Reklama

Ile czasu kleić?

Zaczęty przez Hogg, 08-02-2013, 20:03:26

Hogg

Konkretnie chodzi mi o czas trzymania sklejonych warstw skóry między ściskami stolarskimi?Pytam o klej szewski-jest konieczność iluś godzin, czy rzeczywiście te kilkadziesiąt sekund z inf.na opakowaniu wystarczy?Pozdrawiam

Bartek_Wojciechowski

Ja kleje Pattexen do butów, kilkadziesiąt sekund odparowuje sam rozpuszczalnik.
W zależność od wielkość klejenia 1h 1,5h najkrócej trzymam ale powinienem z dobę jak przy epoxy  :D

Pitt

Macie chyba za dużo wolnego czasu, by takimi powolnymi klejami się bawić  :dodge:

Uwaga - nieogarniam paczkomatów, wysyłam tylko DPD

Bartek_Wojciechowski

Może i tak Pitt, ale jak za wcześnie łapię za szydło to mi się klejone warstwy rozchodzą  :)

indor9999

ja kleje SARem od Kendy, smaruje dwa kawalki skóry, czekam az przestanie mi sie "lepic" do palca, łącze i praktycznie po 5min jest amen

Pitt

Cytat: Bartek_Wojciechowski w 08-02-2013, 20:24:50

Może i tak Pitt, ale jak za wcześnie łapię za szydło to mi się klejone warstwy rozchodzą  :)

No to czas na spróbowanie lepszego kleju chyba......

wojtekn

Cytat: indor9999 w 08-02-2013, 20:26:34

ja kleje SARem od Kendy, smaruje dwa kawalki skóry, czekam az przestanie mi sie "lepic" do palca, łącze i praktycznie po 5min jest amen

jeden mądry,
reszta błądzi!

nie tylko chodzi mi o klej (choć z wymienionym mam znakomite doświadczenia)
ale nade wszystko o technologię,
czyli:
szorstkowanie - mi najlepiej sprawdza sie kawałek pasa P40 lub drobniejszego przy cienkiej skorze,
pędzlujemy cieńką warstwę - tylko tyle ile się wchłonie,
suszymy całkowicie, w ciepłym powietrzu kilka minut,
można sobie pomóc grzejnikiem, suszarką itp,
samrujemy drugą warstwę po całości cieniutko,
czekamy aż podeschnie tak by palec sie nie kleił, można pogrzać jak wcześniej,
ściskamy, prasujemy, lub oklepujemy młotkiem,
i można skóre rwać,
czekać więcej nie trzeba...

PS
niektóre kleje wymagają aktywacji cieplnej,
jeśli nie zależy wam na super mocy można się nie bawić w dwie warstwy,
bardzo ważne jest odparowanie przed ściśnięciem i siła docisku,
po zetknięciu dwóch elementów nie ma już miejsca na poprawki...
NIE ROBIE NOZY NA ZAMÓWIENIE
koń roboczy nie musi być uwalony gównem po samą grzywę, żeby był roboczy[pecado]
Cytat: Dagorn w 10-05-2006, 08:55:16
Nie każdy chce żeby jego wiedza (i niektóre kruczki podnoszące jakość i estetykę) wyszła, że tak napiszę - na jaw!

indor9999

Wojtekn, czasami dokladnie tak samo, ale czasciej bez aktywowania kleju (podgrzewania), i potwierdzam, czasem jak mi przychodzi jednak rozerwac spoine, rozwarstwia mi sie skóra, rozdziera, a sklejenie zostaje

aktywowanie kleju przez podgrzewanie - max 60-80 stopni, klej wtedy "bombelkuje"

Hogg

Cytat: Pitt w 08-02-2013, 20:29:04

No to czas na spróbowanie lepszego kleju chyba......

Pitt jaki polecasz? Aktualnie uczę się na kleju Dragon oraz szewskim, który kupiłem na juchcik.pl

porcelanowy

Powitoł
Butapren dragon jest OK tylko śmierdzi ;)
Trzymaj się procedury Wojtka i po kilku minutach będziesz mógł spokojnie szyć.

Pitt

jetron

Dla mnie ten najlepszy jak do tej pory:

Właśnie puszka mi się skończyła  :)

Hogg

Jetron: a gdzie taki zanabyć? Możesz coś zalinkować?

jetron

Cytat: Hogg w 09-02-2013, 17:25:52

Jetron: a gdzie taki zanabyć? Możesz coś zalinkować?

Znajomy z Włoch mi przywozi,w tubkach też jest.
Podjadę do niego w pn. może coś wymyślę   ;)

ireabe

http://www.agwit.pl/hurtownia-szewska-sklep-online-167.html

Tani, dobry i mocny. Można go aktywować, ale i bez tego trzyma mocno (rozrywa się mizdra a nie spoina). Tylko trzeba go zużyć w 6 miesięcy bo się zwulkanizuje.

Hogg

Dzięki.
A taki Pattex?

smurv

oj chyba za bardzo kombinujesz... tak mi się wydaje, ja polecam:
http://www.flek.pl/szczegoly/1358/klej_bonapur_ba_1l

zużyłem już jakieś 5-10 litrów wiec polecam rzekomo jest najmocniejszy z wszystkich dostępnych, i pamiętaj ze większość tych klei ma bardzo podobny jak nie identyczny skład więc dużej różnicy nie będzie a przy małych pracach najprawdopodobniej nie do zauważenia...

ireabe

Cytat: smurv w 18-02-2013, 14:05:34

oj chyba za bardzo kombinujesz...

Dokładnie. Równie dobrze można malować skórę plakatówkami, zamykać lico masłem i szyć makaronem.  ;P

Jak masz taki w domu i koniecznie chcesz go używać (bo Ci szkoda 15pln) to sprawdź skład. Jeśli zawiera etylobenzen (butapremy), lub ksylen (polimerowe) to RACZEJ się nada.

smurv

ireabe, jeśli to miała być ironia to chyba słaba, każdy tutaj wymienia kleje które na odwrocie maja napisane w zastosowaniach:
1) skóra
2) połączenie elastyczne

i z tego co zauważyłem to jeszcze nikt tutaj nie polecał kleju w sztyfcie do PAPIERU, kleić skórę ....