Reklama

Dobra hartownia w Polsce

Zaczęty przez Warrior, 20-09-2013, 23:16:47

Warrior

Szukalem i niewiele aktualnego znalazlem. Jaka jest solidna, sprawdzona hartownia w Polsce? Zależy mi, żeby obróbka cieplna była naprawde dobrze zrobiona, moge wiecej zaplacić. Na forum przeczytalem ze tutaj można uderzać http://zc.imp.edu.pl/pl/oferta/hartownia.html. Głupio kupować dobra stal zeby potem jakies kruche czy inne gowno wyszlo. Moze uderzac za granice?

Pitt

A jaką stal chcesz hartować?

Uwaga - nieogarniam paczkomatów, wysyłam tylko DPD

harvester88

Wielu makerów u nas hartuje usługowo, popytaj. Ja z czystym sumieniem polecam kolege Jamalla. Większość stali u niego zahartujesz i twardość masz sprawdzaną na rockwelomierzu.

YATO-INDA

Witam.

Proponuje spróbować w Świebodzinie w hartowni Bodycote. Obróbkę cieplną prowadzą tam w piecach próżniowych tzn. nagrzew wsadu realizowany jest w próżni a hartowanie w gazie obojętnym Argon lub Azot o ciśnieniu od 15 do 25bar. Taka metoda daje rewelacyjne wyniki, brak odkształceń a powierzchnia detali obrabianych niema śladu nagaru jaki powstaje podczas hartowania w złożach lub w oleju.

Pozdrawiam
Andrzej

LUCYFER

Często właśnie nagar dodaje uroku...

Wzywam posłańców przeznaczenia! - niech uderzą z ponurym zachwytem w ofiarę, którą wybrałem. Milczący jest ten ptak, co żywi się mózgiem tego, co mnie prześladuje, a jego  agonia niech odbędzie się w skomleniu i bólu, i niech będzie to ostrzeżeniem dla tych, co mego jestestwa nienawidzą...

YATO-INDA

Zgadzam się, osobiście uwielbiam ten nagar w Skandynawach. Po prostu wymieniałem zalety obróbki próżniowej :-).

melonmelon

to teraz wymień jej wady

pozdro

Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

YATO-INDA

hehehe, a proszę bardzo, np.:
- przygotowanie detali do takiego procesu jest dość czasochłonne bo np.: wymaga dokładnego mycia detali i odtłuszczania. Wszystkie zanieczyszczenia pochodzące od substancji smarnych lub innych ropopochodnych sprawiają że odpompowanie trwa i trwa,
- czynnik chłodzący (Azot, Argon) nawet pod ciśnieniem 25bar nie chłodzą tak szybko jak solanka czy olej hartowniczy

:-)

melonmelon

coś mało tych wad

to prawie jak z obcą babą:
fakt że ma wystarczającą ilość litości by ci dać
olśniewa tak,
że wad nie widzisz :)

pozdro

Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

YATO-INDA

hahahaahah dobre, dobre

A kolega miał już styczność z próżniową obróbką cieplną? Pytam bo z konwersacji wydaje mi się że coś nie bardzo kolega przekonany do próżni.

Pozdrawiam

melonmelon

nieeeeee
wydaje mi się tylko taka sterylna

pozdro

harvester88

Cytat: YATO-INDA w 22-09-2013, 10:19:32

hahahaahah dobre, dobre

A kolega miał już styczność z próżniową obróbką cieplną? Pytam bo z konwersacji wydaje mi się że coś nie bardzo kolega przekonany do próżni.

Pozdrawiam

YATO-INDA

I tutaj się zgadzamy, jest czysta ale chyba waśnie dlatego od kilkunastu lat próżnia jest tak popularna. NA chwilę obecną praktycznie cały przemysł lotniczy, militarny, motoryzacyjny i medyczny (narzędzia chirurgiczne) wykorzystuje cieplną obróbkę próżniową z chłodzeniem gazowym. Z powodzeniem obrabia się też noże , przykład Chifa Nowy Tomyśl czy wymieniony wyżej IMP. A wiem to bo pracują na moich piecach hahaha, od 10 lat projektuję i buduję próżniowe urządzenia do obróbki cieplnej i cieplnochemicznej. Choć przyznać musze że powoli wracają do łask piece z hartowniczymi wannami olejowymi bo jak mówiłem prędzej fizyki się nie oszuka i żaden gaz nawet pod dużym ciśnieniem nie dorówna prędkościom chłodzenia osiąganym w płynach.

Pozdrawiam

Bródkes

Cytat: YATO-INDA w 22-09-2013, 10:19:32

hahahaahah dobre, dobre

Pozdrawiam

Jaką stal zamierzasz hartować? Nie każda nadaje się do próżni.

rolo129

"Dupka może być szeroka, o ile pochwa będzie
wąska... Tak uważam."

Jamall

Cytat: YATO-INDA w 22-09-2013, 11:11:56

A wiem to bo pracują na moich piecach hahaha, od 10 lat projektuję i buduję próżniowe urządzenia do obróbki cieplnej i cieplnochemicznej.

To tak jakby ludzie od Fiata powiedzieli nasze auta są najlepsze.
Dlaczego - jak to przecież to my je robimy ;)

J.

Warrior

Dzięki za odpowiedzi. Robię głównie w nierdzewnych- N690/440C

melonmelon

najpierw prywata
seco warwick?
jestem chętny na wasze szkolenia, oczywiście za fre, na bunga bunga też zapraszam, etylu nie braknie, a i lobbować łatwiej :)
od dłuższego czasu szukam małego piecyka laboratoryjnego z dużą szybkością chłodzenia by w nim np. 3h18m zlutować i zahartować jednocześnie (próżniowego :) )

teraz żarciki
1. podaj namiar na piecyk próżniowy/firmę co zechcą odpalić maszyny dla 4 nożyków (pod konkretny gatunek stali, wiem, że nc11lv z wclv razem da się , a klient  nie zauważy)
2. podaj ile kosztuje odpalenie takiego piecyka, może być to kształcące (pełna obróbka cieplna) dla wsiech
3. a teraz ciekawe:
- namiar na piec PRÓŻNIOWY w którym da się zahartować stal ledeburytyczną wysokostopową bez wydzieleń węglików przedeutektoidalnych, np. taką stal
http://www.metalravne.com/selector/steels/OCR12VM.html, choć możesz dla n690, nclv itd (dobra może byćnisko stopowa :) nwc?)
- namiar na piec PRÓŻNIOWY gdzie zrobią sw7m na 65 hrc z uwzględnieniem powyższego podpunktu
- a może namiar na piec PRÓŻNIOWY co się w nim da nc6 lub podobne niskostopowe?

w sumie nie to że nie lubię, nikt mnie jeszcze nie przekonał, że
;zachowując konwencję z poprzedniej wypowiedzi;
po robocie jak mam trochę bardziej lepiącego niż przed to gorzej
lub inaczej ujmując
jak wyciagnę suchego i czystego po robocie (taki sam jak przed robotą) to jest lepiej
ja do tej pory wychodzę z założenia, że mogę po prostu umyć :) po robocie

pozdro

edyta dla
rolo129
więcej wiary w ludzi z forum, a na szit uważaj :)

Jamall

AND:

Oscar goes to Melon ;)

Można iść po następny popcorn ;)

J.

YATO-INDA

ad.
MelonMelon

Kolega Warrior zadał pytanie o namiar na hartownie - takowy podałem (może faktycznie za szybko wyskoczyłem z tą próżnią nie znając stali jaką Warrior chce obrabiać MEA CULPA)
Ale doprawdy nie wiem dlaczego kolega melonmelon tak ironicznie odpowiada ma moje posty, mało tego mówi o jakimś lobbowaniu. Czy ja choć jednym słowem w choć jednym zdaniu napisałem Próżnia jest naj lepsza, najwspanialsza - otóż nie, nie napisałem. Dlatego nie rozumiem skąd te ironie. Zdaje sobie sprawę jak ogromną wiedzę Kolega więc jeśli czymkolwiek uraziłem przepraszam, jesteśmy tu aby się wzajemnie uczyć a nie okładać kijami :-)

A seco warwick to nie jedyna firma, która piece próżniowe robi

Pozdrawiam