał :D

W imieniu wytwórni filmowej "Wild Mountain"i"Wieczorek Expeditions Team" zapraszam do oglądania filmów i seriali o tematyce Survivalowej, Turystycznej i Ekspedycyjnej.
Wszystkie nasze filmy znajdziecie na www.wildmountain.republika.pl oraz www.extreme-survival.pl Posiadamy kanały na "FB" i "YT"

WAR

Junasz, szansę na obronę ma ten, kto będzie miał sensowną motorykę i choć trochę będzie "obity". A "hokus-pokus" służy tylko do rwania lasek na pokazach i wyciąganiu kasy od misiów którzy "wierzą".

There are good atheists and bad atheists. There are good believers and bad believers. A cunt is a cunt and no god has ever changed that.

junasz

Mówimy o tym samym... tyle, że nazwałem to "wyćwiczone odruchy mieśniowe - lepsze, gorsze... ale mają i są w stanie zareagować w sposób wyćwiczony - szybko i zaskakując przeciwnika niezwykłym zachowaniem". A że "wyćwiczone", to dla mnie równoważne z "obity".
Dobra, nie chciałbym być inicjatorem kolejnej gadaniny o niczym - i Ty i ja (chyba) wiemy w czym rzecz... to i ciągnąć tego sensu raczej nie ma.  ;)

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

warhead

Cytat: borutaws w 27-03-2012, 22:10:55

3:38 inquartata na pistolety  8D

GDzie Ty tam inquartate widziales ? :? :? :? :?

----------------------
KFF - \"Knives For Fun\"
KSS - Knife Shadow System

killrathi

Cytat: junasz w 28-03-2012, 00:02:36

zaskakując przeciwnika niezwykłym zachowaniem

polecam opanować "zwykły" lewy prosty. Gwarantuję że zakończy 90% zajść.

WAR

Akurat przy nożu lewy prosty, to 90% zejść  ;>

There are good atheists and bad atheists. There are good believers and bad believers. A cunt is a cunt and no god has ever changed that.

killrathi

wierzę na słowo  ;-) ja tam nożem to mogę jabłuszko pokroić. Na innym krojeniu to się nie znam  ;-)

WAR

Ja już mam zboczenie i każdą akcję obronną rozpatruje w kontekście obrony przed nożem :)

Tazz

Kolejny filmik, na którym ataki nożem są baaaardzo wolne i wyprowadzane długimi łukami, a obrona mega szybka jakby na te dwie osoby czas działał inaczej :)

... Kto jest najlepszym szermierzem na świecie?
- Nie mam pojęcia.
- Nigdy nie znałeś takiego?
- Znałem wielu, którzy się za takich uważali.
- Chciałabym wiedzieć... kim tacy szermierze są. I gdzie są.
- Gdzie są, to ja wiem.
- Ha! Więc gdzie?
- Na cmentarzach

borutaws

Cytat: warhead w 28-03-2012, 09:32:30

GDzie Ty tam inquartate widziales ? :? :? :? :?

no może 3:39
2 gości w czarnym na sali treningowej.
Ten po lewej schodzi z lini ataku przez odstawienie lewej nogi do tyłu i w bok (na zewnątrz) z rotacją na prawej stopie. Ręka z bronią zaś pozostaje w lini ataku i celuje w przeciwnika

tak jak na tym rysunku gość po prawej
http://tinyurl.com/cggvq8t

Svord - mój składany Graal.

WojaK

Według mnie wiadomo, że człowiek trenujący zawsze ma większe szanse bo ma obycie i jakieś wpojone odruchy. W tym filmie jednak walka na noże, batony czy pistolety kojarzy mi się z filmami Jeta Lee. Oczywiście nie obrażając innych trenujących

mrnikt

Wojak
Niby masz racje .. jest tylko jedno ale. Jeśli ma wycwiczone BŁĘDNE odruchy to kiepsko. Wydaje mi się, że osoba niećwicząca, zupełnie zielona ma wieksze szanse na przezycie ataku nożem ( o ile w ogóle zauważy nóż) bo powinna na jego widok uskoczyć, uciekac .. cokolwiek. Przynajmniej ja bym się tak zachował. Mamy wpojony nieco atawistyczny lęk przed ostrymi przedmiotami.   Natomiast adept jakiegoś nawiedzonego guru bedzie próbował wykombinowanych obron, przechwyceń, dzwigni na lewy nerw odbytowy itp.  a to niestety moze prowadzić do okaleczeń / śmierci. Zreszta ilość trenerów - czarodziejów w wątku "Mam nowego guru" mówi sama za siebie.
Oczywistym jest, ze osoba cwicząca u takiego WAR-a czy z Kolegami z Knives for fun - ma zdecydowanie większe szanse na przetrwanie ataku nożem, no ale Wojtek i KFF to są chlubne wyjątki :) i uczą naprawdę poprawnych zachowań. Ja z treningów z KFF wyniosłem jedna ważną naukę. OGROMNĄ dawkę pokory w stosunku do każdego przeciwnika z nożem / pałką. Bo zobaczyłem jak szybki potrafi byc taki atak i jak załośnie marne szanse ma się w takim starciu. I tylko cieszę się, ze dzieki KFF moje szanse wzrosły o te kilka procent bo wyleczyłem się z głupiego kozaczenia jak dostałem pare razy pałą po łbie  lub atrapą noża po ryju.

Instalacja, konfiguracja, wymiana central telefonicznych.
Budowa i konserwacja sieci komputerowych i telefonicznych
Informacja na PW