Reklama

Pierwszy nożyk

Zaczęty przez PiotrekU, 30-08-2013, 13:15:00

PiotrekU

Witam wszystkich,

jakiś czas temu wszedłem w dział knifemaking, zobaczyłem co tu robicie i zapałałem chęcią wystrugania własnego nożyka, ot prostego hunterka.
Wymiary to 21cm w tym 10cm klingi. Stal nie mam pojęcia jaka, płaskownik znaleziony przy warsztacie 5mm. Rozgrzana do ok. 650 stopni i hartowana w spalonym oleju silnikowym. Odpuszczanie w piekarniku 90minut w 180 stopniach, także hartowanie raczej na czuja. Jako nitów użyłem zwykłych śrub.

Rękojeść ze dębowego polana znalezionego w drewutni. Rękojeść bejcowana ciemnym dębem następnie natarta wigilijną świeczką Caritasu :D  po czym wygrzana w piekarniku dosłownie 2 minuty w 80 stopniach. I to chyba tyle

Uploaded with ImageShack.com

PS: Strugałem pilnikiem topexa więc miejcie litość. :D

Jamall

Cytat: PiotrekU w 30-08-2013, 13:15:00

Stal nie mam pojęcia jaka, płaskownik znaleziony przy warsztacie 5mm. Rozgrzana do ok. 650 stopni i hartowana w spalonym oleju silnikowym. Odpuszczanie w piekarniku 90minut w 180 stopniach, także hartowanie raczej na czuja.

Nie dość że na 99% procent wystrugałeś nóż z blachy konstrukcyjnej to jeszcze ją odprężyłeś zamiast zahartować.
Fajny kozik do kopert.

Kup płaskownik z odpowiedniej stali i zanim zaczniesz hartować przeczytaj choć jeden post na ten temat.

Co do samego noża - następnym razem więcej pracy mniej entuzjazmu.
To naprawdę brzydki nóż. Tego nie poprawiaj bo szkoda pracy, jeśli Ci się spodobało robienie noży - zrób następny lepiej.

Trenu, szlifuj, pracuj. PYTAJ jak nie wiesz to pomaga zaoszczędzić energię.

PZDR,

J.

Mifau

Wg mnie nie taki zły jak na pierwszy. Stal do niczego raczej.
Sam napewno widzisz co zrobiłeś źle, działaj dalej.

Moja strona na Fejsbooku
Mifau Custom Knives

Cineck

Też uważam że jak na pierwszy raz to nie jest tak źle, drewno ładnie wyszło, stal... No coż.

"I can see myself as a Neanderthal flint chipper sitting by the fire in the night. It was the first specialized labor in human history." - Bob Loveless

Mój wątek

PiotrekU

Cytat: Jamall w 30-08-2013, 13:22:03

To naprawdę brzydki nóż. Tego nie poprawiaj bo szkoda pracy, jeśli Ci się spodobało robienie noży - zrób następny lepiej.

Trenu, szlifuj, pracuj. PYTAJ jak nie wiesz to pomaga zaoszczędzić energię.

PZDR,

J.

Co do brzydoty noża, owszem zakłuło :)

rolo129

Jeżeli chciałeś nierównie otwory pod piny, za duże w stosunku do pinów, krzywe wyjścia szlifów i brak wykończeniówki, to naprawdę, chylę czoła. Aczkolwiek nie czepiam się pierwszy nożyk jak najbardziej. Następny zrób z porządnej stali, za 15 zł dostaniesz dobry kawałek. W końcu nie ma sensu rzeźbić w gównie :)

BTW. jak wsiąkniesz, to masz przesrane :P

"Dupka może być szeroka, o ile pochwa będzie
wąska... Tak uważam."

PiotrekU

Cytat: rolo129 w 30-08-2013, 19:05:16

Jeżeli chciałeś nierównie otwory pod piny, za duże w stosunku do pinów, krzywe wyjścia szlifów i brak wykończeniówki, to naprawdę, chylę czoła. Aczkolwiek nie czepiam się pierwszy nożyk jak najbardziej. Następny zrób z porządnej stali, za 15 zł dostaniesz dobry kawałek. W końcu nie ma sensu rzeźbić w gównie :)

BTW. jak wsiąkniesz, to masz przesrane :jezor:

z tymi nierównymi otworami pod piny do nie dokonca tak, po prostu w jednej klepce podczas wiercenia ruszyłem wiertarką, przez co otwór sie rozszerzył, a na nową okładzine nie miałem materiału. Dzięki za rade.

junasz

Ta świeczka z Caritasu trochę rękojeści pomogła.  :winky:  Jako i naród już rzekł był - działaj dalej... bo jak na pierwszy to znacznie on piękniejszy od wieeelu "pierwszych" tutaj prezentowanych.

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

PiotrekU

a i dzieci skorzystały, świeczka do nabycia w najbliższej zakrystii :D
Dziękuje wszystkim za opinie pochlebne i te mniej, z rad skorzystam.

malkontent

Nigdy nie zaczynaj robić pierwszego noża jeżeli nie zamierzasz zrobić drugiego.