Reklama

Duży,czarny... Nóż !

Zaczęty przez neon415, 29-12-2012, 18:06:40

neon415

Witam , jakieś dwa tygodnie temu zakupiłem nóż widoczny na zdjęciach ( przepraszam za ich jakoś ) , jako że nie znalazłem na forum żadnej informacji o takim nożu to mam do Was koledzy nożownicy pytanie , a mianowicie czy ktoś , gdzieś , kiedyś spotkał się z takim nożem ? Chciałbym wiedzieć czy aby nie kupiłem jakiegoś badziewia. Nóż jest firmy Columbia , kupiłem go na allegro  za  28zł ( jako że na inne były dla mnie za drogie) ,w opisie aukcji było napisane że nóż wykonany jest ze stali nr. 440 . Jako że nie znam sie na rodzajach stali , nie wiem czy to dobra stal czy nie . Gdzieś tu na forum przeczytałem o nożu w którym głownia nie przechodziła przez całą rękojeść , mój nóż też taki jest , głownia wchodzi tylko na jakieś 4 cm w rękojeść dalej jest chyba jakaś śrubka , pusta przestrzeń wewnątrz rękojeści została zalana klejem. Prosiłbym abyście Wy koledzy nożownicy wypowiedzieli się na temat tego noża,dali mi jakieś rady na przyszłość.

PS. Jeżeli ktoś będzie mówił na temat ceny tego noża to niech uważnie przeczyta że na inny nie było mnie stać.

PS 2. I gdyby ktoś proponował że mogłem kupić jakiś folder zamiast tego to też uprzedzam że taki mi się najbardziej podobał , foldery też lubię i kupie sobie w innym czasie.Na razie posiadam ten nóż.

InQuizitor

A mogłeś mieć porządną Morę.

gdi

Pewnie, że 440 to dobra stal.
Nie będę pisał na temat jakości tego noża - najważniejsze, że taki Ci się podoba i na taki Cię stać.
Reszta się nie liczy.

Redux

Dam Ci rade, już nie kupuj noży z tej firmy  :D

rafalklis

Hej.

Jedno zdjęcie w zupełności by wystarczyło do rozpoznania ;)
Rozumiem, że Ci się podobał, ale ten nóż tylko do oglądania się nadaje. To zwykły Chińczyk z taniej, gumowej stali nie nadającej się do ostrzenia.

neon415

Cytat: gdi w 29-12-2012, 18:09:50

Pewnie, że 440 to dobra stal.
Nie będę pisał na temat jakości tego noża - najważniejsze, że taki Ci się podoba i na taki Cię stać.
Reszta się nie liczy.

No nóż jest jaki jest , podoba i mi się i to jak mówisz jest najważniejsze.Kiedyś może będę miał już jakieś doświadczenie to kupię coś lepszego , oczywiście i tak za waszą radą. :)
Cytat: Redux w 29-12-2012, 18:10:07

Dam Ci rade, już nie kupuj noży z tej firmy  :D

A mógłbyś napisać dlaczego ?
Cytat: rafalklis w 29-12-2012, 18:12:02

Hej.

Jedno zdjęcie w zupełności by wystarczyło do rozpoznania ;)
Rozumiem, że Ci się podobał, ale ten nóż tylko do oglądania się nadaje. To zwykły Chińczyk z taniej, gumowej stali nie nadającej się do ostrzenia.

Na przyszłość będę pamiętał o jednym zdjęciu.Cóż , mówi się trudno i żyje dalej . Nie będę znowu rozpaczał nad tym że jest to chińczyk.W przyszłości postaram się kupować noże które mi się podobają i są dobre.

Redux

Cytat: neon415 w 29-12-2012, 18:22:49

No nóż jest jaki jest , podoba i mi się i to jak mówisz jest najważniejsze.Kiedyś może będę miał już jakieś doświadczenie to kupię coś lepszego , oczywiście i tak za waszą radą. :)

A mógłbyś napisać dlaczego ?

Na przyszłość będę pamiętał o jednym zdjęciu.Cóż , mówi się trudno i żyje dalej . Nie będę znowu rozpaczał nad tym że jest to chińczyk.W przyszłości postaram się kupować noże które mi się podobają i są dobre.

Bo to gówno ze stali jak plastelina to raz , a dwa że lipna konstrukcja...

Jaranek

Cytat: rafalklis w 29-12-2012, 18:12:02

To zwykły Chińczyk z taniej, gumowej stali nie nadającej się do ostrzenia.

No bez jaj. Miałem podobny nóż Columbia tylko w wersji forest albo hunter  - nie pamiętam już. Wtedy nie przywiązywałem wagi do stali tylko do wyglądu ( swoją drogą zajebistego ) więc nie wiem z jakiej był stali, ale sądząc po cenie to żaden high end nie był. Mimo to byłem bardzo zadowolony - rąbał, ciął, przeżył rzucanie i napierdalanie w co popadnie po pijaku. Zasadniczo to dało się nim robić wszystko czego bałbym się dzisiaj robić dużo lepszymi nożami. ( Nie umiał tylko pływać i tak się rozstaliśmy ).

pozdro

p.s. - 440 to nie takie znowu gówno. Mam benchmade ranta z tej stali ( 440C-co prawda ) i spisuje sie ona ZAJEBIŚCIE Sądzę, ze chodzi raczej o
obróbkę stali a mniej o jej rodzaj.

p.s. 2- nie twierdze, że to super nóż lub niezawodna konstrukcja tylko, że nie jest to też gówno z plasteliny które rozpadnie się np od rąbania

MADE IN HEAVEN INSPIRED IN HELL

Redux

440 z niewiadomej OC a 440C to lata świetlne

rybak

Cytat: Redux w 29-12-2012, 18:54:34

Nawet sporo o roznych stalach "440" i roznicach miedzy nimi jest na forum... ;)
Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

neon415

Cytat: Redux w 29-12-2012, 18:54:34

Na aukcji jest napisane że jest to wysokiej jakości stal nr. 440 .

InQuizitor

Cytat: neon415 w 29-12-2012, 19:09:28

Nie wierz we wszystko co napisane jest, szczególnie na aukcjach  ;P

rybak

Cytat: neon415 w 29-12-2012, 19:09:28

Nie ma czegos takiego jak "stal nr 440", jesli ktos tak pisze, to o tym ma pojecie jak Ty...

Reszte sobie sam dopowiedz.

Czytaj forum, to mniej ludzi Cie bedzie w bambuko moglo zrobic.

Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

grisza

Po pierwsze primo  ;) nie kupiłbym tego "czegoś" nawet za 2,80 bo brzydactwo jest okrutne  :rzyga: -ale cóż De gustibus...  ;P
Po drugie primo  ;) tak kupiłeś badziew bo nie wiadomo co to za stal(napisać można co się chce),nie wiadomo jaka OC,o trwałości konstrukcji nie wypowiadam się ale jeśli jest tak jak piszesz to cudów nie oczekuj.
Po trzecie primo  ;) jeżeli tobie się podoba to za 28PLN zrobiłeś dobry interes-używaj i ciesz się  ;P
Po czwarte primo  ;) jak już się rozleci/zgubi/whatewer-dołóż 12 PLN i kup Morę-choć jeżeli to "coś" Ci się podoba to mora pewnie nie będzie  :D

"Cokolwiek czynisz, czyń roztropnie i patrz końca! "
                     Owidiusz

9/19

Sybir

Jak pisano wyżej - z 440 (choćby i A) dużo się wydobywa obróbką cieplną a w tej kwestii zółci bracia są sto lat za cywilizowanym światem, szczególnie jeśli chodzi o powtarzalność.

Sprzedam

www.laguiole.pl

mar_kow

Nóż do kitu - lepiej wziąć morę jak radzą Koledzy. To że napisane 440 nie znaczy że tak jest. Ważne też że się podoba a jak poużywasz to sam go wymienisz :D.

majorbat

Złap mocno palcami tą dupkę na końcu rękojeści i ją możesz śmiało odkręcić, jest tam może z 3 mm gwintu, a mogłeś mieć more

"Nie pokój, lecz miecz Wam przyniosłem...
Oto nadchodzi Sługa Boży, Młot na czarownice i Miecz w rękach Aniołów..."
Blog łowiecki
https://polowaczka.wordpress.com/

Krzychu z nunem

Tak marudzicie koledze ze mogl wybrac ta more. Ale Ci co kupuja wielkie fixedy za milion zlotych tez mogli by wybrac more :-) Trzy razy napisali kup more i starczy. Poszuka ogarnie sie i kiedys kupi cos lepszego ;-)

Coś tam staram sie naumieć dłubać :D
http://forum.knives.pl/index.php/topic,97901.0.html

"Miecz przeznaczenia ma dwa ostrza. Scyzoryk przeznaczenia ma dwa ostrza, korkociąg, śrubokręt i otwieracz do konserw..."

neon415

Cytat: Krzychu z nunem w 12-01-2013, 12:38:04

Tak marudzicie koledze ze mogl wybrac ta more. Ale Ci co kupuja wielkie fixedy za milion zlotych tez mogli by wybrac more :-) Trzy razy napisali kup more i starczy. Poszuka ogarnie sie i kiedys kupi cos lepszego ;-)

Napisali i jestem aktualnie na tropie morki dla mnie . :)

porcelanowy

Powitoł
Aaalboo, możesz na tą chwilę olać to co koledzy piszą i zrobić najlepszą rzecz z tym nożem: używać go ;)
Po czasie, zależnie jak intensywnie będzie używany, opisać co było robione i jak się nóż spisał. Wyświadczysz nam sporą przysługę :)

Koledzy są mocno zmanierowani, a ja na ten przykład kupiłem swego czasu za grosze sporej wielkości nóż pt. nóż myśliwski boda z 440 i mogę stwierdzić, że uzytkowo w stosunku do nierdzewnej mory clipper stal stała na podobnym poziomie a miałem z 6-7 cm więcej ostrza i nóż wyglądał ciekawiej.

BDW, przypomnę jeszcze, że było na forum info o zadzganiu w samoobronie dzika podobnej jakości nożem ;)