Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

Nóż Fiskars z Allegro - podróbka?

Zaczęty przez meekrab, 23-03-2013, 16:09:38

meekrab

Witam!

Potrzebowałem uniwersalnego noża za ok 50zł, ojcu na imieniny ;) Nie miałem wcześniej do czynienia z nożami > 20zł więc przewertowałem Sieć i padło na firme Fiskars. Zamówiłem nóż z tej aukcji http://allegro.pl/fiskars-noz-kuchenny-uniwersalny-ff-857129-20-cm-i3040101751.html . Wrażenia? Po kilku dniach użytkowania (wędliny, warzywa) najzwyczajniej się stępił. Z resztą od początku jego ostrość pozostawiała wiele do życzenia. Kilkuletnie tanie noże ojca, ostrzone zwykłą osełką wypadają znacznie lepiej. Czy możliwe, że jest to jakas podróbka? Kontaktowałem się z innym kupującym na tej aukcji i też ma podejrzenia co do tego noża bo ma dwa inne takie same i pomimo, że są starsze, są ostrzejsze. Chciałem pisać do sprzedawcy (chociaż teraz to i tak już po sprawie) ale chcę się jeszcze upewnić, bo może faktycznie te noże są takie kiepskie?

Dura

Może trafiłeś po prostu na produkcyjny bubel, "podróbka" to na pewno nie jest ;)

Bartek_Wojciechowski

A czego oczekiwałeś po taniej nierdzewce 53HRC (taką twardość stosuje się do maczet a nie kuchenniaków) to chyba mówi samo za siebie.

rodia77

Tak, te noże są takie kiepskie. Dzisiejszy Fiskars to nie Fiskars sprzed, powiedzmy, 10-15 lat, jeśli chodzi o jakość.

"I don't have pet peeves, I have major psychotic fuckin' hatreds". GC
Aktualnie na stanie: KLIK

afro

ale przeciez w master szefie uzywaja LOL

miguel

Raz - to niska seria Fiskarsa, ani stal nie jest nadzwyczajna, ani twardość. Miał prawo się stępić. Dwa - fabryczne ostrzenie nie jest przecież żadnym punktem odniesienia, mógł być jakiś mikrodrut, czy coś, albo zwyczajnie słabo naostrzony. Trzy - kwestia oczekiwań, "firmowe" noże nie są niczym nadzwyczajnym, też się tępią i trzeba je ostrzyć normalnie.

Mam santoku z tej serii, nóż jak nóż. Się używa, się tępi, się ostrzy, się używa.

Michał

Moje prace na Instagramie: www.instagram.com/michaldms/