Reklama

Ka-bar BK-7 modyfikacje

Zaczęty przez tap, 14-07-2013, 14:26:24

tap

Wreszcie znalazłem chwilę by pobawić się w modyfikacje mojego ulubionego biwakowca Ka-bar'a BK-7.
Początek modyfikacji to zdjęcie czarnej powłoki, która w trakcie używania i tak się ściera.
Oczywiście zacząłem od zdjęcia firmowych okładzin i linki.

Do usunięcia powłoki użyłem uniwersalnego środka do usuwania powłok firmy Bondex. Oczywiście trzeba zachować ostrożność więc okulary ochronne oraz rękawice to konieczność przy pracy ze żrącym preparatem.

Po godzinie farba zawała się zeskrobać szpachelką, jednak sama nie odłaziła płatami jak to miało miejsce na kilku wideo tutorialach w sieci.

Po oczyszczeniu szpachelką wytarłem blank w szmatę, a następnie resztki farby oczyściłem wiertarką z nakładką drucianą. Potem drobna polerka by nie usunąć dość ciekawej fabrycznej struktury a'la "stone-wash".

Następnym etapem modyfikacji będzie dorobienie rękojeści z tekstolitu.

Ciąg dalszy nastąpi... :)

Buck

Nieźle Ci to wyszło, teraz wygląda zdecydowanie lepiej.

arekm001

Czemu głownia nadal jest czarna?

Noże są fajne! I proce też!

Gumy do proc Thera Band Gold!
https://forum.knives.pl/index.php/topic,206177.msg2670531.html#msg2670531

LUCYFER

Wzywam posłańców przeznaczenia! - niech uderzą z ponurym zachwytem w ofiarę, którą wybrałem. Milczący jest ten ptak, co żywi się mózgiem tego, co mnie prześladuje, a jego  agonia niech odbędzie się w skomleniu i bólu, i niech będzie to ostrzeżeniem dla tych, co mego jestestwa nienawidzą...

tap

Cytat: arekm001 w 14-07-2013, 15:02:56

Czemu głownia nadal jest czarna?

to raczej efekt odbicia nieba... tu inaczej...

Cytat: LUCYFER w 14-07-2013, 16:03:43

Wiertło przepalone...

Wiertło do drewna, a tekstolit dość twardy więc się deko nadpaliło :) trudno się mówi...

wik5

gdzie można kupić taką kabur z kydexu ?

tap

wik5

dzięki szukałem w necie ale nie ma nic konkretnego a Twoja jest spoko dużo kosztowała pozdro

partizan

Głownia świetna, ale czemu zmieniasz okładki? Fanaberia czy nie spełniają zadania?

Konfederat

...

Tunkx

Super nóż.
Bardzo mi się podoba kolor główni po zdjęciu powłoki. Super kolor ;)

Wolność, Własność, Sprawiedliwość

Piniolski

Fajna maszynka. Dużo może, a i cena dobra. Kiedyś, do któregoś się przymierzę..  :)

Większość pieniędzy wydałem na noże i alkohol. Resztę po prostu zmarnowałem ;-)

tap

Jestem z tego noża bardziej niż zadowolony :-)  ostatnio rąbalem udźce indyka a na KT nawet śladu nie było mam wrażenie, ze drewno na nim raczej wrażenia nie robi. pole am.

desintegrate

Witam wszystkich, mój pierwszy post na forum :) Mam dwa pytania: Jaką nakładką drucianą zdejmowałeś resztki farby? oraz czym dokonywałeś ostatecznej polerki? Proszę o jakieś szczegóły. Z góry dzięki i pozdrawiam

Biko

Się wtrącę. Z mojego BK7 nie ściągnąłem jeszcze powłoki. Poszła za to z CS GI Tanto i Ontario Falcon. Bondex daje radę. Ja zdrapuję szczotką metalową. Nic nie zostaje. Potem polerka papierem ściernym. Kolejno gradacje: 240, 400 i na koniec 1000. Wychodzi fajnie. Prócz zdjęcia powłoki z bikeja, przymierzam się do zrobienia jasnej micarty na rękojeść. Nóż uwielbiam. Serio :)

desintegrate

Dzięki Biko za info. Tez myślałem o micarcie, ale sobie odpuściłem - gotowce drogie i ponoć niedoróbki (krytykowane na youtube), sam nie mam na tyle zdolności manualnych a knifemakerzy nie za bardzo chcą się w to bawić :(

Konfederat

...

brony_

W którym punkcie jest "środek ciężkości"  :question:

K O Ł O B R Z E G   ---> www.rezydencja.fajnewczasy.com

Treasure Hunter

Kurcze,  BK-7 chodzi za mną od dawna ale jak ostatnio zobaczyłem na forum BushcraftUSA, że koleś złamał dużo grubszego BK-2 to jakoś moje zaufanie do "szkieletowego" tanga spadło...

Konfederat

...