Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

Mora Cook's Knife 4171PG Lime - testy i recki.

Zaczęty przez junasz, 10-07-2012, 22:08:17

junasz

No to chyba złota łopata będzie, niech tam.  :winky:
W związku z pytaniami jednego z forumowiczów naprawiłem felery morki (wyrównałem te rekurwki), wyprowadziłem nówkę KT i naostrzyłem po swojemu (czytaj - strach się bać). Zupełnie inny nóż się zrobił!  8D  Szkoda, że w teście nikt tego nie poczynił.
Pomysł jest taki - dwie niemal niewnożowione testerki (to kuchenniak w końcu jest  :winky: ) dostaną na jaki tydzień czy 2 przedmiotową morkę i vickowego szefa w fibrox'ie (5.2063.20) i opowiedzą o swych wrażeniach z używania. Obydwa noże ostrzone na ten sam kąt (+/- 17 st. na stronę) i z tym samym wykończeniem (gradacja 2000 + delikatne dopolerowanie na skórze). Pierwsze wrażenie - te deklarowane 58 HRC w morce jest prawdziwe, vick ostrzył się wyraźnie łatwiej. Ciąg dalszy recki porównawczej w wykonaniu amatorek za czas niejaki.
Miejmy nadzieję, że dziewczyny rąk sobie nie poucinają.  :winky:

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

junasz

Z planowanego tygodnia zrobiły się ponad 3 m-ce, ale wymusiłem w końcu na dziewczynach zeznania. Morka wygrała!  :D
1) W ocenie dziewczyn jest wygodniejsza od vicka.
2) Ładniejsza (to też zdanie dziewczyn).
3) Znacznie lepiej trzyma ostrość (to już obiektywnie, sam sprawdziłem co zostało po ponad 3-mcach delikatnego, ale codziennego używania w domowej kuchni).

To tyle w materii testowania przez amatorki... no, może jeszcze to, że dziewczyny rzekły iż Morka im się podoba i mam zapomnieć o próbach jej odzyskania.  :badass:
Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

witeg

A co tam odgrzebię. :-)
Przeglądając katalog Mory zobaczyłem kuchenniaki i nie mogłem zrozumieć czemu polecane są Vicki, a Mory nie. W sumie dalej nie do końca rozumiem. Z testu wynikło, że tępa jest gorsza od Victorinoxa, po naostrzeniu z nim wygrywa....... Cena obecnie niższa niż Vicek o podobnych wymiarach...