Reklama

Noże Łukaszowe

Zaczęty przez collins81, 30-06-2013, 15:21:51

collins81

Witam knifemakerów. Na forum jestem już chwile, ale dopiero teraz postanowiłem umieścić zdjęcia mojego noża do oceny Pomysł zrobienia noża przyszedł sam, zacząłem szukać w internecie jak zrobić nóż i trafiłem na to forum. Po uważnym zapoznaniem się z tematem wziąłem się do roboty. Po nabyciu resora od malucha, zacząłem robić nóż, do dyspozycji mam podstawowe narzędzia, szlif robiłem pilnikiem z podstawki. Czas na hartowanie i tu zaczęły się schody powiedziałem pierwszy i ostatni raz nóż z resora. Po harcie nóż wydawał się niedostatecznie  twardy, z pomocą przyszedł Misiu_konkret. i jakoś poszło. Wykończyć chciałem na lustro ale wyszło jak wyszło. Nóż jest już w użyciu od jakiegoś czasu więc wygląda jak wygląda, jest sporo bubli i niedoróbek no ale to mój pierwszy, ogólnie jestem zadowolony.

Stal – hs 50 (resor z malucha)
Rękojeść – klepki parkietowe niewiadomego pochodzenia, przekładki zielony polistyren
Hart- by Misiu_konkret.
Szerokość/ grubość klingi- 32mm/ 3,3mm
Długość. całkowita - 290 mm
Długość. klingi - 160 mm

Miras129

No-teraz widze:-)Smaczniutki ten noz:-)

Tuurtel

Podoba mi się, ciekawi mnie tylko ile wytrzyma czubek? Obawiam się,że następne produkcje będą jeszcze lepsze skoro ta jest 1 :)

NIE MA BOGA JEST MOTÓR

junasz

Zadziwiająco dobrze zrobiony jak na pierwszy.   :)

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

brony_

Nie podobają mi się te ostre kąty w czoilu i rampie.
Co do jakości wykończenia ( jeśli wcześniej nie miałeś ?  styczności z obróbką ręczną ) to zajebiście dobry poziom jak na pierwszy nóż  :shy:

K O Ł O B R Z E G   ---> www.rezydencja.fajnewczasy.com

harvester88

Dobra robota, szczególnie że to pierwszy:)
Największy szacun ode mnie masz za szlif niepełny w pierwszym nożu, wyszedł naprawdę dobrze!

collins81

Cieszę się, że się podoba :D Pierwszy nóż więc się starałem, co do czubka to właśnie jak przyjechał od misia to ułamał się i musiałem trochę skracać i powiem nie było łatwo więc twardość mnie zadowala :winky: 

noxos

Cytat: junasz w 30-06-2013, 19:56:53

Zadziwiająco dobrze zrobiony jak na pierwszy.   :)

+1 :)

wojtekn

NIE ROBIE NOZY NA ZAMÓWIENIE
koń roboczy nie musi być uwalony gównem po samą grzywę, żeby był roboczy[pecado]
Cytat: Dagorn w 10-05-2006, 08:55:16
Nie każdy chce żeby jego wiedza (i niektóre kruczki podnoszące jakość i estetykę) wyszła, że tak napiszę - na jaw!

wormek

BOBIK

Gratulacje,wykończenie super.

wrona003

Nóż ekstra, mało kto daje radę zrobić takie wykończenie przy swoim pierwszym.

wat93

Cytat: wojtekn w 30-06-2013, 23:24:51

wejscie smoka!

jest bardzo dobrze jak na początek! ;) włożyłeś sporo pracy, co widać. Bardzo ładny nóż ;)
Zapraszam!
http://www.wkknives.cba.pl/
https://www.facebook.com/WK.Knives
Cytat: Franek Majcher
Sam uważam ,że najlepszy nóż to ten którego jeszcze nie zrobiłem więc zawsze jest co poprawiać

Misiu_konkret.

Albowiem z wnętrza, z serca ludzkiego pochodzą złe myśli, wszeteczeństwa, kradzieże, morderstwa, Cudzołóstwo, chciwość, złość, podstęp, lubieżność, zawiść, bluźnierstwo, pycha, głupota; Wszystko to złe pochodzi z wewnątrz i kala człowieka.
Mk 7:21-23

kosiarz

Wielce udany start :) Gratuluję :)

www.stalowypiotr.eu

Cytat: Krug w 17-08-2018, 21:41:39
...za bardzo heteroseksuany kozik zrobiłeś, bardziej kolorowy czeba jakaś tęcza, sysunia w zielonym abo cuś :)

kezsel

Bardzo fajny nóż :D jak tak zaczynasz to ciekaw jestem jakie będą następne? :D bo będą? ;>

collins81

No właśnie myślę nad skandynawkiem więc szału nie będzie :D , ale na razie nie mam stali. Z resora już nic nie robię bo przy tym nożu za bardzo się wku****m(no może zrobię jakąś ala maczete). Myślę kupić NC6 od melona.

noxos

collins81

Dobra dawno mnie było, więc wypada coś napisać. Takiego blanka dziś wyciąłem.

To co na czarno do usunięcia. Szlif z jednej strony mało czasu dziś miałem, a na czołgu strasznie wolno idzie wysoki szlif w blanku grubym na 6 mm, nawet mimo pasów od Ososa. Otworów na na razie nie wiercę bo nie mam rurek na piny i przelotkę. Poza tym jednego blanka nie będę słał do Jamalla, zrobię resztę to pójdzie komplet.
Tu parę projektów:

Mam nadzieję, że autorzy się nie obraża, bo parę troszkę skopiowałem, ale strasznie mi się podobały :jezor: Swojego stylu na razie nie mam, wszystko w swoim czasie. Powolutku to będzie szło, na uczelni mam niecały tydzień wolnego więc coś porobię.
Mam problem i potrzebuję rady, przyszła właśnie blacha od melon nc6 3 mm.  Nie wiem czy wycinać wszystkie blanki z tej blachy? Szukałem coś grubszego koło 4 mm, ale nie znalazłem na damaście mało co stali jest obecnie.
Najszerszy blank ma 36 mm i szlif wysoki na 22 mm.

SMF spam blocked by CleanTalk