Reklama

Noże Michała

Zaczęty przez Teigrek, 17-06-2012, 13:26:37

Teigrek

Witam!
Po długim czasie przglądania forum (chyba ze 2 lata), postanowiłem sam spróbować swoich sił w knifemakingu. Zawsze bardzo lubiłem majsterkować i tworzyć rożne przedmioty w makro i mokro skali - zarówno budować i rozbierać budynki, grzebać przy aucie lub lokomotywie, strugać coś w drewnie, bawić się w modelarstwo kolejowe czy naprawiać precyzyje urządzenia, przy tym często pojawiały się pomysły żeby zrobć nóż, ale jakoś nigdy się za to nie zabierałem. Dwa tygodnie temu myśli nożownicze znowu powróciły i tym razem były na tyle silne, że wziąłem się do roboty :)
Pierwszy nóż miał być taki "na próbę" żeby zobaczyć  jak mi to wychodzi, więc nie chciałem kupować jakiejś super stali i zrobiłem z tego co miałem. Wystrugałem blanka z kawałka poniemieckiej obręczy od koła wozu. Stal nieznanego gatunku, przekuta przez jakiegoś przewojennego kowala okazała się dość elastyczna i znacznie trudniejsza do odkształcenia niż podobnych wymiarów płaskowniki zbrojeniowe. O twardości trudno coś powiedzieć, wydaje mi się lata toczenia po drogach mogły korzystnie wpłynąć na twardość - jak kucie na zimno (jak się mylę, to proszę o sprostowanie)
Obróbkę cieplną przeprowadziłem "na czuja" - grzanie do jakichś 800 -850*C i selektywnie do wody, odpuszczanie w ok 200*C przez jakieś 1h30'
Po tych zabiegach próbowałm go wyginać w imadle i nóż ładnie sprężynował, ale nie przesadzałem z tym gięciem bo mi go trochę szkoda ;) , pilnik go bierze, ale znacznie słabiej niż np zbrojeniówke.
Oprawa to sezonowane (pod postacią parkietu) drewno  bukowe z wstawkami dębowymi, jelec jest ze stali nierdzewnej nieznanego mi gatunku. Design w zamyśle miał być ascetyczny, harmonijny i bez zbędnych udziwnień.

Uploaded with ImageShack.us

Wczoraj zacząłem robć kolejny nóż, tym razem w pełni kuty. To będzie mały nożyk ze stali NC6 -stary pilniczek. Kuty na węglu drzewnym i babce do kosy. hartowany w ciepłym oleju, odpuszczany w 200*C przez 2h

Pozdrawiam Michał

piotrbati

Pasowanie gardy wyglada na dokladne.  ;-)
fajny pierwszak
ja swojego pierwszego bym nie pokazal  ;P

rodia77

Cytat: Teigrek w 17-06-2012, 13:26:37

Design w zamyśle miał być ascetyczny, harmonijny i bez zbędnych udziwnień.

No i jest.
Wygląda na fajnego chlastacza - a przez tą pochwę to taki "pół-Japończyk". ;)
"I don't have pet peeves, I have major psychotic fuckin' hatreds". GC
Aktualnie na stanie: KLIK

Teigrek

Witam, tak jak podejrzewałem -robienie noży mnie wciągnęło :) i pojawiły się kolejne produkcje:

Nr 2, zrobiony z tego blanka z poprzedniego postu. Robiony na szybko i nie szczególnie estetycznie, no i wyszedł taki dziwny brzydki nożyk  ;) ale za to jest leciutki. poręczny i dobry do noszenia za paskiem czy gumką od gaci. Ostatnio sprawdził się na grzybach.

By at 2012-08-11

By at 2012-08-11

Nr 3 Taki dziwoląg, robocza nazwa wg. mojego brata - "Fukamura". Zrobiony ze starego zardzewiałego pilnika, trochę go spłaszczyłem i wyciągnąłem mu tanga. Oprawiony w jasny dąb (trochę przypomina bambus). Moim zdaniem kształt głowni nie do końca pasuje do designu oprawy, początkowo oprawa miała być podobna do Nr 4, ale w trakcie pracy zrodziła się nowa koncepcja ;)

By at 2012-08-11

By at 2012-08-11

By at 2012-08-11

By at 2012-08-11

Nr 4 Zrobiony z tego samego pilnika co Nr 3, tylko bardziej przekuty -wstępny kształt nadany przez kucie +wyciąganie tanga. Oprawa: barwione drewno bukowe, skóra (na tapicerki samochodowe), skórzany pasek do spodni, magnes z torebki. Ten magnes jest zdecydowanie za gruby i  psuje wygląd, ale za to bardzo fajnie się go rozpina kciukiem.
r

By at 2012-08-11

By at 2012-08-11

By at 2012-08-11

By at 2012-08-11

By at 2012-08-11

By at 2012-08-11

By at 2012-08-11

By at 2012-08-11

By at 2012-08-11

By at 2012-08-11

W. Irving

Fajny ten ostatni "nosorożec"

Tak trzymać

Pzdr
Tomek

wiem k...a wszystko... jako rzecze kosiarz ;>

(tu http://forum.knives.pl/index.php/topic,156717.msg1501352.html#msg1501352 )

piotrbati

Ciekawe ciekawostki  ;)

ghandi20

Nożyki fajne ale jeszcze bardziej podobają mi się te drewniane pochewki ich spasowanie rękojeścią, rewelacja.

Teigrek

Dzięki za pozytywne komentarze  :D
Dzisiaj przetestowałem "czwórkę" w boju -okorowałem dębowego kloca, takiego sporego (ok 6 m) , to ten pniak z tego filmu:

http://www.youtube.com/watch?v=CaUfJTFSPNg :)
Ja okorowałem mniej więcej połowę, a drugą połowę tata swoim nożem. Moja "czwórka" doświadczyła sporo cięcia, chlastania, wbijania pięścią i podważania i nie pozostawiło to na niej żadnych śladów, jestem zadowolony.
Dostałem nawet zamówienie na nóż typu "4", tylko wykonany z NZ3. Ale zupełnie nie wiem jak go wycenić, ile może być warty taki nożyk? Następny będzie najprawdopodobniej wykonany staranniej od obecnego.
MM   

kosiarz

Podobają mi się, szczególnie te drewniane pochewki, takie tantowate, lubie tego typu sprawy.
A co do wyceny, to wyceń tak, aby ci się za materiały i czas zwróciło :) Plus artystyczne dodatki ;D

www.stalowypiotr.eu

Cytat: Krug w 17-08-2018, 21:41:39
...za bardzo heteroseksuany kozik zrobiłeś, bardziej kolorowy czeba jakaś tęcza, sysunia w zielonym abo cuś :)

Mrsocjopata

.

twardy82

Klimatyczne no no ...
A jak na pierwsze noże - rewelacja !

wlasti

żelazo - poprawne... ALE DREWNO - no - to jest coś PIĘKNEGO w Twym wykonaniu!!!! :slini:

Jamall

Głownie - to nie moja bajka.
Mnie się nie podobają - ale każdy ma swój gust i ulubiony kształt głowni i jej wykończenie.

Za to oprawy i pochewki - PALCE LIZAĆ. Będę śledził Twoje prace.

Gratuluję i powodzenia,

J.

Teigrek

Witam po dłuższej przerwie!
Przedstawiam kilka noży które zrobiłem w ostatnim czasie:
Pierwszy zrobiłem dla koleżanki. Kuta stal NZ3, drewno bukowe i dębowe, skóra, inicjał poliestrowy

Drugi podobny do "japończyka" którego kiedyś prezentowałem. Kuta stal NZ3, drewno dębowe i bukowe, garda z nierdzewki

Obecnie pracuję nad oprawianiem dwóch blanków, też z  NZ3. Te są całkiem inne od poprzednich i będzie tego typu blanków więcej :)

rodia77

Cytat: Teigrek w 10-05-2013, 14:45:43

Pierwszy zrobiłem dla koleżanki. Kuta stal NZ3, drewno bukowe i dębowe, skóra, inicjał poliestrowy

Nie pasi mi ta rękojeść, jakaś taka przesunięta. Gdybym potrafił, podszlifowałbym ją na kształt podobny jak w Morze Companion albo co. Nawet kosztem mniej spójnego spasowania z pochwą.
Cytat

Drugi podobny do "japończyka"

I trochę do nogi od jakiegoś niskiego stolika. ;) Ciekawy kształt głowni z tym mało agresywnym czubkiem.

Ogólnie fajne, coś w nich jest!

"I don't have pet peeves, I have major psychotic fuckin' hatreds". GC
Aktualnie na stanie: KLIK

Teigrek

Cytat: rodia77 w 10-05-2013, 18:13:03

Nie pasi mi ta rękojeść, jakaś taka przesunięta.

Dzięki temu przesunięciu, bardzo fajnie kroi się szczypiorek na deseczce  :D , to dziewczyński nóż  :winky:

Wiem, że moje noże są "dziwne", ale staram się niczego nie kopiować, polegam na swojej fantazji, która jest trochę... dziwna  :alien:

kosiarz

Fajne rozwiązania :) Podoba mi się praca z drewnem. Ale nie podobają mi sie niektóre "wyjścia" ostrzy z rękojeści. Lepiej wygląda, jak przylega ostrze dobrze to tarczki, czyli jest tak wycięte jak na zupełnie ostatnich które planujesz zrobić :) I proponowałbym robić te pochewki znacznie... jakby to nazwać... zgrabniejsze (cieńsze, węższe, delikatniejsze) :)

www.stalowypiotr.eu

Cytat: Krug w 17-08-2018, 21:41:39
...za bardzo heteroseksuany kozik zrobiłeś, bardziej kolorowy czeba jakaś tęcza, sysunia w zielonym abo cuś :)

mitryl

Fajna robota :0 podobają mi sie twoe prace zwłaszcza ten ostatni :)

I rzekł do człowieka: Oto bojaźń Pańska, ona jest mądrością, a unikanie złego rozumem.Job. 28:28
Marana Tha

Dziad Lesny

A te pochewki to Ci tresowane korniki robią. Przyznaj się!?

Teigrek

Cytat: Dziad Lesny w 10-05-2013, 22:21:25

A te pochewki to Ci tresowane korniki robią. Przyznaj się!?

Oczywiście, że tresowane  :D .  I wykształcone, umieją nawet wygryzać zagłębienia pod wkładki filcowe.

Dodam jeszcze fotkę mojej "kuźni". Oczywiście ten młot, to tylko do słit-foci na fejsa, normalnie kuję nim dwuręcznie  z pomocnikiem  :D
A ten "XIX-wieczny" budynek sam projektowałem.  Kotlina zrobiona jest z komunistycznej taczki i dmuchawy od Clio, jak zrobię lepsze fotki, to wrzucę.