Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

Ciekawostka na temat Button Lock'a

Zaczęty przez Ripper, 24-05-2012, 21:49:49

Ripper

Wiem że to niczego nei dowodzi, itd itp, ale jednak daje do myslenia...

http://www.youtube.com/watch?v=bItQDptKegI
Free men own guns. Slaves don't.
Ponad 1/3 życia w tym grajdołku :}

demon

Dowodzi jednego - folder to zawsze folder :)

Chwilowo nie mam czasu. Takie tam, różne...

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

yuzuanin

E no bez przesady ,przecież wytrzymują test  ;P

Ojciec i brat w szpitalu ,przepraszam wszystkich za utrudnienia . Proszę pisać postaram się wszystko załatwić jak najszybciej i najlepiej potrafię

count_martin3z

Ripper, ale co daje do myślenia?

Widać, że dodatkowe blokady się przydają...
Że MT wypadło najlepiej, to jestem w szoku :)

.

Ripper

Zaczne od konca: w microtechu jest hybrydowa blokada. Przycisk sluzy tylko do zwalniania klingi. Potem zaskakuje klasyczny liner.

Co to daje do myslenia: dlaczego wszystkie klasyczne buttony na tym filmie daly sie zlozyc?
Czy aby button jest dobrym rozwiazaniem do nozy ktore sa zatwierdzone do uzytku wosjkowego, a takze na wyposazeniu zestawow przetrwania, przez jakies tam organizacje?
Czy to ze noze polegly w takim tescie ma jakiekolwiek przelozenie na rzeczywiste bezpieczenstwo uzytkowania, a moze to zbyt wyilozowany test zeby to stwierdzic?

Free men own guns. Slaves don't.
Ponad 1/3 życia w tym grajdołku :}

involeth

Ten ostatni to jest socom elite auto, tam blokadą nie jest linerlock tylko plunge (button) lock. Nie ma dodatkowego linera, blokada jest tam po prostu bardzo dobrze wykonana.

EDIT: tu widać więcej jak jest zbudowana blokada:
[youtube=425,350]Ka8ICP_gNuA[/youtube]

count_martin3z

Ripper, ale prawie wszystkie blokady da się złożyć. Niekoniecznie w takim teście.
Czemu różne organizacje, czy wojsko zdecydowały się na auto z plunge lockiem? Nie wiem, może to lobby, może łapówkarstwo :)

.

dla scislosci, ten Socom to normalny button lock, bez linera.

jakby spojrzec konstrukcyjnie na button locka, to guzik trzyma tak dlugo, jak dlugo bolec ladnie wchodzi w wyciecie w glowni.
mam noze w ktorych to wyciecie jest zbyt plytkie, lub jednie maly luk krawedzi bolca blokujacego faktycznie blokuje.
to, ze taki noz sie sklada wcale nie dziwi. sa jednak button locki w ktorych caly button wchodzi w glownie i tutaj mysle ze moc jest duza :)

natomiast co tez moze byc istotne, button lock spinewhackowany moze wyszczerbic/zdeformowac albo guzik blokujacy, albo otwor w glowni i wtedy juz bedzie sie skladal za kazdym kolejnym razem.

proba w tym tescie jest malutka, w zasadzie dwa z nich to AFO, dwa z nich to Protechy.

zdecydowanie warto przeczytac opis pod filmem, gosc w sumie dosc ladnie podsumowuje, mowiac od jak wielu rzeczy zalezy wytrzymalosc.
mowi tez ze testowal inne button locki (nie zalaczone na filmiku), ktore sobie poradzily calkiem niezle.

opis dla leniwych:

Cytat

The lock on Protech's knives doesn't seem to be strong at all and owning several of them i can tell that most of them have a very weak lockup (i didn't hit very hard with the godfather with the mother of pearl because i didn't want to damage it too much but i'm pretty sure it would have fail too). The lock on the Benchmade afo 2 is big and seems strong but the shape of the button lock (like a cone) allows the blade to push it down and so disengage the lock. So not a strong lock unless you put the safety on when the blade is in the open position. The lock of the Microtech socom elite ( date of production : 2007) never failed and i did spine whack it more before i took the video, so it seems that it has a strong lockup but maybe another socom elite would have fail. But knowing Microtech's quality it's not likely.

It is not on the video but i've also tested the same way a Protech godson, a Benchmade stryker 9500, a Piranha bodyguard and a third Benchmade afo 2. (Lockup was pretty good on the 9500 and on the bodyguard).

What i've learned is that the strengh of the lock on side opening automatics depends on lot of things : the size of the button lock (its diameter), the strength of the spring behind it, how much it pops up behind the blade, the shape of the blade base where it contacts the buttonlock (if it is rounded, the lock will fail easier) but also the shape and cleanliness of the button lock (if it is covered by oil and pocket lint, it will fail easier too) and i'm talking about the part of the button that goes behind the blade, not the part where you push the button. So i think you can guess approximately how strong a buttonlock is, only by looking at it, but it's hard to be sure it won't fail. I don't advise you to test it with spine whacks or over strike because it will damage the button lock.

w opisie gosc podszedl bardzo "nieamerykansko", tzn. bez tendencji do jednoznacznego wyrokowania na podstawie paru sztuk ktore widzial :)
mysle ze powinnismy podejsc tak samo, tzn. ze nie bedzie tu prostego wyroku typu "button lock jest cool" lub "button lock jest be".

edit: ok, podszedl nieamerykansko bo jak teraz widze gosc jest z Francji ... :P

ordo

Cytat: Ripper w 25-05-2012, 12:02:55

Czy aby button jest dobrym rozwiazaniem do nozy ktore sa zatwierdzone do uzytku wosjkowego, a takze na wyposazeniu zestawow przetrwania, przez jakies tam organizacje?

Na ile pamiętam tematy "czemu auto" to chodzi o wygodę obsługi, nie przypominam sobie żadnych wojskowych testów dla folderów, więc to raczej nie ma znaczenia.
Poza tym skojarzenie auto ze służbami mundurowymi ma związek z ograniczeniami w sprzedaży auto w stanach. Tak samo np. sztylety.
Reality has a well known liberal bias

Mikko

Klingi wielu z tych, dopuszczonych dla mundurowych, automatów nie pozostawiają i tak złudzeń, czy jest to coś więcej niż narzędzie do CIĘCIA.

demon

Cytat

Poza tym skojarzenie auto ze służbami mundurowymi ma związek z ograniczeniami w sprzedaży auto w stanach. Tak samo np. sztylety

Też mi się tak wydaje. Nie znam się na "wojskowości" ale z tego co widzę składane noże w słóżbach mundurowych mają znaczenie mocno pomocnicze. To raczej takie kuchenno-biwakowo-monterskie EDC niż noże o zastosowaniu stricte militarnym. Jako przykłady podam 2 Vicki Bundeswehry, czerczil, Soldier, demo knife, czy nawet noże "saperskie" LWP tez zwykłe Gerlacha i super hiper automat z plungerlockiem ! Wydaje mi się, że jedynym skutecznym sposobem zablokowania folderka jest przełożenie stalowego bolca przez okładki/linery i otwór w tangu/klindze albo użycie fiksa :)

Osobiście z doświadczenia jako nóż ratowniczy itp. wybrałbym raczej fiksa a jeżeli już składaka to zwykłego manuala OH.

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

Cytat: demon w 25-05-2012, 13:43:37

składane noże w słóżbach mundurowych mają znaczenie mocno pomocnicze.

skladane noze w sluzbach mundurowych maja znaczenie zasadnicze dla marketingu w firmach cywilnych ... :)

mar_kow

Cytat: default w 25-05-2012, 14:17:13

skladane noze w sluzbach mundurowych maja znaczenie zasadnicze dla marketingu w firmach cywilnych ... :)

Źle myślicie, w służbach mundurowych przydaje się każdy rodzaj noża w zależności od sytuacji. Wczoraj rozkręcałem dysk LM używając bita z dodatkowej kolekcji. (i nawet udało się odzyskać część danych...). Dzisiaj siedzę na służbie i RAT będzie smarował kanapki... Ale w Afganie miałem zawsze Ka-Bar'a pod ręką a LM służył jako podręczna skrzynka narzędziowa do urządzania "szuflady". Nie ma noża uniwersalnego nawet dla służb...

demon

Cytat: default w 25-05-2012, 14:17:13

BINGO!

FORESTER1973

Cytat: count_martin3z w 25-05-2012, 12:15:17

Ripper, ale prawie wszystkie blokady da się złożyć. Niekoniecznie w takim teście.
Czemu różne organizacje, czy wojsko zdecydowały się na auto z plunge lockiem? Nie wiem, może to lobby, może łapówkarstwo :)

Zgadzam się i do tego chwyt marketingowy, że firma ma kontrakt dla armii!Czytaj między słowami "godna zaufania".Towar, który teoretycznie nie każdy może kupić kusi i napędza rynek.
IMO automaty to nie noże bojowe, ale przydać się mogą, tylko czy tak skomplikowana budowa służy pewności i trwałości ? Nawet te dopracowane z czasem się zużywają a wtedy mamy przykrą niespodziankę.

gerard36856

nie wiem, mam mieszane uczucia wobec takich testów.
pukacie swoimi nozami o stół tak, zeby sie zlozyly?
noz ma sie nie skladac przy robocie a nie dynamicznym pukaniu o stół..

Mój błysk przebije ciemności, moja jasność mroki rozproszy.

FORESTER1973

Cytat: gerard36856 w 25-05-2012, 21:12:27

nie wiem, mam mieszane uczucia wobec takich testów.
pukacie swoimi nozami o stół tak, zeby sie zlozyly?
noz ma sie nie skladac przy robocie a nie dynamicznym pukaniu o stół..

No niby racja.
Jak naczytałem się o składających mokrych axisach to przetestowałem wszystkie, które mam o nogę.Żaden nie puścił.
Czasami sprawdzam próbując zamknąć rozłożony nóż trzymając za grzbiet głowni i rękojeści.Tak dla św. spokoju.
Myślę ,że równomierne obciążenie blokady jest mniej destrukcyjne niż walenie o twarde przedmioty.Ale to że puszcza zmusza do zastanowienia.

gerard36856

dla mnei to znaczy tyle, zeby nie pukac grzebietem folderu bez wyraznej potrzeby w twarde przedmioty.

FORESTER1973

Cytat: gerard36856 w 25-05-2012, 21:43:45

dla mnei to znaczy tyle, zeby nie pukac grzebietem folderu bez wyraznej potrzeby w twarde przedmioty.

Przypomnij sobie to jak bez wyraźnej przyczyny puści blokada i folder złoży Ci sie na palce w najmniej oczekiwanym mamencie.  :kopara:
"Najlepszą formą zaufania jest ciągła kontrola"

gerard36856

złozył Ci sie kiedys folder w pracy?
jak daleko idaca nieostroznoscia trzeba sie wykazac?
odniosles wiecej ran pracuajc folderem niz fixem ? (fix powinien byc znaaaacznie bezpieczniejszy)

trzeba myslec jak sie kroi skladanym nozem i  starczy  :grin: nie wbijasz przeciez slipjointa w drzewo.