Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

Ostrzenie SRK na trianglu

Zaczęty przez rozbujnik, 04-07-2012, 23:38:00

rozbujnik

Posiadam między innymi nóż SRK i potrzebuję go naostrzyć. Mam ostrzałkę triangle, ale z tego co wiem, to SRK ma fabrycznie kąt 25stopni na stronę, a w trianglu nie ma możliwości bez kombinacji naostrzyć na taki kąt. Może ktoś doradzi co zrobić w związku z tym. Mogę w zasadzie naostrzyć go z ręki, ale nie mam tak dobrze wyrobionej ręki, aby zrobić to idealnie na całej długości ostrza, a szkoda mi je "zniszczyć".

Dzięki za pomoc.

domino

Podłóż coś pod podstawkę triangla celem uzyskania odpowiedniego kąta i problem z głowy.

My goal is to replace my soul with coffee and become immortal.

mamcar

Może naostrz bez kombinacji na 20* i potem się już tego trzymaj.

Glaca

Cytat: rozbujnik w 04-07-2012, 23:38:00

... ale z tego co wiem, to SRK ma fabrycznie kąt 25stopni na stronę, a...

Sprawdzałeś, czy domniemujesz? W rzeczywistości może być inaczej

MAJSTER ===>

Redux

SRK jest naostrzony na zdecydowanie wiecej niż 25 stopni strona ,ja na Twoim miejscu bym go przeprofilował na 20 zeby cokolwiek uciąć

rozbujnik

Szczerze, to kiedyś tak czytałem, że SRK jest ostrzony na 25stopni... nawet na tym forum, ale nie ważne.
Tak właśnie chciałem zrobić, przeprofilować go na 20stopni, jednak bez kamieni diamentowych w trianglu, może to potrwać baaardzo długo ;/.
Obok pracy mam sklep szlif.eu, oferują ostrzenie noży, może by mi przeprofilowali i naostrzyli na 20stopni, myślicie że warto? Ile mogłoby to kosztować?

maba

Pogadaj z przeszczepem albo Pittem z forum - na pewno pomogą :)

Albo pytaj w odpowiednim dziale:

http://www.knives.pl/forum/index.php/board,100.0.html

Pitt

Ja już proponowałem swoja pomoc...

Uwaga - nieogarniam paczkomatów, wysyłam tylko DPD

rozbujnik

Wiem, że proponowałeś, ale nie dam rady wyrwać się z pracy, aby do Ciebie dojechać na czas :/

brony_

Kamień, piwko i jedziesz bez zbędnego pierdo.....  :shades:

Ja, natomiast jestem zwolennikiem papieru ściernego i podkładki pod mysz  ;)

K O Ł O B R Z E G   ---> www.rezydencja.fajnewczasy.com

slawol

wszystko byle nie SRK i triangle....

chyba że praktykujesz ZEN i szukasz sposobu na dłuuuugą medytację  :D

Zupę swojej kobiety chwal zawsze,choćby przesolona lub przypalona była.Gdy dwakroć zupę taką pochwalisz,piwo dostaniesz i pokój będzie z Tobą :-)

Ostap

Jak pójdziesz do tej firmy co ostrzą to kilka zeta skasują. U nas za ostrzenie 5 zł się płaci. Zapytaj czy mają z regulacją kąta ostrzenia i jeśli tak to niech robią  ;)

sawim

Jeśli posłuchasz kolegów i te 35 stopni (tak "na oko", nie mierzyłem) będziesz chciał na trianglu przerobić na 20, to nie zapomnij wcześniej nagotować se wiadra zupy, tak żebyś w trakcie nie osłabł :P

"Cofnij do tyłu..."

Redux

naostrz na zero z ręki i będzie po problemie ,później najwyżej możesz złamac na 20 na trianglu

rozbujnik

Ok, dzięki za rady, w końcu jednak oddałem do tego sklepu, jest 5min od mojej pracy na piechotę...mają mi przerobić na 20stopni, więc nie będę miał później problemu z ostrzeniem ;). Jednak najchętniej to bym nauczył się z ręki ostrzyć, ale trochę szkoda mi moich noży do treningu  :/

maba

To se kup kuchenniaki na kilogramy i ostrz - w końcu się naumiesz ;)

A, i pochwal się jak Ci przerobią na te magiczne 20 stopni.

rozbujnik

Nie no z ręki kucheniaki ostrzyłem zawsze i wg. mnie było dobrze, tylko pytanie jaki kąt utrzymywałem i czy był w miarę równy na całej długości KT...

No zobaczymy jak naostrzą, tylko w zasadzie nie wiem jak sprawdzić, czy faktycznie to będzie te 20*  :D

djodak

na triangle da sie sprawdzic poprostu pomaluj markerem kt i probuj naostrzyc jak kat ma te 20* to na pewno to zauwazysz po tym jak marker sciera sie z kt ;)

Nóż z motylkiem a ostrzałka z pajączkiem
Cytat: porcelanowy w 21-09-2008, 10:40:12
Ostrzenie raz na pół roku przez pół roku ;)
Knives.pl- Jedyne miejsce w którym gruby czubek budzi zaufanie