Reklama

[PROJEKT] Noże kaletnicze - zapotrzebowanie/propozycja

Zaczęty przez smurv, 03-01-2013, 14:18:28

smurv

W nawiązaniu do tematu, który już powstał "strap cutter" i miewa się nieźle [zamówienia złożone teraz tylko czekać  :slini:]

Z moich wiadomości wynika, że nie było tutaj takiego tematu. Przed dalsza lektura zapraszam do zapoznania się z trzema stronami:
http://jeffpeachey.wordpress.com/knife-catalog/
http://brucejohnsonleather.com/content/index.php/leather_tools_for_sale/
http://www.dluta.pl/katalog/noze-dla-rzezbiarzy/noze-japonskie/

W Polsce w sklepach szewskich są dostępne [lub widnieją jako niedostępne, ale pewnie do zamówienia] noże szewskie/kaletnicze w cenach 20-130 zloty. Na dłuta.pl noże, które świetnie spełniałby się w naszych warunkach to koszt do 250. Dla mnie i dla większości z Was to zdecydowanie za dużo.  :<

Obecnie sam używam do ciecia skóry zwykłych noży segmentowych i skalpeli chirurgicznych. Te niestety mimo swojej atrakcyjnej ceny działają świetnie, ale tylko na odcinku ~1m później tracą już swoja ostrość i precyzja i łatwość ciecia jest nikła.

Co więcej, oglądając wszystkie programy "how it?"czy to w TV czy na utube każdy rzemieślnik używał właśnie takich prostych noży z dobrej twardej stali. Przed każdym cieciem wystarczyło go przestrzec o skórę tak jak brzytwę.

Mamy pełno osób na forum, które korzystają z Naszej pomocy, może teraz czas się do nich uśmiechnąć i poprosić o ładne noże ? [Ja niestety kłaniam się nisko, ale jestem tutaj tylko gościem i ktoś musiałby pogadać z Kimś, kto takie cos mógłby zrobić lub wskazać taka osobę a sam do niej chętnie napisze] Wiem ze mogę napisać temat na forum w dziale giełda, ale nie o to chodzi....

Co Wy na to? Ja osobiście potrzebowałbym naprawdę coś prostego [2cm szerokość, 2-3mm grubość, ostrze 45stopni, prawy i lewy 60+HRC, długość 15-20cm, może jedne krótki-lewy do strap cuttera ]

soballa

A o jakich konkretnie nożykach/wzorach myślisz?

Japońskie kiridashi, cała kolekcja Peacheya czy ten osławiony księżycowy? Pokaż co chcesz, a jak się zgadamy to po weekendzie wyślę paczkę ;)

Hartowanie niemal wszystkiego, do 65 cm maks, do 20cm w pionie, "nierdzewki" w folii, marketingowe wymrażanie do -80 ;), selektywne hartowanie też- zapraszam ;)

paproch

Ostatnio Strzyżu na spotkaniu wspominał, że dobre nożyki rzemieślnicze Japońce robią ze zwykłych noży, które uległy uszkodzeniom, połamały się.
Może makerzy mają takie "złomki" na przerób?

By z krwi naszej życie wzięła Ta
Co jeszcze nie zginęła

korba200

van_kic

Ja używam zamiast segmentowego noża, taki z trapezowym ostrzem, nieco trwalszy moim zdaniem, oczywiście się tępi, ale generalnie spełnia swoje zadanie dość dobrze. Tylko warto zainwestować troszkę więcej niż 5 zł w samą rękojeść. Do zadań specjalnych mam opinela. 

Pochwy wszystkich rodzajów, czarne pochwy, brązowe pochwy, wiszące pochwy, poziome pochwy, na pas, na szyję, na plecak pochwy, na miasto, na dzicz. Pasy na wszelką okazję i inne skórki vankic

Franek Majcher

Też używam tego z trapezowym ostrzem a jak się przytępi to nie wyrzucam tylko kilka pociągnięć na stronę osełką diamentową i dalej tnie :)

smurv

Cytat: soballa w 04-01-2013, 17:57:56

A o jakich konkretnie nożykach/wzorach myślisz?
[...]

Zaraz się ogarnę, bo cały tydzień mnie nie było i napisze/wrzucę rysunek, o co dokładnie by mi chodziło

Cytat: korba200 w 04-01-2013, 19:43:30

Taki nóż kaletniczy możesz sobie zrobić bardzo prosto z brzeszczota do pił ramowych [...]

Nie wiem czy to Twoja wypowiedz czytałem gdzieś na forum [tym lub leatherwork] o tych brzeszczotach, ale już o tym czytałem i mam parę, ale:
Jest to raczej metoda naszych dziadków pradziadków, którzy się tym imali i jestem przekonany ze w ich czasach jakoś narzędzi tu dzież nakład materiału na narzędzi był dużo większy
Wątpię żeby brzeszczot za ~5 zloty [ja kupuje za 2 ] był z jakiejś porządnej stali [te z aukcji HHS kosztują już 20,-], co więcej jestem niemalże pewien ze w takich piłach hartowanie nie następuje na całej powierzchni materiału tylko na samym ostrzu. Fakt ten argumentuje:
1) widziałem w how its made jak hartują tylko ostrza pił
2) na moich gołych nie malowanych brzeszczotach są charakterystyczne przebarwienia
3) w dobie globalizacji, eko, i oszczędnościowe taki sposób jest na pewno tańszy [mowa chyba o hartowaniu przez indukcje - ale tutaj mogę palnąć jakąś gafę, za co przepraszam

Co do aukcji noży kaletniczych... 15 zloty w tym robocizna i zarobek, wychodzi mi ze jego brzeszczoty są za 1,5 :D a 1,6mm to chyba stanowczo za mało by wyprowadzić dobra KT co widać na załączonym obrazku, tutaj 2-3mm chyba jest optimum tak mi się wydaje

smurv

to o czym myslalem, pod moje potrzeby:
A - coś małego do detali
B - coś uniwersalnego
C - do strap cuttera
D - zastępstwo do tradycyjnej żyletki

gerard36856

noze z pił ramowych sa po15 zl na allegro. sprawdzal ktos?

Mój błysk przebije ciemności, moja jasność mroki rozproszy.

soballa

Milusińscy moi!

Będę wykonywał set nożyków wg. powyższych rysunków Smurva (Smerfa?  ;P )- stal sw7m, 2,5mm grubości, hartowanie około 62hrc, powierzchnie w satynie maszynowym, fazowane krawędzie, szlif na zero polerowany, a+b+b'+c w cenie około stu złotych.

Czy byliby jeszcze jacyś chętni na taki zestaw?  :dodge:

Hartowanie niemal wszystkiego, do 65 cm maks, do 20cm w pionie, "nierdzewki" w folii, marketingowe wymrażanie do -80 ;), selektywne hartowanie też- zapraszam ;)

nick555

JA byłbym jak najbardziej, chyba że zabijesz mnie ceną :)

pitersek

Czytaj proszę uważniej :/

Cytat: nick555 w 08-01-2013, 22:29:21

JA byłbym jak najbardziej, chyba że zabijesz mnie ceną :)

Cytat: soballa w 08-01-2013, 21:25:15

Będę wykonywał set nożyków wg. powyższych rysunków Smurva (...) w cenie około stu złotych.
(...)

soballa

Czy cena zabija? Nie wydaje mi się, ale to już pozostawiam wam do oceny. Jakby byli chętni, ale się wahający lub mający jakieś uwagi czy propozycje zmian- walić śmiało proszę  ;-)

nick555

Sorka, mój błąd  :cry:
Ja zainteresowany, w sumie ta żyleta mi nie potrzeban do niczego, ale reszta jak najbardziej.

soballa

Aukcja nożyków się dziś kończy, zapraszam, zaglądać, licytować, tak tanio nie będzie więcej  ;P

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,144140.0.html

fensterek

Zlecę wykonanie noża B` , czyli trzeci od góry z rysunku. Dobrze by było, żeby był ciut szerszy, 3cm, albo nawet 3,5cm.
Oprócz linków podanych w pierwszym poście pozwolę sobie podrzucic jeszcze: "http://2.bp.blogspot.com/_UxMWE-Z1d0c/S4wDcWNCQMI/AAAAAAAAATI/E_fb5NWEsZg/s400/1+jack.jpg"
Nóż ma byc ostry. Bardzo ostry. Nie zalezy mi na estetyce, nóż owinę skórą.
Proszę o oferty z uwzględnieniem ceny (łącznie z wysyłką), terminu wykonania i rodzaju stali.
Jednocześnie zaznaczam, że ani cena, ani czas nie będą decydującymi czynnikami: mogę poczekać długo, jeśli tylko będzie warto, ale nie lubię  niedotrzymywania terminów.

ghandi20

fensterek

Sory, moja wina. Już znalazłem, zaraz się przywitam.

Na swoje usprawiedliwienie dodam, że wyszukiwarka nic nie wypluła na hasło "powitalnia"

bestsiwy

Cytat: fensterek w 23-05-2013, 07:50:58

Sory, moja wina. Już znalazłem, zaraz się przywitam.

Na swoje usprawiedliwienie dodam, że wyszukiwarka nic nie wypluła na hasło "powitalnia"

chodziło raczej o zlecenia, które wystawia się w innym dziale:
http://forum.knives.pl/index.php/board,147.0.html

ed: poszukaj też forum i giełdę pod hasłem "kiridashi"

fensterek

Cytat

poszukaj też forum i giełdę pod hasłem "kiridashi"

Znalazłem dwie aukcje: 13-12-2012 i 08-11-2011.
Aukcje Marcina Soballi przeoczłem, moja wina.

Zrobię jak radzicie.