Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

Miecz

Zaczęty przez misiokor1997, 05-01-2013, 17:30:30

misiokor1997

Witam.Ostatnio oglądałem pewien film (nie pamiętam już nazwy), był tam pokazany wątek robienia potężnego miecza. Na początku kowal roztopił rudę żelaza i odlał 3 pręty, zahartował je (chyba), po czym rozgrzał do białości, zrobił z nich warkocz i zaczął je kuć. Miecz wyszedł przepiękny.
Spróbuję zrobić nóż z 3 gwoździ ciekawe jak się uda.   :/

matze

??? Rudy sie nie roztapia tylko sie z niej wytapia. Pozostaje szlaka i inne tam brudziska, chociaz te sa tez plynne, wiec roztapianie rudy  bedzie raczej OK. Ale noz z gwozdzi? Odkuc mozna, ale hartowanie? Pozatym czuje, ze ktos tu sie zaraz wypowie troche dobitniej...

Stal jest stalą i zachowuje się jak stal.

soballa

A filmem tym była niemal na pewno "Klątwa Pierścienia" na podstawie pieśni o Nibelungach z 2004 :P

A miecz z gwoździ- czemu nie?  ;P Ja swój pierwszy grot włóczni zrobiłem z rozklepanego i szlifowanego pręcika fi 3 od suszarki na bieliznę- ludzikom Lego pasowało idealnie  :] ;P

Film polecam, ma kilka atutów  :]

Hartowanie niemal wszystkiego, do 65 cm maks, do 20cm w pionie, "nierdzewki" w folii, marketingowe wymrażanie do -80 ;), selektywne hartowanie też- zapraszam ;)

ZL1

Nóż z trzech gwoździ zawiniętych na warkocz i odkucie? To brzmi bardzo ciekawie  :D

GUNCRAFTING-GUNSMITHING RUSZNIKARNIA

misiokor1997

Dość długo nie pisałem z nadmiaru pracy :cry:
próbowałem 2 razy zrobić ten gwoździowy nóż i niestety za żadnym razem się nie udawało - gwoździe nie chciały się lepić mimo długotrwałego kucia.
Trzeba poeksperymentować z innymi metalami - powoła się ktoś?

soballa

Kup boraks, topnik znaczy się, służy ułatwieniu zgrzewania. Albo temperatura za niska, albo gwoździe usyfione/ocynkowane  ;P

Hartowanie niemal wszystkiego, do 65 cm maks, do 20cm w pionie, "nierdzewki" w folii, marketingowe wymrażanie do -80 ;), selektywne hartowanie też- zapraszam ;)

Hekler

A użyłeś boraxu? :)

Krug

Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!
***** *******. :)
Śmiesznie jak jebacy popierają jebanych. :)
TRZYNASTU SPARTAN ŻYJE! WOT CHUJNIA.

kosiarz

I nie zapomnij tym nożem na koniec przeciąć kowadła, bo w nibelungach tak zrobił ;D

www.stalowypiotr.eu

Cytat: Krug w 17-08-2018, 21:41:39
...za bardzo heteroseksuany kozik zrobiłeś, bardziej kolorowy czeba jakaś tęcza, sysunia w zielonym abo cuś :)