Reklama

Hamaguriba.

Zaczęty przez bathonuk, 23-07-2013, 16:11:12

bathonuk

Czesc. Tak sie zastanawiam ilu z was potrafi lub probowalo wyprowadzic poprawna hamaguribe z plaskiego bevela. Co macie na ten temat do powiedzenia? Jakich technik uzywacie itd? Ile czasu wam to zajmuje i czy dzielicie to na pare sesjii czy robicie to na raz? Pozdrawiam

Szuja

Yhyhyhyhyh...???,!!!
Nie ;)

" No, try not...do or do not, there is no try " (c) Yoda

Co i gdzie?

Deski i listwy

bathonuk

A szkoda. Ciekawe ile osob potrafi to tutaj zrobic?

WOJPAP

Sawim na pewno da radę  :D

Kam6

A Ty jak Bathon? Potrafisz? Pytasz, a sam nie odpowiedziałeś ;)

bathonuk

Monika po co mam odpowiadac na wlasne pyranie? Potrafie utrzymac juz wyprowadzona hamaguribe, ale z wyprowadzeniem jej na swiezo z plaskiego bevela mam problem. I dlatego pytam, bo chcialem zaczerpnac pare rad. Chodzi mi konkretnie o szerokosc samej hamaguriby. Teorytycznie jest to roznica sily nacisku i ulozenia palcow. Takze walcze ze swoja deba od paru dni, usunalem wszystkie low spoty i probuje wyprowadzic krawedz. Zwykla krawedz nie jest problemem.
Dopiero gdy chce, zeby hamaguriba byla na 1/3 wysokosci albo na laczeniu stali to zaczynam miec problem.
Na zdjeciu ponizej jest krawedz wyprowadzona z grzbietem uniesionym o moze niecale 2 mm. Naprawde minimalnie.

Ta nierownosc z tylu to byl low spot, ktorego juz nie ma.
Gdy nie unosze grzbietu, palce mam teoretycznie na samej krawedzi i nacisk jest tylko przy ruchu do przodu to w teorii powinienem wytworzyc szersza krawedz. Niestety rysuje wtedy cala blade road.

Jak wiec to zrobic? Podzielic na pare sesji czy moze wyprowadzic krawedz jak na zdjeciu i potrochu obnizac kat?

Kam6

Cytat: bathonuk w 23-07-2013, 21:24:24

Monika po co mam odpowiadac na wlasne pyranie?

Po to, że jesteśmy na forum, na którym potrzeba jak najwięcej chętnych osób do wymiany doświadczeń i spostrzeżeń. Jest tutaj sporo użytkowników i część z nich jest takimi laikami jak ja, którzy chcieliby się dowiedzieć o czym Ty w ogóle piszesz. Stąd też było moje pytanie do Ciebie, co Ty o tym sądzisz, bo skoro pytasz to wiesz z czym to się je, masz wątpliwości itd. Odpowiedziałeś i fajnie, o to chodzi.

mamcar

Pewnie bieniek, tyle że już nie bywa.

pogmothoin

A nie mozna tak trzasnac klasycznego konweksa? Jesli nie na papietrze, tylko ortodoksyjnie na kamykach, to ja bym pozwolil kamykowi wytrzec sie troche na srodku i tym bym konweks uskutecznil.

bathonuk

Pewnie chodzi wlasnie o konweks. Hamaguriba to po japonsku skorupa małża jadalnego, jesli sie mysle to niech ktos mnie poprawi. Zwykly convex to nie problem, ale ja bym chcial, zeby zaczynal sie na 1/3 wysokosci lub na polaczeniu stali. Tak jak powinno byc. Dlatego wlasnie pytalem jak to zrobic. Ide zaraz walczyc, jak cos wymysle to wrzuce fote.

pogmothoin

Masz moze jakies foty idealnie trafionego w linie konweksu? Da sie tak? :)

bathonuk

Mialem wiecej takich zdjec, ale jakos nie potrafie teraz znalesc.

Zwroc uwage na zalamanie odbicia (robota Bienka)

pogmothoin

WOW! Fachowa robota!
A ten Bieniek nie udziela sie na knives.pl, czy permanentnie nie udziela sie juz nigdzie, ze sie tak zapytam? Jesli gosc ma sie dobrze, to zalatw na niego namiary i podpytaj. Ewentualnie podziel sie wiadomosciami, jesli nie bedzie mial nic na przeciwko. Szkoda byloby takiej wiedzy nie upowszechnic.

bathonuk

Bieniek juz sie nie udziela na knives.pl. Znajdziesz go na KKF, a ja jestem z nim w stalym kontakcie. Bylem ciekawy co maja do powiedzenia uzytkownicy naszego forum.

pogmothoin

Google. Szukana fraza "KKF". Wynik:

Krakowski Klub Felinologiczny
Krakowski Klub Fotograficzny
Krakowski Klub Freestyle
Kielecki Katalog Firm
Klub Kultury "Falenica"
Klub Kultury Filmowej

Wnosze, ze nie jest fanem "bretgensa", jak to onegdaj uroczo ujela jedna poslanka samoobrony ;)

Kam6

Chodzi o Kitchen Knife Forums

pogmothoin

Trzeba bedzie konto zalozyc. Podziekowal :)

bathonuk

Dobra troche nad tym popracowalem. Najszerszy bevel jaki moglem wyciac to ten:

Tutaj mozemy zobaczyc caly blade road po kamieniu 1k i krawedz po white binsui:

Tutaj bok po white binsui, na ktorym widzimy ladny kontrast pomiedzy jigane i hagane. Porownujac z poprzednim zdjeciem widac, ze jakos tak dosiegnalem miejsca polaczenia stali:

Tutaj krawedz po red aoto:

Po kazdym kamieniu zaokraglalem convex.

Tutaj widac delikatne zalamanie krawedzi:

Nie jestem zadowolony. Jutro bede walczyl dalej i dam znac jak poszlo.

PiotrB.

Jesli zdjecie nie "klamie", to mam wrazenie, ze za duzo "zebrales" z second bevel'a.

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

bathonuk

Hmmm troche tam zebralem. Na piecie byla straszna dziura, ktora ciezko bylo usunac. Teraz mnie zaciekawiles, jak wroce z pracy to zrobie nowe zdjecie od tylu. Tutaj fotka moze klamac.