Reklama

Pochwały i żale...

Zaczęty przez piotrbati, 04-07-2013, 16:35:35

piotrbati

które to i tak będą moderowane  ;P

piotrbati

Info zwrotne od Zbyszka, który to ma Leśnego i Polowego.

Cytat

Twoje/moje noże wesoło spoczywają na mojej "ekskluzywnej" półce, między kamerą, tabletem a aparatami i obiektywami Dziś dostały rzemyki, prezentują się wyśmienicie. Jedynie nie mam pomysłu jak ładnie, a zarazem poręcznie przytroczyć krzesiwko... Coś wymyślę... chyba. Póki co zostaje w domu, bo boję się, że je zgubię. Noże miałem już w pracy, 2 razy nad jeziorem.. Wszyscy zachwyceni! A i przerażeni ostrością - sięgając je raz z półki, bo kolega przyjechał zobaczyć, Polowy wysunął się deczko z pochwy i rozharatał mi palucha - łazienka wyglądała jak po świniobiciu . Szczerze mówiąc używałem na razie Leśnego - był to nasz jedyny, jak się okazało, nóż na trzydniowym pobycie nad jeziorem - kroił bułki, kiełbasę, cytrynę (od tego ma pamiątkę , jak i oprawił kilka karpi. Nie chcę innego! Co do Polowego... Kurde, tak pięknie się świeci, że szkoda mi go używać.. Ale 15 lipca jedziemy do Brenna nad jezioro na 2 tygodnie i będą to jedyne noże, jakie biorę. Na pewno pokażą co potrafią

piotrbati

Khem.
Przypominam o tym wątku.
Wśród dokonujących wpisy w moje urodziny rozlosuje jeden tegoroczny nóż.
Macie na zabawę pół roku.

Dodane.
Blankobiorcy też niech się odezwą.
Wśród nich rozlosuję blank do oprawy.

:)

malkontent

Sporo czasu temu, zanim Piotr dostał młotek, nie mówiąc o dziale, wszedłem w posiadanie kilku ostrzy do oprawy od Piotra.

Hidden z NCV1.

Dostałem go razem z kawałkiem jabłoni.

Prawie gotowy:

Pamiętam, że bardzo miło mi się pracowało z tym ostrzem. Było ciut krzywe, ale były to pierwsze prace Piotra i z tego co pamiętam, jedne z pierwszych eksperymentów z kuciem.

Niedługo później miałem 2 full tangi od Piotra, stal to 4mm 50HF (dobrze pamiętam?). Kilka razy byłem u Piotra i powstał projekt zrobienia bushcraftów.

Jednego oprawiłem w Oliwkę.

A drugiego w micartę.

Ostrza te oprawiałem 2 lata temu (jabłuszkowy) - potem dostał pochewkę od Fredro.
A full tangi w wakacje 2012.

Z perspektywy ponad 1,5 oku widzę jak rozwinął się warsztat Piotra. Mój też, trochę - teraz inaczej wykończyłbym te ostrza.

Gotowe noże nie  zostały u mnie.
Jabłuszkowego dostał kumpel z którym robimy od kilku lat interesy.
Oliwkowy cieszy kogoś z forum
Bator w micarcie został zlicytowany przy okazji Przeszczepowych Los Żukeros i nawet niedawno pojawił się na bazarku, gdzie zmienił właściciela.

Zdjęcia gotowców - ładne.

swider

Jakiś czas temu obiecałem, że napiszę kilka słów o Smellslikecinnamonandhoney Chopper S-size (nie wiem skąd tak krótka nazwa dla 325mm stali, aż nie przystoi ;-P ) i jakieś foty wstawię. Dzisiaj króciutko.

Za oknem piękna zima ( :rotfl: ), słoneczko, to i Chopper przeszedł się ze mną na spacer.
Nie siliłem się na oryginalne testy, było standardowo -- struganie, rąbanie, cięcie. Drewno różnej grubości od cienkich patyków po grubsze pniaczki; mokre, suche -- no wsio co mi pod rękę wpadło i drewienkiem było.

Ogólnie wszystkie powyższe czynności dla noża nie stanowiły problemu, ogólnie in plus. Pracuje się komfortowo. Nóż wyważony jest w miejscu tuż za rękojeścią. Do stricte rąbania, mogło to być trochę dalej, ale źle nie jest. Leciuchno przetestowałem również czubek. Nie przesadzałem, bo raczej nie należy do tych mocarnych, więc po wbiciu tylko małe ruchy na boki, bez przeginania. Przeżył. Batonować -- nie batonowałem, bo mi się nie chciało. :winky:

Po tych zabawach, trzymanie ostrość IMO bardzo ok. Po powrocie do domu płynnie ciął kartki, a i subiektywne wrażenia percepcyjne kazały twierdzić mi, że no, no, no... nie dostrzegam specjalnego spadku ostrości. Miło. :grin:

Nie śmiecę technikaliami, są w wątku o chopperze. Dodam może tylko kilka zdjęć. :)

I z moim miśkiem w tle (młody ma straszne parcie na szkło  :D )

c. d. n. (w bliżej nieokreślonym czasie) 8)

,,Co zrobisz, gdy ktoś ci przystawi nóż do szyi, a ty akurat dostaniesz czkawki?" — Allan Stewart Konigsberg.
Sporadycznik autorski — nienożowy blog zdjęciowy (no dobra... czasem coś ostrego u mnie zagości ;)).

piotrbati

swider

Ależ proszę. ;) Opis, jak i zdjęcia na pewno uzupełnię.

,,Co zrobisz, gdy ktoś ci przystawi nóż do szyi, a ty akurat dostaniesz czkawki?" — Allan Stewart Konigsberg.
Sporadycznik autorski — nienożowy blog zdjęciowy (no dobra... czasem coś ostrego u mnie zagości ;)).

piotrbati

Na nagrodę wstępnie planuję agresywniejszego Ostbata
D2 4 mm - ponad 60 hc z niżej opuszczonym czubkiem
cf na okładzinach

Pewnie do wakacji dołączy jakiś fajter z 1075

Robin_L

Cytat: swider w 02-03-2014, 17:20:12

Ależ proszę. ;)

Już chyba pisałem że jestem metafizycznie osikany tą rękojeścią. Ideał!

EDC : RATo + Swisstool , Convoy S2+, Nokia 800t Zipperfox 25

Failure is always an option

tanatos72

Witam!
Umówiłem się, pomacałem kilka noży i kupiłem ostbata no.2. Zacny nożyk. Polecam prace Piotra.

"Ale jak chłop nie je miętki, nie gamoń, nie pizda,
To na przemijanie chłop takowy gwizda"
Spięty-ANTYSZANTY

Villemo

piotrbati

Villemo

Recka może być poza konkursem  ;-)

swider

Krótkie videło z rąbania chopperkiem. Na końcu test ostrości, kartkowy -- tradycyjnie. Ostrość sprawdzana była (ta na filmiku) po kilkukrotnym rąbaniu drzewa (fragmenty widać na filmie) oraz dechy szerokiej na 15 cm i grubej na 5 cm (nie wiem z czego ona była, ale zajebiście twarda).

Jak zawsze -- proszę oglądać w HD. ;)

piotrbati

Dziękuję :) fajny filmik. Wiosenne kolorki i klimaty.

steevee

Uwagi też można? Oprawcy na pewno by się ucieszyli jakbyś wykańczał przejście w trzpień PRZED hartowaniem bo przy 60+HRC(Monter bowie w O2) to się za*bać można zwłaszcza że do ideału daleko było :winky:

piotrbati

Postaram sie poprawic.
Blanki robie pod siebie. Po harcie i tak jeszcze je poprawiam pod zmieniajace sie koncepcje.

Poza tym idealy sa rozne.
Pozdrawiam

grumic

Myślałem, że napiszę parę słów z wrażeniami z jakiejś wyprawy z Ostbatem, ale nie było jeszcze okazji solidnie nim popracować. Póki co, wpisuję się jako posiadacz z fotką na dowód ;)

InQuizitor

Mam i ja ;) Się zacznie teraz.....w zasadzie to ten projekt od dawna mi się podobał, gdyby to był "forumowiec" to dawno bym miał.
Mega fajny wygląd i użytkowy kształt!

Przede wszystkim muszę pochwalić świetny kontakt z makerem, o każdym kroku noża byłem informowany telefonicznie, szok w butach normalnie. Pierwszy raz tak miałem :) Po drugi sposób pakowania: koperta bąbelkowa, mnóstwo foli bąbelkowej i kawałek jakiejś tkaniny (ten co służy za podkładkę na zdjęciu).

Nóż dobrze wykonany, szlify symetryczne (nie mogłem suwmiarki znaleźć ;P ) cacy satynka, okładki b.dobrze spasowane, otwór na linkę sfazowany. Jest większy niż mi się wydawało i sprawia wrażenie niezłego "terenowca".  Ogólnie wykonanie na spory plus. Pierwsze wrażenia mocno pozytywne, ale z czasem i jakimiś zabawami zobaczymy jak będzie ;)

Małe uwagi z mojej strony:
- resztki nagaru? przy puncy psują mi odbiór całości satyny
- podwójne A na puncy ;P zresztą cała punca słabo wytłoczona
- trójkątny choil do dopracowania (jest mały uskok) zresztą osobiście wolę owalne

Na chwilę obecną to tyle, nóz przejdzie testy to coś dopiszę. Zobaczymy jak hartowana ta O1 :D

Ed:

Nieźle zrobiona pochwa! Ładne równe szycie, fajne farbowanie, jedynie sposób mocowania, nie w moim typie, wolę noże nisko noszone (ala skandynawy).
Jednak miły dodatek do noża, zwlaszcza w takiej cenie :D

piotrbati

Przedluzam czas dopisywania sie ;)

Do konca wakacji.
Tez postaram sie wyrobic z nagrodami
:)