Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

Noże do drewna

Zaczęty przez Lord_Somersby, 10-10-2013, 19:39:12

Lord_Somersby

Więc mój kukri CS dotarł, ostrzyłem długo no ale jakoś dałem radę, a ps czym najlepiej i jak ostrzyć kukri?
Ale główne pytanie, chodzi mi o nóż do drewna, bo kukri mam, gałęzie większe jest spoko, ale chodzi mi coś na dodatek bardziej precyzyjnego do np: robienia w drewnie wszelkich rzeczy, rzeźbienia w nim, i warto by było gdyby nie miał za dużej ceny no i był w miarę wytrzymały. Chodzi mi tylko o wszelkie prace dokładniejsze w drewnie. Wiem że będzie mora, ale postarajcie się doradzić coś innego...

jamesbond

Wow. Interpunkcja widzę na wysokim poziomie, tak samo logika wypowiedzi. Generalnie trudno przeczytać co zapisałeś, aby zrozumieć od razu. Chaos...

Myślę, że zamiast pytać tutaj lepiej poczytaj forum. Mora albo bushcraft jakiś. Resztę wyczytasz.

EDC: PM2 + DC4 + Climber/Soldat + Seiko OM + SC600 MK II
Tactical Redneck Club! ;>
CytatW tak głębokiej dupie nie byliśmy od czasu wprowadzenia wsparcia dla IE8.

mamcar

jak nie mora to moze frost 105 pozdro

npkrxxx

Do rzeźbienia, dłubania w drewnie to poza nożami bezpośrednio do tego przeznaczonymi ( słowo klucz: whittling knife) sporo dobrych recenzji zbiera Cold Steel Mini Tuff Lite - na allegro za ok130 pln. Generalnie najbardziej nadają się klingi typu sheepfoot/wharncliffe, możliwie cienkie. Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem pytanie i z grubsza o to chodziło. Ogólnie polecam poszperać na bladesforum tam jest  przykładowo taki temat " whatcha whittlin' these days" i kilka innych z tej kwestii.

tool

Przepraszam, że się wtrancam ale czy do drewna i rzeźbienia w niem nie lepsze będą dłuta? Tak tylko pytam. No to może Vicek z małym ostrzem?

Kiku

Mam maczetę i ostrze ją z reki na diasamach.
Miałem na chwilę kukri od Condora i ostrzył bym identycznie czyli z ręki na diasamach.
Jakiejś Większej logiki w tym nie ma.

Noże do drewna - a do masz zamiar robić?
Zabierasz się za rzeźbienie czy jak?

Ni w kij nie wiem jakie ma ze sobą powiązanie kukri od CS a jakiś "nożyk robienia w drewnie wszelkich rzeczy, bardziej precyzyjnych".
Masz zamiar Cold Steelem pozyskiwać materiał a porem tym czymś co chcesz kupić rzeźbić?

http://www.mhunt.pl/noz-do-rzezbienia-mora-wood-carving-120-laminat - chodzi o coś takiego?

Osos

Cytat: npkrxxx w 10-10-2013, 21:05:05

Do rzeźbienia, dłubania w drewnie to poza nożami bezpośrednio do tego przeznaczonymi ( słowo klucz: whittling knife) sporo dobrych recenzji zbiera Cold Steel Mini Tuff Lite - na allegro za ok130 pln. Generalnie najbardziej nadają się klingi typu sheepfoot/wharncliffe, możliwie cienkie. Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem pytanie i z grubsza o to chodziło. Ogólnie polecam poszperać na bladesforum tam jest  przykładowo taki temat " whatcha whittlin' these days" i kilka innych z tej kwestii.

Dobrze pisze. Niemniej Panowie bawiący się w drewnie często używają krótkiej klingi z Vika, dobrze naostrzonej.
Cytat: tool w 10-10-2013, 22:22:43

Przepraszam, że się wtrancam ale czy do drewna i rzeźbienia w niem nie lepsze będą dłuta? Tak tylko pytam. No to może Vicek z małym ostrzem?

Dłuta zdecydowanie, ale do rzeźbienia, whittling, czyli struganie to inna zabawa  :winky: .
Moje recenzje i opisy nożowe: www.kosa.net.pl

BYKOM-STOP! Tępmy e-analfabetyzm w Internecie.

Horus

Frosts/Morakniv Slöjdkniv 106, albo jakikolwiek inny skandynawski whittler ze szlifem na zero, odpowiednio łagodnym brzuszkiem i wąskim profilem. 106 jak dla mnie jest idealna.

Jeśli chcesz coś bardziej uniwersalnego, weź większą Morę, jakąkolwiek.