Autor Wątek: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)  (Przeczytany 342590 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mariaczi

  • OSTRO ZBOCZONY
  • Grupa Pomorska
  • Opinii: (276)
  • **
  • Wiadomości: 3354
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #5500 dnia: 25-09-2016, 12:27:56 »
Se napiekłem frytkuf warzywnych. Dobre to




Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
EDC: Jakieś ZT , Spirit, S1 Ti, Deep Blue Sea Ram 500, Space Pen Bullet, ESS Credence, Iphone 6S, Rush 12

Offline moods

  • Opinii: (59)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 817
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #5501 dnia: 25-09-2016, 12:43:40 »
Macie jakieś przepisy sprawdzone do wolnowaru/wolnowara (jak się to cholerstwo odmienia?) ? Trafił ostatnio przypadkiem pod moją strzechę i nie bardzo wiem co z nim zrobić. Raz żona jakieś mięcho tam wrzuciła, raz ja bigos i to by było na tyle.


Spory kawał łopatki (min 2 kg), zamarynować w ulubionych przyprawach przez noc. Wrzuć do wolnowaru, ustaw na LOW i zostaw na min 12h.

Cała kaczka, cały kurczak, żeberka

Offline katz

  • Kierownik
  • Opinii: (121)
  • *
  • Wiadomości: 7234
  • Płeć: Mężczyzna
  • Ordo Theutonicus
    • Moje skóry
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #5502 dnia: 25-09-2016, 13:34:34 »

Offline na chwile

  • Opinii: (158)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 6402
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #5503 dnia: 25-09-2016, 13:41:47 »

Spory kawał łopatki (min 2 kg), zamarynować w ulubionych przyprawach przez noc. Wrzuć do wolnowaru, ustaw na LOW i zostaw na min 12h.

Cała kaczka, cały kurczak, żeberka
Dzięki :)

Coś dolewać, jakiś rosół, wodę, czy samo mięcho? Masła dorzucić?

Bigos to mało? Jakby zdrowie pozwoliło to bym robił na okrągło ;-)

Ja akurat dzisiaj robiłem z amerykańska fasolę "barbecue" w wolnowarze:
(Obrazek został usunięty z cytatu.)

Solidny kawał wędzonego boczku w kostkę, kawał karkówki ciętej na cienkie plastry w poprzek włókien, kilo wymoczonej drobnej fasoli, 3 szklanki jakiegoś bulionu "z żeberek" - to jako baza nastawiłem wieczorem na 90 stopni. Do tego dwie łychy pikantnej pasty z bakłażanów, 4 łychy sosy develeya steak bull (bo akurat miałem resztkę), pół małego sosu barbecue Heinza, trochę pieprzu (sos i pieprz dodałem dopiero rano). Wymieszałem solidnie i zostawiłem aż żona wróciła z pracy. Karkówka się rozpadła i ładnie zagęściła całość, a rosołek wsiąkł w fasolę - tak że można by widelcem jeść.


Może kiedyś to zrobię, ale generalnie koncepcja jest taka, że ma mi to ułatwić, nie utrudnić życie ;) Moczenie fasoli, szukanie pikantnej pasty z bakłażanów, massakra :) Chociaż może zubożę ten przepis i zrobię po swojemu... Namoczenia fasoli pewnie nie uniknę, ale zamiast bakłażanów wrzucę pomidory w puszce, zeszkloną cebulę i boczek pokrojony w kostkę... powinno wyjść coś jak po bretońsku. Choć pewności nie mam, bo nigdy nie robiłem. Majeranku chyba sypnę sporo i papryki, tak myślę.
A bigos wyszedł naprawdę super, polecam :) I na samych prostych składnikach. Kiszona kapucha, jakieś mięcho, jakaś kiełbasa i trochę koncentratu pomidorowego. Śliwek nie miałem, grzybów nie wrzucałem, bo młody miał jeść. Wina czerwonego otwartego też akurat nie było. Chociaż chyba octu winnego dodałem o ile dobrze pamiętam.
« Ostatnia zmiana: 25-09-2016, 13:47:58 wysłana przez na chwile »
mialo byc na chwile, ale zostane chyba dluzej ;)

Offline moods

  • Opinii: (59)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 817
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #5504 dnia: 25-09-2016, 14:40:56 »
Na początek trochę wody i może jakieś warzywka. Z mięsa i tak się wytopi tłuszcz.

Offline na chwile

  • Opinii: (158)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 6402
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #5505 dnia: 25-09-2016, 15:23:19 »
Zależy z jakiego. Mam akurat kilka chudych kawałków dzika. Dodam smalcu trochę :)
mialo byc na chwile, ale zostane chyba dluzej ;)

Offline baw

  • Szef działu
  • Opinii: (25)
  • *
  • Wiadomości: 2338
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #5506 dnia: 25-09-2016, 16:29:42 »
Oj jak mi znajomi przywieźli łopatkę z dzika to gulasz był wyborny! Tylko duża wina czerwonego poszło do środka  :)
Otchłań czeka

Offline Henry

  • Opinii: (8)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1625
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #5507 dnia: 26-09-2016, 10:41:47 »
Może kiedyś to zrobię, ale generalnie koncepcja jest taka, że ma mi to ułatwić, nie utrudnić życie ;) Moczenie fasoli, szukanie pikantnej pasty z bakłażanów, massakra :) Chociaż może zubożę ten przepis i zrobię po swojemu... Namoczenia fasoli pewnie nie uniknę, ale zamiast bakłażanów wrzucę pomidory w puszce, zeszkloną cebulę i boczek pokrojony w kostkę... powinno wyjść coś jak po bretońsku. Choć pewności nie mam, bo nigdy nie robiłem. Majeranku chyba sypnę sporo i papryki, tak myślę.

Ale co to za robota wsypać fasolę do miski z wodą? ;-) Więcej roboty było z pokrojeniem boczku. A prawie żadnej z karkówką - tniesz byle jak bo i tak się rozpadnie.
Pastę wrzuciłem bo akurat miałem resztkę w słoiku, a żona potrzebowała słoiczka do dżemów ;-) Zamiast niej można po prostu wsypać trochę papryki, bo sam sos barbecue jest trochę zbyt słodkawy. W sumie jak dasz dużo wędzonego boczku to każda opcja będzie dobra ;-)

Kuźwa, przerażacie mnie...
Szybkowary, wolnowary...
Mam 6 garnków, 3 patelnie i piekarnik.
Do tego kilka noży...
Jakoś daję radę... :)

Ale wolnowar i szybkowar to żadne magiczne urządzenia - bo prostu ułatwiacze. Szybkowara zresztą najczęściej żona używa jako zwykłego dużego garnka - kupiłem go po prostu wymieniając jeden garnek w kuchni. W czwartek rrobiąc gulasz założyłem pokrywkę i gotowałem mięso pod ciśnieniem - szybciej zmiękło, para ulatuje bardzo mało więc się nie wygotowała woda. Bez też bym mógł ale dłużej i jeszcze musiałbym pilnować. Poza tym szybkowar warto mieć dla samej opcji gotowania na parze - ziemniaki robię tylko tak.
Wolnowar tak samo - to po prostu garnek z wbudowaną opcją "mały ogień" - ja mam wersję z ustawianiem temperatury więc ustawiam 90 stopni - wystarczająco żeby gotować, za mało żeby przypalić. Na przykładzie bigosu: dobry trzeba gotować 3 dni. Czyli jeden dzień stoisz nad garem, idziesz spać, kolejnego dnia grzejesz pilnując gazu i mieszając żeby się nie przypalał, i znowu... A do wolnowara wrzucasz składniki, włączasz i zapominasz. Jak po kilku godzinach idę zamieszać to głównym powodem jest chęć podjedzenia trochę (żona jest mniej subtelna - przychodzi z talerzem ;-) ). Ponieważ jest bezobsługowy to gotuje też w nocy, więc oszczędzasz jeden dzień i tak w 1,5 dnia masz pyszny bigos.

Offline Duyave

  • Opinii: (0)
  • Użytkownik knives.pl
  • **
  • Wiadomości: 103
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #5508 dnia: 26-09-2016, 11:14:31 »
A gdzie węgle? czy to tak celowo?


Trochę węgli w kukurydzy jest ;)
...że aż czasem czuję swąd inkwizycyjnych stosów...

Offline ZbylR

  • Opinii: (0)
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 61
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #5509 dnia: 26-09-2016, 11:14:37 »
Wolnowar tak samo - to po prostu garnek z wbudowaną opcją "mały ogień" - ja mam wersję z ustawianiem temperatury więc ustawiam 90 stopni - wystarczająco żeby gotować, za mało żeby przypalić. Na przykładzie bigosu: dobry trzeba gotować 3 dni. Czyli jeden dzień stoisz nad garem, idziesz spać, kolejnego dnia grzejesz pilnując gazu i mieszając żeby się nie przypalał, i znowu... A do wolnowara wrzucasz składniki, włączasz i zapominasz. Jak po kilku godzinach idę zamieszać to głównym powodem jest chęć podjedzenia trochę (żona jest mniej subtelna - przychodzi z talerzem ;-) ). Ponieważ jest bezobsługowy to gotuje też w nocy, więc oszczędzasz jeden dzień i tak w 1,5 dnia masz pyszny bigos.

A jak z gazem? Ustawiasz na dowolny palnik i mały gaz? Duży? Czy to na prąd jest? Głupie pytania, ale w ogóle nie znam tematu, a zaciekawiło mnie takowe ustrojstwo. Mogłoby mi w życiu pomóc jak czytam.

Offline na chwile

  • Opinii: (158)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 6402
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #5510 dnia: 26-09-2016, 11:49:50 »
Na prąd. Fajne to, bo wieczorem wsypujesz składniki, a rano masz obiad do termosu ;) No i jest funkcja podtrzymywania ciepła, czyli możesz przygotować np wieczorem składniki, rano tylko z lodówki do urządzenia, włączyć i jak wracasz z roboty, masz ciepły obiad w domu. Oszczędzasz po prostu czas potrzebny na przygotowanie, bo po pierwsze robi się samo, więc nie mieszasz, a po drugie, nie trzeba pilnować i być w domu, jak się robi. Fajne zwłaszcza dla ludzi lubiących sosiste dania typu bitki, gulasze, kociołki cygańskie itd, nad którymi to daniami w normalnych warunkach trzeba stać i pilnować, żeby nie przywarło.

edzia: przy czym ja dopiero dwa razy używałem, więc może jeszcze po prostu nie odkryłem wad
Tajemnicą jest dla mnie na przykład, czy można zrobić tak, że po jednej stronie ułożyć mięcho, a po drugiej ziemniaki i mieć potem do wyłożenia ziemniaki i mieso na talerze :?
« Ostatnia zmiana: 26-09-2016, 11:51:28 wysłana przez na chwile »
mialo byc na chwile, ale zostane chyba dluzej ;)

Offline ZbylR

  • Opinii: (0)
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 61
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #5511 dnia: 26-09-2016, 12:50:39 »
No ja właśnie takie potrawy lubię stąd moje zainteresowanie. Dużo prądu żre? W sumie, to sprawdzę w necie w opisach tych wolnowarów, no i ile w ogóle kosztuje też sobie zobaczę :)

Offline na chwile

  • Opinii: (158)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 6402
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #5512 dnia: 26-09-2016, 13:25:17 »
Nie wiem ile żre prądu, ale Baw pisał, że wychodzi taniej niż normalnie.
mialo byc na chwile, ale zostane chyba dluzej ;)

Offline miguel

  • Opinii: (38)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1415
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #5513 dnia: 26-09-2016, 13:34:02 »
Może by wydzielić wątek o wolnowarach? Bo szkoda żeby tu się to zagubiło, idea samego sprzęta wygląda ciekawie, chyba nawet chciałbym. Fajnie jakby porady co warto kupić a czego unikać i co ciekawsze przepisy znalazły się w osobnym wątku, łatwiej zawsze znaleźć.
Michał

Offline Ajron

  • Opinii: (53)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1673
  • Płeć: Mężczyzna
  • No good deed goes unpunished
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #5514 dnia: 26-09-2016, 13:42:56 »
Fajnie jakby porady co warto kupić a czego unikać i co ciekawsze przepisy znalazły się w osobnym wątku, łatwiej zawsze znaleźć.

A to nie jest to samo co souse vine?

https://forum.knives.pl/index.php/topic,154814.0.html
"Taki im zależy byś ty był konsument"

Offline miguel

  • Opinii: (38)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1415
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #5515 dnia: 26-09-2016, 13:48:29 »
A to nie jest to samo co souse vine?

https://forum.knives.pl/index.php/topic,154814.0.html

Sous vide :) Nie, to nie to samo
Michał

Offline baw

  • Szef działu
  • Opinii: (25)
  • *
  • Wiadomości: 2338
Odp: Co masz na obiad, śniadanie, kolacje :)
« Odpowiedź #5516 dnia: 26-09-2016, 13:48:54 »
Nie jest. Będę później przy kompie to wydzielę.
Otchłań czeka