Reklama

MAC Knives

Zaczęty przez jakubmiko, 14-11-2012, 21:14:59

Opinia na temat japonskich nozyMAC Knives

Mac knives
0 (0%)
Noże japońskie
8 (100%)

Głosów w sumie: 8

jakubmiko

Witam chcialbym dostac opinie na temat nozy kuchennych marki MAC Knives. Z tego co slyszalem sa to noze wybitnej jakosci i chcialbym to potwiierdzic. Szczegolnie interesuje mnie seria Chef.

piotrbati

Gdzie to słyszałeś miły człowieku?  :D
Wietrzę zagrywki marketingowe  ;>

jakubmiko

Skad taki pomysl na zagrywki marketingowe? Uzywales nozy tej marki czy nie? Wypowoedz sie konstruktywnie na temat nozy. Tego oczekuje w odpowiedziach, w tym celu zalozylem watek.

rubicon

Srogi i konkretny ;)

O MAC-ach było już kilka razy na ostrej kuchni. Warto poszukać, choć nie przez forumową wyszukiwarkę bo jest ...do niczego. A piotrbati z dużą dozą życzliwości podpowiedział Ci żeby się za bardzo tą "marką" nie podniecać. Ich stale AUS-8 , Gingami 3 i white 2 to stale średniej klasy. Wszystkie ich informacje na stronach sprzedawców to w 80 % marketingowy chwyt a "ręcznie robione" wszystkie noże to już szczyt ;) . Ceny nie adekwatne raczej do prawdziwej wartości.
Jeżeli poświęcisz ze 2-3 godziny na przeglądniecie tego działu, znajdziesz coś lepszego dla siebie i wydasz swoje środki w optymalny sposób.
To na tyle.
więcej usłyszysz od innych Użytkowników Forum.

PiotrB.

Cytat: jakubmiko w 14-11-2012, 21:14:59

Witam chcialbym dostac opinie na temat nozy kuchennych marki MAC Knives. Z tego co slyszalem sa to noze wybitnej jakosci i chcialbym to potwiierdzic. Szczegolnie interesuje mnie seria Chef.

Jesli chcesz opinii na temat nozy, to prosze podac link i gdzie slyszales te opinie.

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

pieczarek

Mnóstwo pozytywnych opinii można przeczytać tutaj:
http://www.macknives.pl/?page_id=536
http://www.macknives.pl/?page_id=557

a już zupełny odlot znajduje się tu:
http://www.macknives.pl/?page_id=133

Po prostu trzeba je mieć.

Szuja

Na stronie producenta to same rewelacyjne opinie...
Noże tak dobre że nie ma ani jednej złej opini ;)

Gadżeciarz kupił 2 szt tych noży i złe nie były do użytku domowego ale na pewno nie określił bym ich mianem "trzeba je mieć"

" No, try not...do or do not, there is no try " (c) Yoda

Co i gdzie?

Deski i listwy

PiotrB.

No, to skoro takie pozytywne opinie, to co my tu mamy do gadania? Ja to jestem cienki bolek, wobec takich tuzow, ktorzy napisali "ochyachy" na temat nozy Mac.
jakubmiko, nie wiem co ty tutaj jeszcze szukasz?
Kupuj, sa wspaniale.

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

Fred

Przypuszczam, że kolega szuka potwierdzenia słuszności wyboru którego już dokonał  ;>
A to, że usłyszał nie to, czego się spodziewał to już inna sprawa  ;P

Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

shdart

A mnie to się zdaje, że przyjaciel jakubmiko to fejkowe konto, założone przez słabego "specjalistę" od marketingu afiliacyjnego (czy szeptanego, jak zwał tak zwał). Śmiało można zablokować dalszą dyskusję, bo szkoda czasu.
Edit: Choć jak często bywa, mogę się mylić.

gadzeciarz

Cytat: Szuja w 15-11-2012, 08:58:10

Na stronie producenta to same rewelacyjne opinie...
Noże tak dobre że nie ma ani jednej złej opini ;)

Gadżeciarz kupił 2 szt tych noży i złe nie były do użytku domowego ale na pewno nie określił bym ich mianem "trzeba je mieć"

Dokładnie -do użytku domowego!
Ostrość zaraz po zakupie-wyśmienita (noży które do mnie trafiły-BSC-85 Sushi Chef i Superior SF-85, Fillet Knife)
ale zbyt długo nie można nią się cieszyć,za to już robocza ostrość całkiem przyzwoita,porównał bym do noży Tojiro seria DP
Podostrza się dość szybko i dalej jest bardzo ostro.
Rękojeść dość wygodna w długim użytkowaniu,dłoń się specjalnie nie męczy.
Może napisał bym tak
Porównując je do noży szefa Chroma seria 301 -noże mac które posiadam są nożami znacznie lepszymi pod względem ostrości,trzymania ostrości oraz wygody użytkowania.
I tak Tojiro DP są tańsze od Mac chef natomiast Chroma to w zasadzie podobny przedział cenowy.
"wiec żyj na huśtawce życia,żyj!!! Bo tylko raz dany nam czas"

jk_ilia

A możecie mi proszę powiedzieć o co chodzi z tym całym tekstem na stronie producenta SUB-ZERO AUS-8 opatentowane w 1965r.
Bardzo mnie to ciekawi, skoro wg. producenta seria ultimate to przedział 58-61 HRC!
Na knifeforums znalazłem taki oto wpis:

In response to Richard_L

Richard_L Said:

The Ultimate is the only one with the Tungsten alloy, it used to say on Mac's site before it's current look, but this page here summarizes the different Mac lines, and also the steel differences, and that info is also corroborated at different sites as well.

The reason the MAC site doesn't list them as made with tungsten is because they aren't made with tungsten anymore.

In reply to:
Sub-zero tempered Superior Steel – the same steel as our Original Molybdenum steel but with an extra processing step to create better edge retention while maintaining the same ease of sharpening.

They only use one type of steel now, which I'm told is nearly identical to AUS-8, implying it isn't AUS-8, but one of the steels with a similar composition like VG-5. I had this information confirmed by a MAC representative before they changed their website.

Czy to może być VG-5? I z czego w końcu ten tojiro DP jest no bo rozumiem, że nie VG-10?

sawim

"Cofnij do tyłu..."

gadzeciarz

"wiec żyj na huśtawce życia,żyj!!! Bo tylko raz dany nam czas"