Reklama

Mora v mora v mora....

Zaczęty przez Hogg, 30-07-2012, 22:07:32

Hogg

Czytam to zacne forum i... zdurniałem już. O ile wybór scyzoryka już raczej dokonany (Ranger, ale poszukam jeszcze możliwości wzięcia go do łapy) to już wybór noża przyprawia mnie o stalowy zawrót głowy.... :kopara:
Zawęziłem mój wybór do noży MORA (dużo dobrych opinii no i nie ukrywam cena... kilkadziesiąt złotych za pierwszy "prawdziwy" nóż mogę wydać)
Pytanie tylko: który model? Naprawdę: szok i mętlik. Ofert szukam na alledrogo. Doradźcie mi coś proszę, bo do piątku chciałbym go mieć - wyjeżdżam na wakacje. Pozdrawiam.

maba

Mora 2000, seria Bushcraft, a ze "zwykłych" nierdzewna Craftline TopQ Allround, a jak węglówka to Companion albo grubaśny Robust.

To tak z grubsza najfajniejsze modele ;P

junasz

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

gufi-74

Ranger to moim zdaniem super wybór. Będziesz zadowolony.

mtths

Ja bym brał Robust.
Gruby jak zielony Hultafors ale bardziej praktyczny kształt klingi i szlif bez miniconvexu.

Pozdrawiam mtths
Svord Peasant Knife Fanboy
Cytat: borutaws w 04-08-2019, 18:56:33Ja jak nie wiem co wziąć to biorę svorda.
moja skromna kolekcja

jamesbond

robust! fajny grubasek, weź tylko na diamentach zetrzyj tył głowni i będziesz mógł krzesać.

EDC: PM2 + DC4 + Climber/Soldat + Seiko OM + SC600 MK II
Tactical Redneck Club! ;>
CytatW tak głębokiej dupie nie byliśmy od czasu wprowadzenia wsparcia dla IE8.

Jorzwin

Mi się natomiast śmiać zachciało :D Autor wątku miał nadzieję, że dostanie jednoznaczną odpowiedź, a tutaj ile wypowiedzi tyle zdań i tyle morek  :rotfl:

Ja brałbym tę która się podoba.

Za wszelkie błędy ortograficzne i inerpunkcyjne bardzo przepraszam ;)

bazyl11986

Którąkolwiek morę nie weźmiesz - będzie Ci pasowała  ;)

Na pohybel skurwysynom

Co posiadam i gdzie bywam

Hogg

Uffff.... dziękuję Panowie. Sami przyznacie, że dla amatora to nie lada wyzwanie: pierwszy nóż ;) Nie chcę wprowadzać zamętu do wątku, nie upieram się przy Morze, ale... opinie i stosunek jakość/cena mnie najbardziej przekonują.

borutaws

tak, bo kluczowe pytanie dla mnie, to jaką grubość głowni brać: 2mm? 2,5mm? 3mm?
Ale fakt, kupi jakąkolwiek , a potem zobaczy co mu pasuje a co nie?

Svord - mój składany Graal.

jast

Nie boisz się węglówki? -> Robust
Jak się boisz, to zerknij na More 2000 i sprawdź jak bardzo Cię obrzydza. Jeśli bardzo i masz troszkę więcej kaski, to kup Bushcrafta. Jeśli nie bardzo albo oszczędzasz, to zostań przy 2000.

Hogg

WhyDuck

Cytat: Hogg w 31-07-2012, 10:40:26

Kupiłem ten:

http://www.mhunt.pl/noz-mora-craftline-highq-allround-carbon

No i gratulacje.
W połączeniu z dużym Wengerem masz bardzo fajny zestaw.
Oby Cię wzięło na więcej  ;P
Nie pisuję z analfabetami.

Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie próbują ubrać tego w słowa.

www | grafika | reklama

sklep knives.pl

Mattia

Witam,
Ranger i Mora to bardzo dobry wybór. Mnie osobiście pasowała Mora Companion - jak to zwykle z Morami bywa możesz mieć wersję ze stali węglowej (potrzebna większa dbałość) lub z nierdzewki.
Pozdrawiam

Hogg

A ja mam nadzieję, że się nie "zarażę"... Mi wystarczy już postępująca choroba zegarkowa... Zresztą, trafiłem tutaj prosto z zaprzyjaźnionego forum poświęconego zegarkom :) Widzę, że i tutaj bardzo fajna ekipa siedzi. Pozdrawiam i dziękuję.

Oso

Mora 2000. Świetny nóż, używam jako EDC. Jakość/cena/użytkowość realna w terenie - trudno znaleźć na rynku coś lepszego.

Czyszczenie i ostrzenie noży mnie uspokaja, przywraca wewnętrzną harmonię....

dar007

A może zestaw  młodego mejkera od Trolla?
AAA na wakację teraz, nie zauważyłem :dead:

maba

@Oso, chętnie poczytałbym więcej Twoich spostrzeżeń o 2000. Może w wolnej chwili spłodzisz jakąś reckę? :)

Oso

Recka będzie, zamówię kydex u Kolegi Piotrokonskiego, wrzucę na kamizelkę, kilka razy w pole i będzie recka :D:
W ramach wyjaśnienia: kydex zamawiam, ponieważ denerwuje mnie przekładanie pochewki z pasa na kamizelkę, gdzie niezbyt pasuje(system Molle). Tak będę miał dwie m jedna na pas( oryginał) i kydex na kamizelkę/pas taktyczny.

Czyszczenie i ostrzenie noży mnie uspokaja, przywraca wewnętrzną harmonię....

maba