Reklama

Okładzina G10 - jak teksturować ?

Zaczęty przez Świadziu, 27-01-2013, 11:09:15

Świadziu

Mam możliwość zakupu gładkiej okładziny g10 a chciałbym jedną jej stronę w jakiś sposób przerobić aby była teksturowana. W jaki sposób mogę zrobić teksturowanie lub coś podobnego aby efekt końcowy był podobny do tego na zdjęciu:

Z góry dzięki za każdą wskazówkę jak przerobić gładkie G10 na lekko chropowate  !!

kali

Efekt końcowy widoczny na zdjęciu jest uzyskiwany w procesie produkcji G10.
Gotowemu, gładkiemu G10 można nadać fakturę w dowolny dostępny sposób - grawerowaniem, szlifowaniem, wierceniem, frezowaniem, itd, z tym, że trudno będzie uzyskać taki efekt, jak na zdjęciu.

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Świadziu

Dzięki za odpowiedź !!
Zależy mi aby jedna część okładziny była lekko chropowata - lepiej trzymała się w dłoni.
Czy do tego celu mogę użyć mini szlifierki Dremel - jeśli tak to jakie końcówki polecacie.
Zdjęcia bardzo mile widziane :)

Ostap

Leciutko chropowata bez widocznej faktury wyjdzie też po piaskowaniu - ale to trzeba umieć zrobić :)

kostek.ok

Jak masz już nowe okładziny wycięte na wymiar , to można tylko frezować , szlifować , grawerować , trawić lub piaskować .
Natomiast jeżeli masz klocek g10 odpowiednio większy od kształtu okładzin , to można to g10 podpalić w rogu z jednej strony np.małym palnikiem ,lub  nawet zapalniczką ,żywica się wypali tak aby te maty czy płótno  z włókna szklanego, nie były ze sobą sklejone i można było je złapać np. kombinerkami , to możemy sobie wtedy fajnie zrywać po 2-4 warstwy na raz bo po 1 może nam się mata przerwać i uzyskujemy właśnie taką fakturę jak na zdjęciu .
Tylko trzeba jeszcze poeksperymentować z której strony zacząć zrywać , z góry czy z dołu klocka bo z jednej strony zrywając może zostać żywica albo sama mata ,wygląda to trochę inaczej ,więc jak będziesz robił 2 okładziny z 2 klocków g10 to jak zaczniesz ,zrywać czy tam rozczepiać i zrobisz to nie z tej samej strony to możesz mieć trochę różną fakturę . próbowałem to na g10 w którym grubość płótna miała 0,2 mm i fajnie wychodziło , można sobie wtedy wyliczyć ile warstw trzeba zerwać żeby otrzymać odpowiednio grube g10.

Andreh

Sporo się kiedyś bawiłem w wyciąganie różnych teksturek z G10. Jeżeli chodzi o metode piaskowania to jest tak jak Ostap pisze.
Tutaj widać, że do końca nie wyszło. Piaskowanie było nierównomierne.

Tutaj jest dużo lepiej. Równomiernie prawie na całej powierzchni i wygląda trochę jak na Twojej focie. Tylko oczywiście mniejsza chropowatość.

Równomierność nie tak łatwo uzyskać. Pod piaskarką nie widać gdzie już było piaskowane. Ja sobie czasem zamazuje ołowkiem całą powierzchnie i równomiernie ja pokrywam. Potem jeszcze raz i jeszcze. Z 5 przejazdów wychodzi albo więcej. Taka jedna okładzina głęboko piaskowana to z 15min. ALe ja piaskuje delikatnie żeby nie zepsuć czegoś. Mam nadzieję, że w czymś to pomoże ;)
A jak interesują Cię bardziej złozone fakturki to zainspirowac się możesz pracami Cubixa i ja swego czasu tez sporo tego robiłem za pomoca zwykłego dremla i różnych końcówek.

Metody z przypalaniem i odklejaniem nie próbowałem ale bardzo mnie to ciekawi. Coś tam mi kiedyś Yahoo mi o tym pisał. Muszę spróbować.

awknives.blogspot.com
Instagram: woro_knives

Rybulek

możesz zawsze spróbować zrobić "toxic"