Reklama

Rumuńskie noże tradycyjne

Zaczęty przez dimmu66, 06-04-2013, 13:30:42

dimmu66

Wybieram się do Rumunii za jakieś 2 miechy i tu moje pytanie - czy Wam coś wiadomo o producentach rumuńskich noży? Na co ewentualnie warto zwrócić uwagę/kupić? Przejżałem net i nic nie znalazłem

Gdy większość facetów zastanawia się rano jaki wybrać krawat , ja zastanawiam sie jaki wybrać nóż

gdi

Ja bym na bazarach popytał..

dimmu66

Taki mam zamiar , bo w sklepach to pewnie kitajska komercha. Chodzi mi o jakichś producentów/knifemakerów żeby widzieć o co pytać czy czego szukać. Zdaję sobie sprawę , że Rumunia nie słynie (a przynajmniej tak mi się wydaje) z jakichś znanych producentów jak np Włochy czy Francja ale może ktoś sie z czymś ciekawym spotkał bo w sieci lipa...

Gdy większość facetów zastanawia się rano jaki wybrać krawat , ja zastanawiam sie jaki wybrać nóż

ahaswer

nie wiem jak sprawa wygląda w Rumunii, ale w sąsiedniej Bułgarii mają Gabrowo- okręg z dużymi tradycjami kowalskimi/nożowymi.

NA HASŁO "KNIVES" RABAT 10% NA CAŁY ASORTYMENT

-----------------www.juchcik.pl---------------------

SKLEP DLA SKÓROROBÓW- NARZĘDZIA, SKÓRA, CHEMIA ETC.

dimmu66

This is an idea! Dzięki Kolego! Będę w sumie blisko granicy z Bułgarią więc może cos się trafi z tamtych klimatów!

Sybir

Rumunia niestety nożami nie stoi w ogóle. Szukałem, zwiedzałem, na bazarach chińszczyzna, ewentualnie szukaj w antykwariatach, ale tam raczej gadżety dawnej węgierskiej lub austriackiej proweniencji (ja trafiłem np. na Trattenbachera). Zapewne nie dorobili się własnej tradycji w okresie krótkiej niepodległości, potem temat zanikł, a we wcześniejszych wiekach pewnie tani import z Bałkanów czy C_K monarchii załatwiał temat.

Jeśli miałbym się spodziewać czegokolwiek lokalnego, to właśnie cyganków (z pełną konotacją nożowniczą tego słowa) w typie Trattenbachera i podobnych, z uwagi na ubóstwo kraju i wysoce instrumentalne podejście do tego typu tanich narzędzi.

Gabrovo to dobry adres (jest na forum mój tekst o tej miejscowości) ale to dość daleko - 100 km od granicy, 200 od Bukaresztu.

Sprzedam

www.laguiole.pl

dimmu66

Dzięki za info Sybir! Jak to się mówi "Rumunia z ich nożami dupy nie urywa" :rotfl:
Masz rację-może coś ciekawego handmade z cygańskiego wozu w drewienku albo jak sie trafi coś ze starych CK bagnetów bo też kolekcjonuję