Reklama

mała "wpadka" nożyka z D2 (porównanie z moim z NC6)

Zaczęty przez wat93, 06-12-2012, 15:59:18

wat93

no wiec... dostałem w ramach wymiany nożyk Piotra (piotrbati) Marchewkowy obozowiec z D2 Hartowaną rzekomo przez sławka 63... Piotr mówił o 59hrc. można się tutaj naczytać jaka D2 jest fajna i dość pancerna (przynajmniej tak wywnioskowałem) więc poszedłem do lasu to sprawdzić. w sumie nie chciałem niszczyć noża  :( samo wyszło...

do rzeczy. zobaczyłem krzak na którym było ileś kawałków czeczoty, chciałem sprawdzić czy faktycznie to jest to więc chciałem najpierw odłupać kawałek, a później resztę. no więc się za to zabrałem

troszku się przeliczyłem. wiedziałem że nóż trzeba trzymać prosto bo lubi pękać więc trzymałem. ale na niewiele się to zdało... :cry:

strasznie mi się przykro zrobiło bo nawet spodobał mi się ten nóż. no nic... co teraz zrobić? miałem przy sobie skandynawka którego miał przetestować kosma. krótkie to Ci... małe jakieś... no ale mówię: spróbuję.

liczyłem, że się pognie, stępi albo wykruszy jak Batorowy Marchwiak... zdziwiłem się. Na szczęście pozytywnie. Mało tego... nóż dalej golił. Stwierdziłem, że będę próbował jeszcze coś pociąć.

nie zrobiło to na nim żadnego wrażenia... no i poszedłem na całość. Suchy dębowy odrost. Myślałem, że się podda!

Nie dał się. Więcej już nie dało rady uciąć bo jego wielkość mi na to nie pozwoliła, ale poradził sobie świetnie! co prawda po tym zabiegu już nie golił, ale jest jeszcze ostry do zniesienia.

Czy D2 nie jest taka pancerna jak myślałem? Jeśli Sławek tu zajrzy proszę żeby powiedział coś o hartowaniu, może dowiem się dlaczego tak się stało...
Może niedostatecznie prosto trzymałem nóż? Może za wysoko hartowany? może D2 wogóle się do tego nie nadaje? co o tym myślicie?

Zapraszam!
http://www.wkknives.cba.pl/
https://www.facebook.com/WK.Knives
Cytat: Franek Majcher
Sam uważam ,że najlepszy nóż to ten którego jeszcze nie zrobiłem więc zawsze jest co poprawiać

paproch

RATy z d2 lubią się łamać.

Co nie zmienia faktu, że OC mogła być skopana lub stal jest z ferelnej partii.

By z krwi naszej życie wzięła Ta
Co jeszcze nie zginęła

Pitt

D2 jest krucha. D2 hartowana blisko sześćdziesiątki herców jest bardzo krucha. D2 z bardzo cienką krawędzią pęka, jak szkło. A z resztą większość stali z cienką krawędzią i wysokim hartowaniem klęknie przy rąbaniu. Ja rozpękłem dla przykładu N690 hartowaną na 61.

Uwaga - nieogarniam paczkomatów, wysyłam tylko DPD

InQuizitor

D2 hartowana ~60 nie koniecznie musi się kruszyć i łamać, kwestia geometrii ostrza itp. itd.

Przykład:
http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,138360.0.html

Pitt

No to przecież pisałem o geometrii, czyt. cienkiej podstawie nad KT.
Ja bym nigdy nie zaufał nożowi terenowemu z D2. No, ale ja nie lubię tej stali.
No i ta pogoń za wysoką wartością hrc... czemu to ma służyć...
W sumie, to kiedyś też byłem oszołomiony cyferkami 60-61 HRC. Po połamaniu kilku noży już wiem, że w teren to 56 i mam na wszystko wyj....ne :D

Puma

D2 i pancerna, hehehe :rotfl: To jest stal z bardzo małą udarnością. Przy 60 HRC jest strasznie krucha. Jeśli wierzyć Uddeholmowi, to Vanadis 4 ma 10 razy większą udarność przy ~60 HRC.

Orcanus

Cienkim KT się nie batonuje  :badass: efekt zawsze jest ten sam . Podczas uderzenie siła idzie ,, z boku ,, i wywala Kt.

Heimdall

Dokładnie tak samo popękał pewien Benchmade CSK II z "prostej węglówki" 1095..tak więc bardziej bym stawiał na geometrię i/lub skopaną OC niż gatunek stali.
Podobne prace bez problemu wykonywałem Rantem z 440C (ponoć 58-60 HRC, a ta stal oferuje jeszcze mniejszą udarność niż D2) i nawet drobnych wybłyszczeń nie było.

A co do tego CSK - bezcenny fragment od 1:20

https://www.youtube.com/watch?v=zDYz4RZwWcM

EDIT - a to jest mitologia:

Cytat: Pitt w 06-12-2012, 16:17:29

W sumie, to kiedyś też byłem oszołomiony cyferkami 60-61 HRC. Po połamaniu kilku noży już wiem, że w teren to 56 i mam na wszystko wyj....ne :D

A nie tak dawno Mellon wyjaśniał jak i czemu 1095 najwyższą udarność ma po odpuszczeniu na 63HRC -  dyskusja o piku udarności itp:

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,123355.msg984761.html#msg984761

Rzecz w tym, że producentom trafienie w pik albo nie wychodzi albo mają w dupie albo robią OC pod oczekiwania klienta (post Pitta).

InQuizitor

Pitt, ja pisałem właśnie na poparcie Twojej wypowiedzi, że nie tylko kwestia stali, ale jest jeszcze mnóstwo innych czynników  :shades:

killrathi

wpadka nożyka czy użytkownika?
bo dziwnie wygląda to nacięcie na czeczocie... nie jak po batonowaniu a rąbaniu

Pitt

Kill, nie przesadzajmy. Nie do pomyslenia jest by noz "do lasu" jeszcze mial obostrzenia dotyczace sposobu i kata scinania galezi. Ma scinac. A nie pekac. Zly dobor geometrii i hartowania.

InQuizitor

Nie każdy nóż "do lasu" ma rąbać i batonować. Niektóre są stworzone do cięcia i podcinania.

Pitt

Cytat: InQuizitor w 06-12-2012, 16:44:31

Nie każdy nóż "do lasu" ma rąbać i batonować. Niektóre są stworzone do cięcia i podcinania.

Czas spytac tworce polamanego noza do czego byl jego noz.

piotrbati

ja nie zrobiłem noża do lasu   :special: specjalnie wybrałem TĄ stal, taką geometrię i hartowanie Sławka

killrathi

Pitt - masz rację. Nie chodziło mi o popadanie w skrajności  ;) Lecz błędu usera wykluczyć nie można - a to niestety częste.

Przyznam szczerze nie wiem co ten wątek miał udowodnić...
to że Piotr robi złe noże?
to że Sławek skopał OC ?
to że Wat robi noże dobre z dobrą OC?

przykro mi, ale podchodzę z "pewną dozą nieśmiałości" do tekstów pisanych przez makera o nożu innego makera zestawionym z nożem autora tekstu... może jakiś przewrażliwiony jestem i zaczynam doszukiwać się drugiego dna...

wat93

wątek ma odpowiedzieć co doprowadziło do zepsucia noża.

to takie duże pytanie, a przy okazji test mojego kozika i porównanie...

przecież to wszystko jest napisane w podsumowaniu... Kill proszę:

Cytat

Czy D2 nie jest taka pancerna jak myślałem? Jeśli Sławek tu zajrzy proszę żeby powiedział coś o hartowaniu, może dowiem się dlaczego tak się stało...
Może niedostatecznie prosto trzymałem nóż? Może za wysoko hartowany? może D2 wogóle się do tego nie nadaje? co o tym myślicie?

Zapraszam!
http://www.wkknives.cba.pl/
https://www.facebook.com/WK.Knives
Cytat: Franek Majcher
Sam uważam ,że najlepszy nóż to ten którego jeszcze nie zrobiłem więc zawsze jest co poprawiać

Pitt

Piotr, no jak noz o nazwie "Obozowiec" nie jest do lasu to do czego? Na pustynie Gobi? No chyba, ze przydomek zostal przypisany przez Wata...
A tak na serio.  Noz z niepelnym plaskim, glownia 12cm (nie chce mi sie szukac - pisze troche na oko na podstawie zdjecia) do czego ma niby byc? Do golenia twarzy tylko?

Wedrowiec

Wygląda na to, że do noża powinna być dołączona instrukcja czego nie wolno nim robić ;)
Np: tylko do cięcia, nie wolno batonować, rąbać.

jetron

Nóż do dupy i nie ma co dywagować. Jak jeszcze raz przeczytam,że nóż do lasu jest tylko do cięcia,to dostanę torsji  :rzyga:
Też nie lubię D2,bo to kiepska stal jest na noże,no chyba że te "do cięcia"  :rotfl:

A Rant z 440 C to dobry nóż jest! Chociaż Chińczyk!

Orcanus

Cytat: killrathi w 06-12-2012, 16:47:49

Pitt - masz rację. Nie chodziło mi o popadanie w skrajności  ;) Lecz błędu usera wykluczyć nie można - a to niestety częste.

Przyznam szczerze nie wiem co ten wątek miał udowodnić...
to że Piotr robi złe noże?
to że Sławek skopał OC ?
to że Wat robi noże dobre z dobrą OC?

przykro mi, ale podchodzę z "pewną dozą nieśmiałości" do tekstów pisanych przez makera o nożu innego makera zestawionym z nożem autora tekstu... może jakiś przewrażliwiony jestem i zaczynam doszukiwać się drugiego dna...

+ 1  ;-)