Reklama

ciekawe znalezisko.... Tytanowy łom :D

Zaczęty przez aquater, 22-06-2013, 15:19:54

aquater

Wpadł mi w ręce tytanowy łom..... Wykonany w całości z tytanu  :D

Ktoś podpowie jak najlepiej obrabiać powierzchnie? zastanawiam się nad wyeliminowaniem chropowatości aby łatwiej było wyciągnąć ciekawe kolory po elektrolizie....

Żeby coś wynaleźć, wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu./

zielony ludek

byłeś na wycieczce w  N A S A    i pod..liłeś :dodge:

"Prawdziwemu facetowi przystoi: broda, dwuręczny miecz i kutas do kolan"

Renifer

Raczej we przeciwną stronę trzeba by było popaczeć.
Nasi radzieccy bracia róże ciekawostki na bazary w latach 90 przywozili.
Moi rodzice mają np. młotek do mięsa z jakiegoś kosmicznego stopu z "firmy" normalnie produkującej dla "przemysłu kosmicznego".

NINDŻA NIE MOŻE BYĆ MIĘNTKA!

killrathi

kiedyś ktoś radziecką łopatę z Ti pokazywał... Rosja to po prostu stan umysłu :)

Vick

Może zdarzały się i perełki, ale większość tego szpeju to był szajsmetal, a nie kosmiczny stop.
Mój ojciec kupił kiedyś młotek ślusarski na takim bazarze za tysiacza, był podejrzanie lekki, po kilku uderzeniach ... pękł  :dodge:

Ostap

Vick

trudno powiedzieć co to było, może ZnAl, a może i żeliwo  :?

Renifer

Młoteczek mięsny moich staruszków to prawdziwy szajs jest - tym razem nie z bazaru ale ojciec osobniczo z zssry przywiózł był po wizycie w rzeczonym zakładzie pracy. W końcu lat 80 miał taką wycieczkę - ojciec jest dziennikarzem - propagandową jak to pierestrojka pięknie działa i zakłady zbrojeniowe produkuj teraz dla "ludzi". Z tego samego wyjazdu rodzice mają jeszcze jakiś grzebień z super czegoś tam również - coś       a-magnetycznego z metalu na kadłuby łodzi podwodnych czy coś takiego, ale nie pamiętam dokładnie.

NINDŻA NIE MOŻE BYĆ MIĘNTKA!

aquater

Ten szpadel tez jest mój... Kiedyś pokazywałem :)

Campo

Cytat: aquater w 22-06-2013, 19:36:26

Ten szpadel tez jest mój... Kiedyś pokazywałem :)

aż się boję pomysleć z czego Ty masz w domu siekiery i inny stuff ;)
Co do odnowienia łomu to tylko widzę opcje z papierem ściernym. Ja czasami musze zrobić na tytanie lustro i jadę właśnie papierkami. Prawdą jest, że powierzchnia jaką muszę "obrobić" oscyluje w okolicach 4 centów kwadratowych :p.

Przestałem o nich myśleć taką naturę mam...

aquater

Koledzy a ktoś wie gdzie można zakupić pręty oraz blachę z tytanu?
Zastanawia mnie również cena....

wolf2

a co dokładnie z tytanu chcesz.bo ja jeszcze coś tam mam w swoich zapasach

aquater

Zastanawiam sie nad dostepnoscia tego materiału w kraju...
Robię rożne rzeczy a z tym metalem zbytnio nie pracowałem...
Przedewszystkim chodzi mi o blachy oraz pręty... Moze ktoś zna jakieś uśrednione ceny za kg

wolf2

napisz mi na pw  jakie blachy i pręty cie interesują .

harvester88

Ja pisałem do firmy co się zajmuje dystrybucją tytanu m.in. i za arkusz 300x300x3mm zawołali 619zł netto ;/ Cena z dupy wzięta, ponad dwukrotnie większa niż na Knifekits. Nawet w przesyłką i podatkami bardziej się opłaca ściągać z USA.

irekkowal

Spróbuj tu      http://bimotech.pl/

Tak mi odpowiedzieli dwa tygodnie temu:
Możemy zaoferować arkusz blachy:
- tytan Gr5 wym. 4,0x425x1360mm
(cena 4161,60pln netto/szt.)
Termin realizacji wynosi około 2tyg.

Pytałem o blachę 4 mm

ik

harvester88

Ciekawe jak u nich z detaliczną ilością, np arkusz 350x70(80). Pewnie kiepsko.

Z moich wyliczeń wynika że cena którą podałeś i tak nie powala względem usa chociażby tej na Knifekits.
U nas cena brutto dla tego co podałeś to ok 2,21zł/cm3 (nie chciało mi się już na gramy przeliczać bo to bez sensu)
Na KK (policzone dla arkusza 0,125x8x12 cala) wychodzi 1,46zł/cm3 . Nasze obsrane państwo dowali do tego Vat 23% i, o zgrozo, cło 11%. Wychodzi 2zł/cm3. a więc przy dużym zamówieniu zbiorowym z KK by się zapewne opłacało bo nawet jeśli różnica w cenie nie będzie duża to można wziąć tyle ile się potrzebuje i to różnych grubości.

irekkowal

To właśnie cena dla detalicznej sprzedaży. Nie kupowałem u nich jeszcze bo "zaspokajam" swoje potrzeby wyszukując różne oferty od "pojedyńczych" sprzedawców  - najczęściej na Naszym forum ale na Allegro też się trafia :) No i oczywiście polecam Pumę z Knives - świetny, solidny "dostrczyciel" stali (np. Elmax czy wanadis) i tytanu.