Reklama

Odświeżenie starego piórnika.

Zaczęty przez forester, 17-11-2012, 11:49:40

forester

Cześć
Temat pośrednio związany z tematyką działu, ale może kogoś zainteresuje, więc zamieszczę też tutaj.

W ramach ćwiczeń i chęci obeznania się z "kosmetykami" postanowiłem odświeżyć stary piórnik mojej Mamy.
Kilka fot z placu boju:

1. Wygląd piórnika przed:

Uploaded with ImageShack.us

2. Startujemy - zmywamy stary klej po naklejkach i innych ozdobach:(w roli głównej AVEL HUSSARD Odplamiacz do skóry i tkanin )

3.Po przetarciu Hussardem:

4.

5. Mydełko (nie, nie Fa ;P )

6. Mydełkowanie in progress:

7. Mycie skończone. Zostawiam, aż wyschnie.

8.

9. Natłuszczamy:

10. Po nałożeniu tłuszczu:

11.

12. Teraz krem z kolorem :)

13.W trakcie:

14. I finisz:

15.

16.

17.

Koniec.
Mam świadomość, że powyższa pisanina ma znikomą wartość edukacyjną ;)
Po prostu, chciałem zapoznać się z działaniem niektórych środków, a przy okazji zrobiłem kilka fot. Może się komuś kiedyś przyda.
A, i już widzę pewne braki w wyposażeniu swojego warsztaciku - brakuje czegoś mocnokoloryzującego - Hussard zmył w niektórych miejscach farbę, a Pommadier nie dał rady tego pokryć.
To tyle spostrzeżeń. Oczywiście liczę na krytykę z Waszej strony - przyda się przy następnym podejściu :)
Pozdrawiam, Kamil.

Pozdrawiam, Kamil.

katz

No właśnie ma wartość edukacyjną, pokazuje jak działają konkretne środki. Dzięki.

Skóry różne: http://katzs-leathers.tumblr.com
Sprzedam

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia.

banax

Katz dobrze prawi  :). Jakby mnie ktoś zapytał czy można pomóc jakoś temu piórnikowi, to pewnie stwierdził bym, że nie. Teraz widzę, że to możliwe, również  dzięki  :kosunia:.

Masta Hobbyt

że sie tak poetycko wyrażę, dałeś tej skórce drugie zycie ! :)

forester

Pozdrawiam, Kamil.

milion

forester

Zdecydowanie więcej cierpliwości potrzeba podczas szycia ;)

Pozdrawiam, Kamil.

kosiarz

A te napisy długopisowe ze środka dałes rade zlikwidować? Bo mam podobne "freski" na pochewce od starej kultowej fineczki ZHP i chciałbym sie pozbyć tych wątpliwych ozdób :)

www.stalowypiotr.eu

Cytat: Krug w 17-08-2018, 21:41:39
...za bardzo heteroseksuany kozik zrobiłeś, bardziej kolorowy czeba jakaś tęcza, sysunia w zielonym abo cuś :)

forester

nie, napisy zostały ze względu na wartość sentymentalną :)
ale wymieniony wyżej środek Hussard powinien dać sobie z tym radę, choć nie nie mogę zapewnić,ze w 100%. Przeznaczony jest do wszystkich typów skór i daje sobie rade nawet ze starymi plamami.
Ewentualnie jeszcze Omnidaim,ale ten jest przeznaczony do zamszu i nubuku.
Wklej jakąś fotkę tej pochewki:)

Pozdrawiam, Kamil.

kosiarz

Mógłbym zrobić nową taka pocheweczkę, ale to już by nie było to. Nozyk ma dla mojego przyjaciela wartość senymenalną, z tyłu są resztki po pieczątke z rocznikiem itd itp, z atestem zhp  :rotfl: No i właśnie przydałoby się zmyć te freski po bolku i lolku :)

www.stalowypiotr.eu

Cytat: Krug w 17-08-2018, 21:41:39
...za bardzo heteroseksuany kozik zrobiłeś, bardziej kolorowy czeba jakaś tęcza, sysunia w zielonym abo cuś :)

forester

Jasna sprawa :)
jeżeli tusz wsiąkł głęboko,to może być problem. Ale Hussard w jakimś stopniu przynajmniej powinien pomóc.Kilka razy używałem i polecam :) . Po zastosowaniu odpamiacza moznaby pochewke delikatnie przyciemnić,zeby dodatkowo zamaskowac slady, ktore by ewentualnie pozostaly. Jeżeli masz jakies konkretne pytania itd to zerknij na forum wbutach.pl . Tam jest sporo informacji nt renowacji i konserwacji wszelakich skorzanych wyrobów :)

Pozdrawiam, Kamil.