Reklama

Duże - nie duże wymagania.

Zaczęty przez licha1989, 15-08-2013, 11:31:09

licha1989

Witam serdecznie :)

Zanoszę się z zamiarem kupna toola, może i mam albo i nie duże wymagania. Co by dużo czytania nie było, szybko napiszę czego oczekuję.

-porządne kombinerki (najlepiej z wymiennymi ostrzami do cięcia) bo co jak się stępią ?
-łatwy dostęp do noża bez rozkładania toola
-blokowane narzędzia
-końcówka z wymiennymi bitami
-co by nie rdzewiał po jednym deszczu :)
-dobrze wykonany
-który przetnie linkę rowerową
:rotfl:
Ogólnie porządne EDC na lata.

kfadrato

Nie zaskoczę ale Ja brałbym Wave, kilka przerobiłem i używam właśnie tego. Linka rowerowa rozumiem, że to ta od przeżytek, hamulców ;) to z nią może być problem, zwłaszcza po dłuższym używaniu, ale do tego są lepsze narzędzia.

licha1989

Wave mam na oku bo jest dość kompaktowy, myślałem jeszcze nad jakimś sog... a co jak ostrza przecinaka się zużyją ? Sogi wydają mi się solidniejsze od leathermana....

kfadrato

Nie miałem żadnego SOG-a ale można sporo dobrego o nich poczytać. Jak się ostrza zużyją serwis z pewnością wymieni, choć jak faktycznie masz zamiar sporo z nich korzystać to lepiej coś z wymiennymi, tylko wtedy z innych opcji musiałbyś zrezygnować.

licha1989

Jeżeli serwis wymieni to nie ma problemu najmniejszego, o to się najbardziej obawiałem. Ten Wave jest bardzo fajny bo ma wszystko co potrzeba a na dodatek nie jest super duży i można nosić go w kieszeni. Może jakaś jeszcze alternatywa ?

domino

My goal is to replace my soul with coffee and become immortal.

licha1989

Co czytam jakieś recki o leathermanie to tylko łapie rdze, słabe spasowanie itp itd, chyba jednak zdecyduję się na SOGa, którego wszyscy chwalą. Tylko który model ?

domino

Jak się nie dba, chociaż w minimalnym stopniu, to wszystko zardzewieje.

Jedyny SOG jaki, częściowo, spełnia twoje wymagania to PowerAssist.
Ma blokowane ostrza, dostęp do noża jedną ręką, plus wspomaganie otwarcia :dodge: i przetnie linkę rowerową.

Brak wymiennych ostrzy, brak wymiennych bitów. Nie wiem jak z rdzewnością, ale to też stal 420 więc jak go zostawisz w wodzie to zardzewieje tak czy tak.

Moim zdaniem, najlepiej twoje wymagania spełniają LMy.

My goal is to replace my soul with coffee and become immortal.

maba

Jak ma się nie rdzewić, to proste że Victorinox :D

LM ma jedną, ogromną zaletę dzięki której niszczy konkurencje - szybki i sprawny serwis w Polsce..

licha1989

Tylko victorinox są paskudnie brzydkie, wyglądają jak bazarowe przez te lustro, a i wątpie, że jakiś będzie chodź trochę spełniał moje wymagania. Na razie Wave tylko je spełnia.

Mrn31

Cytat: licha1989 w 15-08-2013, 12:55:01

Tylko victorinox są paskudnie brzydkie, wyglądają jak bazarowe przez te lustro

:rotfl: dobre, dobre. Może jeszcze powiesz że to cygańska biżuteria ;) I cygańscy książęta się będą teraz obwieszać się ST a nie złotem :D

licha1989

Hehehe :D nie podoba mi się po prostu z wyglądu :jezor: ale jakoś ten fakt mógłbym znieść

Ok będę wybierał pomiędzy

SOG B66N
LEATHERMAN REABAR
LEATHERMAN WAVE
LEATHERMAN BLAST
VICTORINOX SPIRIT

Panowie pomóżcie, który z nich najlepiej się sprawdzi, będzie najtrwalszy ?

Mrn31

abo745

Do cięcia linek LM Surge ma narzędzie od strony uchwytów - sprawdza się bardzo dobrze.
Dodatkowo na zdjęciu dobrze widać ślady rdzy a sprzęt od kupna  nie zaliczył właściwie kontaktu z wilgocią.

licha1989

No właśnie dla tego też mam awersje do leathermana :/ a szkoda bo wave byłby dla mnie idealny, zostaje sog i victorinox

jamesbond

Trochę potu i gotowe. Wykończenie LM sprzyja rudej.

Bierz Victorinoxa nie baw się w pół środki. Jak to ma być tool do używania to albo: Victorinox ew. Victorinox i jako alternatywa Victorinox. Chyba, że do głupiej nap...lanki to weź LM z racji gwarancji. Nie szkoda go po prostu. A jako narzędzie IMO Victorinox. Ponoś go luzem w plecaku w kieszeni z drobnymi to nabierze charakteru i się nie będzie błyszczał.

A na serio: przed kupnem przejdź się do Militarii, jakiegoś swiss coś tam, gdzie będą Victorinoxy i pomacaj. Bo zobaczyłeś pewnie fotkę w necie i myślisz, że SwissTool jest tandetny. Kawał blachy - nabierzesz szacunku. Zresztą toola powinno się kupować po uprzednim zmacaniu :) nie będzie rozczarowań. Ze swojego doświadczenia stawiam Victorinoxa nad Leathermanami. Soga nigdy nie miałem ale od długiego czasu przymierzam się do jakiegoś. Podobno są super. Masz jeszcze gerbery multipilery z wymiennymi przecinakami. Powiem tak, gdzieś na forum już byl temat o cięciu linek rowerowych. Do tego są dedykowane narzędzia i nie wymagajmy od toola takiej pracy. Supertool i rebar, blast się luzują i trzeba je dokręcać (trzeba sobie kluczyk "dorobić", odkręcić dać kleju do gwintów i skręcić. Do tego to co mnie niesamowicie wk...ało (bo denerwowanie to zbyt mało powiedziane) to samoczynnie wysuwające się jak w taniej chińszczyźnie narzędzia obok tego, które wyjmujesz. No i mocne szczęki - tylko SwissTool - zobacz ile było tematów złamanych szczęk Leathermana a ile o SwissToolu. Żadne półśrodki tylko Victorinox :D

EDC: PM2 + DC4 + Climber/Soldat + Seiko OM + SC600 MK II
Tactical Redneck Club! ;>
CytatW tak głębokiej dupie nie byliśmy od czasu wprowadzenia wsparcia dla IE8.

licha1989

Ja do victorinoxa nic nie mam bo sam mam herculesa i wielbie tą firmę, natomiast toole nie podobają mi się z powodów estetycznych tzn za bardzo błyszczą. Natomiast jestem przekonany do vicka na 80% leathermana już skreśliłem. Zostaje SOG, Vicek Spirit a teraz przeglądam Gerbery. Co do soga to jedyną ciekawą wersją jest B66 ale do noszenia w kieszeni za duży zdecydowanie.

dar007

A pasek przy gaciach? Gerbery rudzieją szybciej niż blondyna u fryzjera, i blokadę niedopracowaną mają. Spirita bierz i nie marudź. A jak ostrze w kombinerkach sie stępi to naostrzysz. A linkę z roweru przetniesz piłopilnikiem. A tego LM, nie zrobisz.

bestsiwy

Cytat: licha1989 w 15-08-2013, 16:18:43

Ja do victorinoxa nic nie mam bo sam mam herculesa i wielbie tą firmę, natomiast toole nie podobają mi się z powodów estetycznych tzn za bardzo błyszczą. Natomiast jestem przekonany do vicka na 80% leathermana już skreśliłem. Zostaje SOG, Vicek Spirit a teraz przeglądam Gerbery. Co do soga to jedyną ciekawą wersją jest B66 ale do noszenia w kieszeni za duży zdecydowanie.

Problem błyszczącego swisstoola da się rozwiązać, wystarczy go oddać do piaskowania. Bawiłem się Leathermanami ale jakoś nie wzbudzały mojego zaufania, jeśli już to tylko flagowe modele. Natomiast gdybym nie miał swisstoola to chyba bym wziął SOGa.

licha1989

Ja się głęboko zastanawiam nad sog b66 i vickiem