Reklama

Prosty slip na peppersowe J.M.B.

Zaczęty przez pitersek, 28-09-2012, 18:47:00

pitersek

Taką pochewkę musiałem mu na szybko uszyć, bardzo podobna do poprzednich kilku, ale jakoś mi leżała do tego nożyka.
Nożyk tu: http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,136229.0.html
Nitka powinna być w sumie biała, chyba pasowała by lepiej, ale zorientowałem się zbyt późno, szkoda. Przy czubku lekkie pocienienie skóry, odbiło się to na farbowaniu i ogólnym wyglądzie owego czubka...
Foty biedne, bo dupofonem, do tego skończyłem wczoraj w nocy, a dziś rano już pojechała w świat, więc strzeliłem kilka fotek łapiąc promienie wstającego słońca podczas spaceru z psem (widać jak słońce się pojawia, bo pierwsze zdjęcia są ciemne, a ostatnie już oświetlone ładniej ;) ), ale ostatecznie coś tam widać, a przede wszystkim mnie robiącego fotkę jako odbicie na klindze ;P...

Zapraszam do komentowania! ;)

Pozdrawiam!  :kosunia:  :D

edit literówka

Siper

No powiem Ci że w temacie slipów ogarnąłeś to jak cza  ;P

piotrbati

jackdaniels11

Nie lękaj się chodzić ciemną doliną bo jam jest częścią Tej Siły, która Zła pragnąc - Dobro wszelkie czyni...

pitersek

Dzięki Panowie za komentarze! ;)
Szkoda, że chwilki więcej nie miałem to bym lepsze foty cyknął, bo te takie do bólu kronikarskie jedynie...

peppers1

Świetna skóra 8D, rzekłbym Idealna :)

pitersek

Cytat: peppers1 w 21-01-2013, 10:16:46

Świetna skóra 8D, rzekłbym Idealna :)

Fakt, że Tobie, jako twórcy nożyka, się podoba cieszy mnie bardzo. Dzięki! ;)  :kosunia:

ahaswer

pochewka ładna.

Zastanawia mnie tylko dlaczego od pewnego czasu większość leathermakerów w wątkach prezentujących swoje wyroby nie opisuje materiałów. Jeszcze parę miesięcy wstecz pisało się z jakiej skóry była zrobiona pochwa, jakie farby, jakie wykończenie, jakie nici... Teraz większość postów nadaje się do działu "Galeria" niż "pochwy custom"- same zdjęcia plus tytuł. Tajemnica handlowa, czy co? W wątkach dotyczących noży każdy wymaga wymiarów, opisu stali i OC, użytych materiałów...
Nie bierz tego do siebie, po prostu kolejny z rzędu (nie Twój a ogólnie) taki wątek z cyklu "patrzcie i podziwiajcie". Bo po samym zdjęciu, zwykle najlepszym z kilkunastu zrobionych, nie wszystko można ocenić.

Nie jest to żaden atak presonalny, w sumie wpis bardziej do NB albo pochwy custom, ale to kolejny taki temat i tym razem nie wytrzymałem...

Pochewka się podoba, pasuje do noża.

NA HASŁO "KNIVES" RABAT 10% NA CAŁY ASORTYMENT

-----------------www.juchcik.pl---------------------

SKLEP DLA SKÓROROBÓW- NARZĘDZIA, SKÓRA, CHEMIA ETC.

pitersek

Cytat: ahaswer w 21-01-2013, 17:10:20

[ciach]
Zastanawia mnie tylko dlaczego od pewnego czasu większość leathermakerów w wątkach prezentujących swoje wyroby nie opisuje materiałów. Jeszcze parę miesięcy wstecz pisało się z jakiej skóry była zrobiona pochwa, jakie farby, jakie wykończenie, jakie nici... Teraz większość postów nadaje się do działu "Galeria" niż "pochwy custom"- same zdjęcia plus tytuł. Tajemnica handlowa, czy co? [ciach]

Zaraz tam od razu tajemnica - lenistwo   ;P

Choć dla fanów teorii spiskowych, jak mawiał pewien klasyk: "Nie każdy chce żeby jego wiedza (i niektóre kruczki podnoszące jakość i estetykę) wyszła, że tak napiszę - na jaw!"  :-*

A tak trochę bardziej serio, to założyłem, że ludzie którzy interesują się pochewkami przeglądają też inne moje (inne, innych pochworobów) wątki, w których są podane materiały które dana osoba stosuje. Nie chce mi się ich każdorazowo kopiować skoro nic nie zmieniam. Poza tym, wydaje mi się, że nie wszystkich interesują nazwy specyfików którymi jest wymiziana pochewka. To jakiego mazidła ze sklepu siodlarskiego użyłeś, to dla normalnego użytkownika nie kwestia jak w przypadku stali na noże - zardzewieje nie zardzewieje, naostrzę na ceramice czy trzeba na diamentach bo mądre głowy piszą że mi węgliki powyrywa i będzie do dupy. Tu najwyżej będzie pachnieć inaczej ;). A jeśli ktoś będzie ciekawy, mam nadzieję, że zapyta.

Materiały:
Skóra jucht boki ~3 mm, nie formowana, barwiona farbą dipcolour jasny brąz (wschodzące słońce nie daje dobrego światła do fot komórką, kolor na fotach jest nieco przekłamany), szyte slamem beżowym nie pamiętam grubości, na pewno .8 lub 1.0 mm. Mazidła curium oil, curium balsam, palc (wszystkie z suszarką) na koniec apretura od Świetego. Chyba wszystko. :)

ahaswer

Cytat: pitersek w 21-01-2013, 17:42:59

To jakiego mazidła ze sklepu siodlarskiego użyłeś, to dla normalnego użytkownika nie kwestia jak w przypadku stali na noże - zardzewieje nie zardzewieje, naostrzę na ceramice czy trzeba na diamentach bo mądre głowy piszą że mi węgliki powyrywa i będzie do dupy.

Dla normalnego użytkownika noży nie ma znaczenia stal, a OC kojarzy się z ubezpieczeniem samochodu- sęk w tym, że na tym forum nie ma wielu normalnych użytkowników  ;P

dzięki za opis :*

NA HASŁO "KNIVES" RABAT 10% NA CAŁY ASORTYMENT

-----------------www.juchcik.pl---------------------

SKLEP DLA SKÓROROBÓW- NARZĘDZIA, SKÓRA, CHEMIA ETC.