Reklama

Szycie nićmi SLAM - mały kłopot

Zaczęty przez Hogg, 15-01-2013, 16:41:05

Hogg

Witam,
mam mały kłopot przy szyciu nićmi SLAM. Nici są świetne, mocne (1mm), woskowane i świetnie przytapiają się zapalniczką na finish. Problem polega jednak na tym, że te nici nie są o przekroju okrągłym ale takie spłaszczone i szew wychodzi... brzydki  :badass: W zależności jak się ułoży nić. Macie jakieś sugestie? Za każdym razem ręcznie poprawiacie ułożenie nici przed włożeniem rymarki w kolejny otwór? Nie mam za bardzo pomysłu, hmmm. Pozdrawiam i proszę o pomoc.

yetisize

One mają być takie właśnie żeby szew ładnie wyglądał :D
Poprawiaj za każdym razem.

Sprzedam:

Noże
Mac Mini

ubremisiek

Z tego co kojarzę, chłopaki robią rowek pod szew.

Sziva

Ja nici bardzo mocno zaciskam/zaciągam (zakładam do tego skórzane rękawiczki, bo pocięłabym ręce) po przełożeniu obu igieł przez dziurkę i nić się sama układa. Ważne jest też, aby zawsze przekładać igły tak samo - jeśli zaczynamy przekładanie od prawej strony, to następne oczko również zaczynamy prawą igłą.

Bartek_Wojciechowski

Staraj się także robić otwory w samym środku rowka po grooverku, bo to też ma duże znaczenie.

Henry

Ja robię bez rowka i jest ok - tylko trzeba się pilnować. Zawsze tak samo wbijać igły i układać nić przed zaciągnięciem.

banax

Cytat: Sziva w 15-01-2013, 16:55:52

Ja nici bardzo mocno zaciskam/zaciągam (zakładam do tego skórzane rękawiczki, bo pocięłabym ręce) po przełożeniu obu igieł przez dziurkę i nić się sama układa. Ważne jest też, aby zawsze przekładać igły tak samo - jeśli zaczynamy przekładanie od prawej strony, to następne oczko również zaczynamy prawą igłą.

Właśnie , powtarzalność pracy igłami podstawa  :).

Dębo

I trzeba uważać żeby przy przekłuwaniu drugą igłą nie przebić slamu z poprzedniego nawleczenia w dziurkę :)

Mam sto rąk, sto sztyletów, gdy zechcę sto ran zadam.

Hogg

Dzięki za odpowiedzi... Przyznam, że ja uczę się szycia jedną igłą. Nie za bardzo wiem, jak zabrać się za szycie dwoma (?)

tententen

Na określonej długości slam zakładasz dwie igły, po jednej na każdy jej koniec.
Gdy przeciągniesz przez otworek jedną igiełkę to druga przeciągasz przez następny i znów tą pierwszą przez ten co ta druga przedtem przeszła. :special:
Tak żeby szef wyglądał ze idzie po dwóch stronach szytego przedmiotu w taki sam sposób.
Raz przeciągasz od góry a raz od dołu i tak na przemian. ;P

Po prostu nitkę musisz poprawiać po każdym przeciągnięciu igły.
Powinna iść w wytłoczonym lub wyciętym rowku żeby się równo układać.

Najlepiej sobie wypracować technikę, gdzie po przeciągnięciu jednej nitki odciągamy ją zawsze w tą samą stronę żeby droga nie przebiła slamu i powtarzamy tą czynność po każdym kolejnym przeciągnięciu nitki.

Trzeba popróbować a dojdziesz do wprawy  :D

yetisize

Sprzedam:

Noże
Mac Mini

Sziva

W rysowaniu nie jestem dobra, ale może te rysunki wyjaśnią Ci ideę szycie na dwie igły.

Hogg

Edit:
Kumam (chyba ;) ) szycie na dwie igły, dzięki.
Nić oczywiście idzie w rowku, uprzednio wyciętym grooverem, ale chodzi o to, że po przeciągnięciu igłą ustawia się nie płaskim w dół, lecz krawędzią..., skręca się. Mam nadzieję, ze rozumiecie.

Pitt

Uwaga - nieogarniam paczkomatów, wysyłam tylko DPD

Henry

Owszem, trochę się skręca. Ale wtedy kilka centymetrów przed zaciągnięciem do końca łapię nić tuż za skórą i lekko kręcąc palcami ciągnę - bez problemu się prostuje przed skórą i wtedy już zaciągam do końca. Po kilku dziurkach to się robi automatycznie.
Przynajmniej przy amatorskim szyciu, bo producenci seryjni to mogą się męczyć  ;P

porcelanowy

Powitoł
Końce z igłami puszczasz wolno przy robocie, same się rozkręcają, i jak pisano patrzymy jak wkładamy w dziurkę ;) Odrobina uwagi przy robocie i nie szukam niczego innego :)

Na marginesie: ta plecionka nie jest płaska na amen. Jak się ją ściśnie w druga stronę to tak zostaje, więc po zrobieniu śniegów można po nich lekko postukać czymś twardym jeśli projekt pozwala. Jeśli nić nie jest mocno poskrecana to się ułoży na płasko i równo w rowku/wygnieceniu.