Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

Pomoc w wyborze dla "nienożowego" kumpla.

Zaczęty przez Artkor, 23-09-2012, 20:15:48

Artkor

Napisał dziś do mnie kolega z innego forum.

Cytat

Doradź mi please.
Nożyk. Na codzień , do pakowania paczek. Dużo ciętego kartonu no i do kaszanki :)
Musi mieć takie ostrze abym z pasów mógł się w razie potrze by uwolnić.
Długość głowni max 70 mm. Więc malutek taki.
No coś do ostrzenia - niestety czasu nie mam musi być elektryczna.

Na co mu odpowiedziałem.
Cytat

Z przyjemnością pomogę jak dam radę, choć Twój Cyclone to świetny nóż do podanych zadań. Ostrzałki elektryczne raczej odpadają, to niszczarki noży tak naprawdę.

Pytania pomocnicze:
- czy musi być składany, czy może ma to być uzupełnienie do Twojego Cyclona ?
- jaki budżet w sumie (razem z ostrzałką) ?
- czy Masz jakieś preferencje co do rodzaju stali, rękojeści, typu blokady ?

I otrzymałem odpowiedź z konkretniejszymi wymaganiami.
Cytat

Nie wiedziałem, że mam Cyclona :)
owszem sprawdza się ale:
- szybko się tępi a nie umiem ostrzyć. Jak to robię na prętach mam ślicznie okrągłe i tępe narzędzie. obecna elektryczna ostrzałka [ allegrowa] ma za słąby silniczek i się zatrzymuje podczas ostrzenia. Poza tym nie wierzę ze nie zmajstrowano fajnej wolnej ostrzałki. Na knives, wiecie więcej.
- wolę krótsze i Z PRZECINACZEM PASÓW , ten Cyclone trochę duży, choć go lubię :)
- jednak składany, wygodniejszy dla mnie bowiem noszę cały czas,
- do 500,

W elektrycznych ostrzałkach to ja całkowity lajkonik jestem, tym przecinaczem pasów też mnie szczerze mówiąc załatwił.
I co powiecie, wymyślimy coś ?

ordo

Do pasów, ale trochę inaczej - Benchmade 915 Triage

Ostrzałki się nie przeskoczy:
http://tlim.net/txt-melon-jak-ostrzyc-noze-przeglad-ostrzalek.php

Wiem, że to nie jest odpowiedź na zadane pytanie, ale nie wiem jak to inaczej ugryźć.

Albo mały folderek (np.: BM 530, KA-BAR Dozier, Spyderco Centofante 3) + hak od BM albo Houdini czy coś z noży ratowniczych do trzymania w samochodzie
www.knives.pl/forum/index.php/topic,87342.0.html
http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,100127.0.html

Reality has a well known liberal bias

Sosus

Polecał bym toola , moim zdaniem LM spełnia w/w wymagania

Artkor

Cytat: Sosus w 23-09-2012, 20:40:06

Polecał bym toola , moim zdaniem LM spełnia w/w wymagania

Konkretnie, który Leatherman ma tylko ostrze i przecinak do pasów ?

Klucha

A może starczy jeszcze na breloczek typu resqme, świetne do samochodu, szczególnie jak mu zależy na wydostaniu się z pasów.

ordo

Z folderów jest jeszcze SOG Escape, ale rozmiar podobny do Triage.

Chyba, że wystarczy sheepfoot i ząbki to Mini-Grip.

maba

Cytat: ordo w 23-09-2012, 20:34:47

KA-BAR Dozier

To słaby pomysł do dużej ilości kartonów - on kiepsko tnie.

Tutaj widzę wyłącznie pełny płaski i dobrą stal. Albo ząbki, ale z ostrzeniem słabo..

mr,cable

Jeśli poważnie rozmawiamy o dużej ilości kartonów i braku chęci do ostrzenia to polecam uwaga werble zwykły nóż trapezowy jeśli ma być  z "bajerami" to znajdą się też takie z przecinakiem to taśm/szurków i blaszką do zszywek.

A do kaszanki co tam kto uważa...

Tak więc idąc logiką panującą na forum potrzebuje nie jeden a minimum 8 noży jako codzienne edc...

"What do you think is the best, a game you think you can finish, but never do, or a game that seems impossible to win, but isn't? "

dar007

Srm. nie pamiętam który model. Ma przecinak do pasów, "niby" zbijak do szyb, ostrze kombo( do kartonów), jest nieduży, i ma otwieracz do kaszanki. Piwa też ;-)

Artkor

Mamy 500zł, Sanrenmu, Ganzo i tego typu wynalazki odpadają.

dar007

Cytat: Artkor w 23-09-2012, 23:36:05

Mamy 500zł, Sanrenmu, Ganzo i tego typu wynalazki odpadają.

przeoczyłem cenę :< więc może jakiś inny ratowniczy? ostrze ząbkowane do kartonów, plain do kaszanki, itd?

porcelanowy

Powitoł
Polecilbym spyderco delica zdp (może z pełnymi ząbkami?)  + jakiś hak na stałe wpięty w pasy (choć samodzielne wycinanie się z pasów? A nie znam się i lepiej mieć niż nie mieć ;) ) ale przy elektrycznej ostrzałce to się nie podejmuję i do widzenia... nic nie pisałem ;)

Artkor

Źle nie jest, na razie faworyci to Delica i Mini Gripek. Kolega już też przekonany do zakupu osobnego ostrza do pasów, np. któregoś z haków Benchmade.

Czegiet

Cytat: mr,cable w 23-09-2012, 22:11:30

Tak więc idąc logiką panującą na forum potrzebuje nie jeden a minimum 8 noży jako codzienne edc...

O , i to jest jakaś konkretna propozycja .
Vicek ratowniczy + mora węglówka + osełka diasamowa , ta zgrubna . Vicek do papu i ratowania się . Morka do kartonu , a jak się stępi to na zgrubnych diamentach da się naostrzyć raz , dwa . Tylko uświadomić żeby zbytnio nie naciskać .

Czasami sądzę że naszemu społeczeństwu przydałoby się trochę naturalnej selekcji ... w starym , dobrym stylu.

epimetrius

a np. któryś  Wenger, nie ma 2 w 1 ?   i do tego jakiś systemik ostrzący

ordo

Cytat: Artkor w 24-09-2012, 10:13:26

Źle nie jest, na razie faworyci to Delica i Mini Gripek.

I bardzo dobrze, klasyka :shades:

Jak do kartonów i ma kłopoty z ostrzeniem to ząbki i nie ma sensu wtedy iść w droższe stale.

A typowo ratowniczo to choćby ten ResQMe chodzi mi osobiście po głowie, ~50zł na allegro, a oprócz haka jest zbijak, no i ludzie chwalą...

baca350

Jeżeli kolega jest niemaniakalny to polecił bym mu zwykłego folderka za 20-30 zł z Castoramy z klipsem i blokadą plus osełke za 30 zł dwustronna 2 sztuki[w pracy i w domu]
[ja mam w pracy na biurku, w spodniach roboczych kolejny, w cywilkach trzeci, w torbie na lapka czwarty , w domu na biurku piąty, w walizce szósty, ---do ośmiu mi daleko.]

Kolega ten nóz zakładam szybko zniszczy, zgubi, da sobie zwędzić albo wszystko na raz! Szkoda szlachetnego noża na amatora bo nie doceni jak  koleś co Mercedes E klasa drewno i kartofle wozi!
Proste jest piękne! Hej! 

niech wasze palce będą z wami!!

Mrn31

Hmm, znaczy nienożowym nie dawać dobrych noży, bo szkoda; niech używają chinoli i tkwią w nożowej ciemnocie, a nam dać do brandzlowania Sebenzy, które będą leżeć na półkach i zbierać kurz. Chyba raczej dobrze by "im" było dać coś porządnego do używania żeby byli zadowoleni a nie wciskać kolejnego chinola i tkwili w nożowej dupie, wytrzeszczając oczy "to Ty dałeś za nóż więcej niż 30 zł ?!".

OT: Niezłą mam liczbę postów - 777, Satan Upgraded :D

Artkor

Cytat: baca350 w 24-09-2012, 22:27:50

Jeżeli kolega jest niemaniakalny to polecił bym mu zwykłego folderka za 20-30 zł z Castoramy z klipsem i blokadą plus osełke za 30 zł dwustronna 2 sztuki[w pracy i w domu]
[ja mam w pracy na biurku, w spodniach roboczych kolejny, w cywilkach trzeci, w torbie na lapka czwarty , w domu na biurku piąty, w walizce szósty, ---do ośmiu mi daleko.]

Kolega ten nóz zakładam szybko zniszczy, zgubi, da sobie zwędzić albo wszystko na raz! Szkoda szlachetnego noża na amatora bo nie doceni jak  koleś co Mercedes E klasa drewno i kartofle wozi!
Proste jest piękne! Hej!

Świetny pomysł, tym bardziej że do tej pory Kershaw Cyclone nosił na codzień i dokładnie określił co mu w nim nie pasuje.

Painkiler

leek combo w kompozycie może? w budżecie się mieści, mały i combo.