Reklama

Fiskars EDGE ostrzenie oraz pytania co do dalszej kompletacji...

Zaczęty przez Marcinozo, 29-12-2012, 02:33:26

Marcinozo

Witam Wszystkich.

Trochę obserwowałem to forum. Postanowiłem m.in. pod jego wpływem przestać w swojej kuchni kroić byle czym. Jestem amatorem gotującym dla siebie i rodziny  :alien:. Wysłużone noże zostały ostatecznie pożegnane. Zdecydowałem się w pierwszej kolejności na kupno dwóch uniwersalnych i niedrogich noży a mianowicie: Szefa Fiskarsa 19cm z serii EDGE i Santoku 17 cm z tej samej serii. Z obu noży jestem na razie zadowolony choć Santoku bardziej mi pasuje do siekania i przenoszenia produktów a do mięcha i plasterkowania Szef. Oprócz nich mam dwa małe nożyki Victorinox i obieraczkę Fiskarsa. Mnie na razie odpowiadają choć żona marudzi że za duże... Test kartki zdają i wygląd mają zawodowy...  ;>

Zastanawiam się jak i jak często je powinienem prawidłowo ostrzyć?  Mam ostrzałkę z ceramiczną szpulką Fiskarsa, może powinienem kupić inną np. z dwoma lub trzema gradacjami ostrzenia? Ze względu na czarne boki tych noży raczej jestem skazany na ostrzałkę ze szpulką.

http://allegro.pl/ostrzalka-taidea-1007dc-i2875975121.html
http://allegro.pl/ostrzalka-diamentowa-do-nozy-oselka-ceramiczna-lux-i2845006962.html

Za jakimi kolejnymi nożami powinienem się rozejrzeć? Może coś czym można zaatakować skuteczniej kości i chrząstki nie tylko drobiowe? Ewentualnie pomyśleć o nożu typu Deba dla małżonki?

Sugestie rady?  ;P

Marcinozo

Czy faktycznie żadna z ostrzałek typu roll sharp nie jest warta polecania do tych niedrogich blaszanych noży z serii EDGE?

Następny kupowany nóż to będzie nóż do chleba. Fajnie jak by tego zębatego cuda nie trzeba było często ostrzyć. Fiskars? Victorinox? Ikea? Sugestie?

Na ostrzałkach typu roll sharp faktycznie nie można ostrzyć zębatych noży? Bo nic na posiadanej w tej kwestii nie jest napisane...

tomekby

większość tutaj tego typu ostrzałki uważa raczej za niszczałki do noży :) dlatego masz raczej małe szanse na polecenie czegoś takiego, jeśli chodzi o ostrza ząbkowane - prawdę mówiąc nie mam pojęcia bo nigdy nie używałem
BTW ta ostrzałka polecona przez @mabę nie jest trudna w obsłudze, a powinna się lepiej sprawdzić

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia
Sprzedam

maba

Do chleba cudów nie trzeba - sam kupiłem niedrogiego Fiskarsa Avanti 23cm.

http://allegro.pl/noz-do-chleba-fiskars-avanti-23cm-837005-i2877935741.html

Bo te tańsze Fiskarsy są albo brzydkie albo nie mają pełnego płaskiego, a Victorinoxy do chleba trochę za drogie jak na moje potrzeby. Ten dodatkowo ma dziurkę w rękojeści, a że nóż długi i u mnie nie mieści się ani do szuflady ani do stojaka, to wisi na szynie.

A ma na tyle szerokie ząbki, że spokojnie naostrzysz go w/w Taideą :)

Marcinozo

maba

Tego typu ostrzałki ogólnie nie są najlepsze - zazwyczaj bardzo agresywnie i szybko zjadają stal. My ich nie używamy i nie polecamy, ciekawe dlaczego..

Najlepsze dla nowicjusza, to V-ki które podałem. Może i wyglądają kiepsko i dla niewtajemniczonego "tym nie da się ostrzyć", ale wystarczy spróbować ;)

banax

Cytat: Marcinozo w 29-12-2012, 15:15:56

http://www.centrumnozy.pl/pl/p/Global-MinoSharp%2C-ceramiczna-ostrzalka-wodna-G-220GB/702 dwie gradacje ostrzenia na mokro - zła?

Szkoda na to kasy, maba dobrze Ci radzi.
Jak poszukasz, to znajdziesz na forum sporo materiałów o ostrzeniu, o systemach, o osełkach diamentowych. W każdym razie nie wydawaj pochopnie kasy, lepiej poczytać i wydać rozsądnie.

Bry

ostrzałka o której pisze Maba jest naprawdę fajna używam jej do moich noży szybko i wygodnie można naostrzyć nóż kiedy potrzeba a do tego masz osłonkę na dłoń i pręty są długie co daje ci większą wygodę;)

Marcinozo

Ostrzałka Taidea T0918C nie łatwo ją aktualnie kupić w necie, na alledrogo nie ma. Koszt to grubo ponad 100zł z wysyłką.

jucho

"grubo ponad 100" to więcej niż 149 + wysyłka, z linku, który podałeś? Na tym forum otrzymasz satysfakconującą Cię odpowiedź, pod warunkiem, że się na tym znasz. Swoją drogą, to podejrzewam, że diamentowy musat vicka spełni Twoje oczekiwania w 100%.

maba

Marcinozo

znalazłem podobną ostrzałkę firmy Lansky LCD5D w znośnej dla mnie cenie: http://allegro.pl/ostrzalka-lansky-deluxe-lcd5d-i2891346325.html czy jest gorsza od sugerowanej mi ostrzałki Taidea T0918C :question:  :question:

Zastanawia mnie to, że brak w niej osłony na rękę (trzeba będzie uważać) i ostrzy pod kątem 20 i 25 stopni. Noże kuchenne powinno się chyba ostrzyć pod kątem 15 stopni :question:  :question:

maba

T0918C ma lepsze kąty i sporo dłuższe pręty - Lansky ma za krótkie do kuchenniaków.

Myślisz, że niby dlaczego poleciłem właśnie Taidea, a nie Lansky? ;-)

Marcinozo

Teraz wszystko jasne  8D. Czy na takiej ostrzałce można ostrzyć wszystkie noże nawet "japońskie" ? Czy te tylko na kamieniach?

Dzięki  :D

PiotrB.

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

Marcinozo

Dziękuję wszystkim za uwagi oraz sugestie  :) Moja decyzja jest następująca. Kupię (jak będzie bardziej dostępna) ostrzałkę T0918C. Uważam, że do amatorskich noży kuchennych wartych od +60 do +100 zł za sztukę, kupno zestawów ostrzących ( za +400$) jest nieporozumieniem i przerostem formy nad treścią... ;>

W sam raz powinna być Taidea T0918C, koszt pewnie +100zł. Zacznę na niej naukę na kilku starych nożach przeznaczonych na straty.

Zrezygnowałem po lekturze forum z ostrzenia ważnych noży na ostrzałkach typu roll sharp - problem z KT, zjadanie stali... no chyba, że do pikutków bo ich nie szkoda...  :grin:

banax

Ale w linku, który podał PiotrB podana cena jest za 20 kompletów  ;).

PiotrB.

Myslalem ze uwaznie przeczytal, ale widze, ze "przelecial" po cenie. ;P Tak jak kolega  banax napisal, kosztuje "to" 21$ tylko.

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

Marcinozo

Mea culpa - faktycznie za 20 kompletów te 420$  :cry:  Tak czy inaczej dziękuję za wszystkie rady. Pewnie uratowaliście moje fiskarsy przed przedwczesną śmiercią, Szczęśliwego Nowego Roku 2013!  :D