Reklama

Hiszpańskie navajas - rękodzieło

Zaczęty przez Montejano, 04-05-2013, 22:12:53

Montejano

Hiszpańskie navajas - rękodzieło.
Noże Manuel Fernandez y Javier Panadero.
W navaja Manuela Fernandeza virolas wykonano ze srebra, głownia grawerowana jest obustronnie.
W navaja Javiera zastosowano nietypowy "mechanizm" pomagający odblokować głownię.

Antonio
--------------------------

Navajas españolas de artesanía .
Navajas de "Manuel Fernández yJavier Panadero ". La navaja M.Fernández tiene virolas de plata y grabada por ambas caras.
La navaja  de Javier es un diseño especial por el sistema de abertura.

------

-------------------

-------

---------------

Montejano

---------------------

-----------------------------

-----------------------

------------------------

----------------------

------------------

------------

junasz

Both are beauties  :slini: ... but i can't find this "special opening system".

Edit:  Sorry, I've got it already.
Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

Ypoznan

Ja pierdzielę! PRZEPIĘKNE!!! FANTASTYCZNE!!!  8D 8D 8D

Sprzedam nerki i kupię obie! :D

Ponieważ "Ypoznan" w konwersacji brzmi tak jakoś bardzo oficjalnie, dopuszczam także: Januszku, Jasiu, Jachu i inne miłe określenia. ;)

http://www.navaja.pl/

WojaK

Ten dolny dla mnie cudo :-)  Sprzedam obie nerki i wykupie Ci je Jasiu :-)

W imieniu wytwórni filmowej "Wild Mountain"i"Wieczorek Expeditions Team" zapraszam do oglądania filmów i seriali o tematyce Survivalowej, Turystycznej i Ekspedycyjnej.
Wszystkie nasze filmy znajdziecie na www.wildmountain.republika.pl oraz www.extreme-survival.pl Posiadamy kanały na "FB" i "YT"

Ypoznan

Obłędne są! :slini:
Nie mogę się napatrzyć.

Filmik :)

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=m6MnG_PCKYY

Widziałem, że Antonio wystawił je na sprzedaż. Niestety poza moim zasięgiem...  :'( :'( :'(

http://armasblancas.mforos.com/1171188/11065197-manuel-fernandez-y-javier-panadero/

Ponieważ "Ypoznan" w konwersacji brzmi tak jakoś bardzo oficjalnie, dopuszczam także: Januszku, Jasiu, Jachu i inne miłe określenia. ;)

WojaK

Cytat: Ypoznan w 05-05-2013, 00:25:56

Obłędne są! :slini:
Nie mogę się napatrzyć.

Filmik :)

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=m6MnG_PCKYY

Widziałem, że Antonio wystawił je na sprzedaż. Niestety poza moim zasięgiem...  :'( :'( :'(

http://armasblancas.mforos.com/1171188/11065197-manuel-fernandez-y-javier-panadero/

Eee tam 650 euro :-)  Nerka wystarczy :-)

W imieniu wytwórni filmowej "Wild Mountain"i"Wieczorek Expeditions Team" zapraszam do oglądania filmów i seriali o tematyce Survivalowej, Turystycznej i Ekspedycyjnej.
Wszystkie nasze filmy znajdziecie na www.wildmountain.republika.pl oraz www.extreme-survival.pl Posiadamy kanały na "FB" i "YT"

Ypoznan

Ta druga jest tańsza. Takie spostrzeżenie mi się nasunęło. Pomyśl, że tak się odwołam do noży, wzbudzających u nas jakiś tam podziw, że w podobnej cenie kupisz produkcyjną Sebenzę lub MadDoga, czy to nie zdumiewające? W tym kontekście te navajas są tanie. :)

Ypoznan

Poprawiłem tłumaczenie, wydaje się, że teraz tekst jest czytelniejszy. :)

Kilka słów wyjasnienia dotyczącego tego specjalnego mechanizmu zamontowanego w navaja Javiera Panadero. :)

Navaja Javiera Panadero posiada blokadę typu de ventana. Standardowo, aby ją odblokować należy unieść palcami sprężynę (w miejscu, w którym się rozszerza), co bywa kłopotliwe, zwłaszcza jeśli sprężyna jest silna. W tym przypadku artesano zamontował z boku okładzin ozdobny "pręt", który po naciśnięciu działając na zasadzie dźwigni unosi sprężynę. Pomysłowe rozwiązanie, w dodatku ułatwiające obsługę noża. :)

Montejano

Yo espero que nuestro amigo Janusz haga una traducción de mis palabras en español .

Estimados amigos:

Estas navajas son de mi colección personal y por motivos personales las he puesto a la venta . Mi esposa Mary no deseaba poner a la venta estas dos navajas de artesanía.
Normalmente intento guardar para mi colección  las piezas ( navajas o cuchillos) que son muy especiales , para que mis hijos tengan en un futuro  un patrimonio familiar .

Estas dos navajas , aunque parezca que su precio es elevado , esto no es cierto . Estas navajas no son piezas de producción y sus artesanos ya están fallecidos( muertos) . Los dos artesanos fueron maestros cuchilleros muy apreciados en Albacete y que existen piezas en el Museo de cuchillería de Albacete .
La navaja de Javier Panadero es una pieza especial por el sistema de abertura- cierre de la navaja . Es una navaja muy bien terminada y en las manos es muy bella .

Hay muchos coleccionistas que compran piezas de producción cuyo precio es similar a estas dos navajas , sin embargo estas dos navajas con mis grabados , se han convertido en piezas únicas para exponer en un Museo de Cuchillería.
Si en unos cuantos días no se venden , yo guardaré definitivamente estas dos navajas para mi colección personal  y ya no se venderán .
Yo pienso que se trata de una oportunidad extraordinaria para comprar dos navajas muy especiales y su precio real es superior al precio que yo he marcado para la venta.
Un abrazo
Antonio

WojaK

Cytat: Ypoznan w 05-05-2013, 00:46:10

Ta druga jest tańsza. Takie spostrzeżenie mi się nasunęło. Pomyśl, że tak się odwołam do noży, wzbudzających u nas jakiś tam podziw, że w podobnej cenie kupisz produkcyjną Sebenzę lub MadDoga, czy to nie zdumiewające? W tym kontekście te navajas są tanie. :)

Masz calkowita racje :-)  Ja zanim nazbieram swoje 650 euro zostane emerytem chyba :-)  Jednak wolalbym kupic noz antonio niz sebenze :-)

Ypoznan

Zaraz wrzucę tłumaczenie tekstu Antonio. Wydaje mi się, że "doskonałe" tłumaczenie translatora doprowadziło do wysunięcia przez niego fałszywych wniosków. :)

Ypoznan

Drodzy przyjaciele.

Navajas te, które z powodów osobistych zmuszony jestem wystawić na sprzedaż pochodzą z mojej kolekcji prywatnej. Moja żona była przeciwna ich sprzedaży. Przeważnie staram się zatrzymać tego typu wyjątkowe navajas i noże w swojej kolekcji przez wzgląd na dzieci i dziedzictwo rodziny.
Choć cena obu tych navajas wydaje się wysoka, nie jest to prawdą. Obaj rzemieślnicy, którzy je wytworzyli już nie żyją, są to więc navajas niepowtarzalne. Ponadto obaj ci nożownicy byli niezwykle uznanymi twórcami z Albacete, a prace ich znajdują się w Museo Municipal de la Cuchilleria de Albacete (Muzeum Nożownictwa w Albacete). POnadto navaja Javiera Panaduro jest niezwykle wyjątkowa ze względu na nietypowy sposób wspomagania blokady, oczywiście poza tym jest to po prostu bardzo piękny nóż.
Wielu kolekcjonerów kupuje noże, których cena jest zbliżona do tych dwóch navajas, poza tym te dwa noże są na tyle wyjątkowe, iż są eksponowane w MCA (Muzeum N. w Albacete. Przyp. Janusz). Jesłi nie sprzedam ich w ciągu kilku dni, z pewnością pozostaną już one na stałe w mojej kolekcji i nie będę ich już więcej wystawiał na sprzedaż. Wydaje mi się więc, że jest to wyjątkowa okazja by kupić szczególne noże, których, jak zakładam, faktyczna cena jest znacznie wyższa niż ta, za którą chce je sprzedać.
Cytat: Montejano w 05-05-2013, 12:21:14

Yo espero que nuestro amigo Janusz haga una traducción de mis palabras en español .

Estimados amigos:

Estas navajas son de mi colección personal y por motivos personales las he puesto a la venta . Mi esposa Mary no deseaba poner a la venta estas dos navajas de artesanía.
Normalmente intento guardar para mi colección  las piezas ( navajas o cuchillos) que son muy especiales , para que mis hijos tengan en un futuro  un patrimonio familiar .

Estas dos navajas , aunque parezca que su precio es elevado , esto no es cierto . Estas navajas no son piezas de producción y sus artesanos ya están fallecidos( muertos) . Los dos artesanos fueron maestros cuchilleros muy apreciados en Albacete y que existen piezas en el Museo de cuchillería de Albacete .
La navaja de Javier Panadero es una pieza especial por el sistema de abertura- cierre de la navaja . Es una navaja muy bien terminada y en las manos es muy bella .

Hay muchos coleccionistas que compran piezas de producción cuyo precio es similar a estas dos navajas , sin embargo estas dos navajas con mis grabados , se han convertido en piezas únicas para exponer en un Museo de Cuchillería.
Si en unos cuantos días no se venden , yo guardaré definitivamente estas dos navajas para mi colección personal  y ya no se venderán .
Yo pienso que se trata de una oportunidad extraordinaria para comprar dos navajas muy especiales y su precio real es superior al precio que yo he marcado para la venta.
Un abrazo
Antonio

Antonio. No discutimos el hecho de que el precio es demasiado alto navajas general. Hablamos de que, por desgracia, es demasiado alto para nosotros. Por nuestra capacidad financiera. ¿Entiendes? Pero, por ejemplo, me he dado que, por ejemplo, algunos cuchillos de producción que no son de tanto valor artístico, como Sebenza, cuesta una cantidad similar en Polonia, sólo un poco más pequeño. En mi punto de vista, por lo que es mejor comprar un cuchillo navajas que la producción, lo que no ha hecho más que mejorar su publicidad. Entiendo. :)

Montejano

Amigo Janusz , yo he comprendido prefectamente tus palabras.

Un abrazo
Antonio