Reklama

Brachypelma smithi

Zaczęty przez hiub, 11-11-2012, 01:11:22

hiub

Na początek jeden suchar a'la Strasburger

Spotyka się dwóch nożofilów, jeden w towarzystwie progenitury:
- Cześć Gwidon
-Cześ Edgar, poznaj, mój syn, Henryk!
Edgar patrzy, cmoka i mówi:
- Hmm, ja bym to inaczej zrobił...

Po co taki nóż?
Bo chciałem mieć fixa. Bo żaden gotowiec (czy to custom czy to produkcyjniak)  mi nie podszedł. Bo nie te proporcje, bo nie te materiały, bo mi się nie podobał, bo jak już się spodobał, to cena zwalała z nóg, itd.
Ponieważ nie znam się na nożach, postanowiłem wykonać projekt wg mojego widzimisę.
Jak już skończyłem, przyszła kolej na znalezienie wykonawcy, tak trafiłem do Yahoo.
Jaś dyplomatycznie przemilczał projekt, omówiliśmy szczegóły i oto efekt końcowy.
Praktycznie wierne odwzorowanie tego, co mi się pod czaszką uroiło.

Do czego ten nóż?
Ogólnie nóż od wszystkiego w warunkach mazurskich rejsowo-biwakowych. I do reszty prac, jakie mu się nawiną w międzyczasie. I, chyba przede wszystkim, do mania.

Pierwsze wrażenia organoleptyczne:
1)   Ten Yahoo to jest jakiś dziwny ;> :D, zrobił co do milimetra to co mu narysowałem. Różnice w stosunku do projektu to detale, których nie doprecyzowałem.
2)   Nóż cięższy niż się spodziewałem, ale to w sumie kawał stali jest (fulltang bez żadnych otworów odciążających).
3)   Nóż jest lekko przeważony do tyłu. Wg mnie to zaleta, bo przy rozluźnionym chwycie nie ma tendencji to wypadania z łapy.  W połączeniu z G10 (nie miałem wcześniej do czynienia z tym materiałem, więc nie wiedziałem czego się spodziewać) praktycznie klei się do dłoni.
4)   Pomimo że z noża wyszedł kawał łoma, Jasiu zrobił z niego całkiem konkretne narzędzie tnące. Kilka minut na 3A i nóż goli.

Pierwsze wrażenia użytkowe:
Nóż od przybycia specjalnie nie miał okazji się napracować. Na początek pomógł mi przerobić karton od lodówki na dwa kartony do spakowania fotelików samochodowych. Dobrze, że nie miałem drugiego kartonu po lodówce bo bym siedział i robił konfetti na sylwestra.
Trochę w kuchni pokroił różnych rzeczy, jedne lepiej inne gorzej. Szef kuchni to nie jest, ale nie do tego był projektowany.

Coś na kształt podsumowania:
Czy nóż mógłby praktyczniejszy? o lepszych właściwościach tnących i krojących? o wygodniejszej rękojeści? z lepszych materiałów?
Z pewnością, tylko że to nie byłby MÓJ nóż.
Dla Jasia Wielki Szakunec, bo dopiero mając nóż w ręku uświadomiłem sobie jak upierdliwy to był projekt.

I na koniec trochę technikaliów:
Długość całkowita: 250mm
Długość głowni: 125mm (od czubka do najbliższej krawędzi okadzin)
Grubość głowni: 4mm
Max. szerokość głowni: 35mm
Stal: 154CM
Rękojeść: pomarańczowe i czarne G10
O resztę pytajcie Jasia
PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia

Miecz przeznaczenia ma dwa ostrza... Scyzoryk przeznaczenia ma dwa ostrza, korkociąg, śrubokręt i otwieracz do konserw.

Jakby można było dać przez neta w ryj, to byłoby tu o wiele spokojniej

piotrbati

Yahoo jest Super  :)
Nożyk git, w końcu Twój  :P
Za suchara masz u mnie plus  :rotfl:

bolo23

Ładny nożyk wykonanie super jak to u Jasia  :D

gerard36856

wrazenie robia podciecia na brzuchu rekojesci !

Mój błysk przebije ciemności, moja jasność mroki rozproszy.

TCT

TCT Leather

dziab

Cytat

Kilka minut na 3A i nóż goli.

Musiałeś go stępić do poziomu golenia by zacząć używać? ;P

Zajebisty nóż, podobał mi się już w częściach :)

edit: No i plusik za nazwę! Mam 8letnią smithi :D

"Wałbrzych - szary to też kolor!" :D
"Never let an anchor drop"

count_martin3z

Raczej już Megaphobema mesomelas :) Smithi ma za dużo jasnych wstawek ;)

.

jetron

Bardzo fajny nożyk!
Świetne wykonanie i pomysł.
Hiub mogę zerżnąć projekt,czy jesteś wielkim designerem i będziesz chciał za to kasę?  :)

bolo23

Od razu chciałbyś zerżnąć pozwól o udostepnienie

piotrbati

Cytat: bolo23 w 11-11-2012, 13:43:58

Od razu chciałbyś zerżnąć

brutale - a kolacja, gra wstępna?  ;P

miki1551

jackdaniels11

Cytat: bolo23 w 11-11-2012, 13:43:58

Od razu chciałbyś zerżnąć pozwól o udostepnienie

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

to sie nazywa milosc, do noza ofkors :):)

Nie lękaj się chodzić ciemną doliną bo jam jest częścią Tej Siły, która Zła pragnąc - Dobro wszelkie czyni...

hiub

Cytat: dziab w 11-11-2012, 11:47:48

Musiałeś go stępić do poziomu golenia by zacząć używać? ;P

Na 3A wylądował po akcji z kartonem, bardziej tak dla formalności. Wcześniej nie sprawdzałem czy goli, może to i dobrze bo bym sobie jeszcze rękę obciął :D

Cytat: dziab w 11-11-2012, 11:47:48

No i plusik za nazwę! Mam 8letnią smithi :D

Cytat: count_martin3z w 11-11-2012, 12:47:05

Raczej już Megaphobema mesomelas :) Smithi ma za dużo jasnych wstawek ;)

Co do nazwy to do wyboru miałem Brachypelma smithi i Cyclosternum fasciatum. Po fotach bardziej przypasiła mi Brachypelma.
Dalej nie szukałem. Nie znam się na pająkach. Na pająkach też nie.

Cytat: jetron w 11-11-2012, 12:51:00

Hiub mogę zerżnąć projekt,czy jesteś wielkim designerem i będziesz chciał za to kasę?  :)

Tylko bez obelg  ;> :D
To totalnie amatorski projekt. W dziedzinie noży jestem lajkonikiem. Jak chcesz to podeślę ci rysunki na @. Tylko nie wiem czy Jaś da się drugi raz namówić na taką rzeźbę :D :D

Miecz przeznaczenia ma dwa ostrza... Scyzoryk przeznaczenia ma dwa ostrza, korkociąg, śrubokręt i otwieracz do konserw.

jetron

Cytat: hiub w 11-11-2012, 21:39:11

Tylko bez obelg  ;> :D
To totalnie amatorski projekt. W dziedzinie noży jestem lajkonikiem. Jak chcesz to podeślę ci rysunki na @. Tylko nie wiem czy Jaś da się drugi raz namówić na taką rzeźbę :D :D

He,he to ja poproszę.  Zaraz dam @ na PW.

Nożyk mnie się podobuje,prawie tak jak Fall S1 - użytkowa rzecz.

wojtekn

widzialem jak powstaje i mialem go w lapie,
o nozach Janusza nie będę pisał bo kazdy wie ze moje są lepsze,
ale sam projekt jest naprawde dobry, przeyslany i taki, taki dojżały

NIE ROBIE NOZY NA ZAMÓWIENIE
koń roboczy nie musi być uwalony gównem po samą grzywę, żeby był roboczy[pecado]
Cytat: Dagorn w 10-05-2006, 08:55:16
Nie każdy chce żeby jego wiedza (i niektóre kruczki podnoszące jakość i estetykę) wyszła, że tak napiszę - na jaw!

jetron

Cytat: wojtekn w 11-11-2012, 23:05:06

widzialem jak powstaje i mialem go w lapie,
o nozach Janusza nie będę pisał bo kazdy wie ze moje są lepsze,
ale sam projekt jest naprawde dobry, przeyslany i taki, taki dojżały

:D :D :D
---------------------------------------------------------------------------------------

To naprawdę udany projekt! Dla mnie to bardzo dobry nóż sruwiwalony :) o bardzo dobrze dobranych proporcjach głownia/rękojeść.
Stal i grubość głowni też idealne.Nawet dobór koloru g10 też pod mój gust,tyle że ja bym zrobił "Jokera" - strona widoczna jak nóż jest w pochwie-czarna,a druga -pomarańczowa.

Mikko

Ale fotki to się naucz wrzucać. Nie piszę o sobie, ale nie każdy ma dobre łącze do tak wielkich fot. ;>

Pomniejszone.

Nożyk fajny. Wraca mi choroba na fixed edc...

hiub

Dzięki panowie za dobre słowo. Cieszę się że nie tylko wykonanie ale i projekt się podoba.
Pomimo, że to mój projekt i że powinno mnie gilać czy się komuś podoba to miło mieć świadomość że ma się fajny nóż dobrze wykonany a nie gówniany nóż dobrze wykonany :D

W międzyczasie nóż dostał nową pochwę autorstwa Piotrka. Zdjęć nie będę wrzucał bo lepszych nie zrobię, do obejrzenia --> tutaj

I jeszcze 2 badziewne fotki jak leży w łapie

ps. Mikko, specjalnie umieściłem miniaturki. Wydawało mi się że w ten sposób nie obciążę posta, a dociekliwi będą mogli obejrzeć w większej rozdzielczości. Tak to już jest, człowiek chce dobrze a wychodzi jak zawsze :)
(edytka stylistyczna)

Franek Majcher

Nóż ładny a do tego w pełni użytkowy i pięknie się komponuje z pochewką.

Pomijając inny typ troczenia do paska to stara pochewka bardziej pasuje do noża ze względu na swoja prostotę niż ta nowa .
Więc gdyby zastosować typ troczenia z nowej do starej bardziej by pasowało stylem do całokształtu.
Ewentualnie  te pomarańczowe ozdoby na pochewce dopasować stylem do przekładek w nożu to wtedy byłoby bardzo spójne całościowo.