Żegnamy Jumbo, Testrala i Pawelmomo

Reklama

CO KUPIĆ - ZANIM ZAPYTASZ !!! - temat testowy, do dalszego opracowania

Zaczęty przez MichaelD, 23-10-2013, 20:25:06

MichaelD

To jest temat testowy, do dalszego opracowania.  Proszę o linki, przykłady noży, wszelką pomoc jaka tutaj może okazać się potrzebna.

TROCHĘ WIEDZY NA POCZĄTEK:
1)Nóż kuchenny to narzędzie które przeznaczone jest WYŁĄCZNIE  do krojenia, siekania, szatkowania produktów spożywczych. Mówię to dlatego, ponieważ zbyt często stosowany jest do pracy w ogrodzie, , używania jako śrubokręt i inne prace które nie powinny być nim wykonywane

2.) wybierając nóż kuchenny musisz zwrócić na trzy rzeczy
a.) ergonomia, czyli jak wygodna jest rękojeść
b.) geometria, czyli jak dobrze nóż kroi
c.) trzymanie ostrości, czyli jak długo nóż pozostaje ostry

CO KUPIĆ - ZANIM ZAPYTASZ !!

Chcesz kupić nowy nóż kuchenny ? Świetnie, zacznij proszę o przeczytania i zastosowania się do poniższych kroków.

1.)ZIDENTYFIKUJ SWOJE POTRZEBY

Jeśli na forum szukasz porady odnośnie zakupu nowego noża to chętnie Tobie doradzimy i pomożemy w wyborze tego "idealnego" noża. Jednak warto przed umieszczeniem kolejnego tematu odpowiedzieć sobie na poniższe pytania, nie tylko Tobie, ale i nam pomogą znalezieniu tego czego szukasz.

- Do czego będzie używany nowy nóż ?
- Jaki kształt i jaka długość ostrza preferujesz ?
-  Preferujesz szerokie czy wąskie ostrza ?
- Z jakiej stali ma być wykonane ostrze: Nierdzewnej czy może Węglowej/Narzędziowej ?
- Nóż ma być zbalansowany na ostrze czy rękojeść ?
- Jaki kształt rękojeści preferujesz ?
- Z jakiego materiału ma być wykonana rękojeść ?
- W jaki sposób ostrzysz noże ? Jakiego systemu ostrzącego obecnie używasz ?
- Które z poniższych kryteriów jest dla ciebie najważniejsze, a które najmniej ( uporządkuj) ?
Staranność wykonania, Trzymanie ostrości, Właściwości tnące,  Łatwość ostrzenia, Odporność na uszkodzenia, Odporność na korozje, Ergonomia rękojeści.

2.) OKREŚL SWÓJ BUDŻET
Teraz już pewnie mniej więcej wiesz czego oczekujesz od noża którego chcesz zakupić. Teraz powinieneś się zdeklarować jaką sumę pieniędzy chcesz przeznaczyć na nowy zakup.

3.) PRZECZYTAJ I ZDECYDUJ
Przygotowane zostały tutaj trzy listy które pomogą Tobie w wyborze i kupnie odpowiedniego noża.

a.) Lista noży wg ceny.

b.) Lista noży wg kształtu/ profilu.
Nóż szefa kuchni/ Gyuto (jap.)

Podręczny nóż do wszystkiego / Petty (jap.)

Nóż do krojenia w plasterki  / Sujihiki (jap.)

Nóż do pieczywa

Nóż do filetowania

Nóż do ryb

c.) Noże godne polecenia wg ceny.
do 50 PLN

do 100 PLN

do 150 PLN

do 200 PLN

do 350 PLN

do 500 PLN

do 650 PLN

do 800 PLN

powyżej 1000 PLN

4.) STWÓRZ NOWY TEMAT I ZADAJ PYTANIE
Jeśli absolutnie nie znalazłeś tutaj, żadnej istotniej informacji.  W takim razie załóż nowy temat i czekaj cierpliwe na odpowiedzi innych użytkowników forum.

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

StaszekAlkatras

Dwa filmiki odpowiadajace na kilka podstawowyh pytan. Nie ma tu drogi na skroty :)

http://youtu.be/H41DIyROQxw http://youtu.be/1-bEvfk76BY
Pozdrawiam. Daniel

sawim

Każdy jednostrzałowiec sądzi, że jest wyjątkowy, a jego pytanie szczególnej wagi, żaden nie będzie więc marnotrawił swego cennego czasu na czytanie elaboratów czy oglądanie nudnych filmików w jakimś dziwnym języku, tylko przejdzie wprost do pkt.4... Marchewka jest, kija nie ma  :dodge:

"Cofnij do tyłu..."

junasz

Hmmm... może i, z techniczno - informatycznego punktu widzenia, możliwe byłoby zablokowanie świeżakom dostępu do reszty forum zanim nie przeczytają wszystkich oczywistości... ale to byłaby śmierć forum.  :winky:

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

zenekkk

Idąc waszym tropem, to ten cały dział nie ma sensu, wystarczy zamieścić info że najlepiej kupć vicka lub japońca z japanesechefknives  :special:

A tak na serio, czy nie wystarczy napisać wachającym się między nożami japońskimi a europejskimi, że japońce sa znacznie  twardsze i ostrzejsze, ale co za tym idzie trzeba mieć odpowiedni kamień do ostrzenia i być ostrożnym aby noża nie wyszczebić, a europejczyki są znacznie bardziej miękkie przez co łatwiej się je ostrzy i można bardziej brutalnie traktować, ale nie da się uzyskać takiej niesamowitej ostrości jak w japońcach. Po czym podać kilka firm i kilka żródeł gdzie ich produkty można nabyc, i jednym linkiem skończyć 90% dziwnych dyskusji  :rotfl:


junasz

I tak to teraz działa... i, po mojemu, optymalne to rozwiązanie.

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

pieczarek

Proponuję dołożyć kilka wyjaśnień, oczywistych dla bywalców forum, a zaskakujących niekiedy dla nowicjuszy.
- Co to jest zamknięta broda? W czym przeszkadza przy ostrzeniu i użytkowaniu? Dlaczego nie powinno się w ogóle zwracać uwagi na noże z taką brodą?
- Dlaczego polecane są noże dłuższe? Czemu nie należy ich się bać? Dla wielu początkujących nóż 20 cm to nieporęczny olbrzym, a dla osób wnożowionych, to dolna granica użyteczności.
- Zalety/wady stali nierdzewnych i węglowych.

Bez jakiegoś specjalnego rozwodzenia się, w kilku prostych zdaniach. Na przykład, że trudno nauczyć się ostrzenia noża na wersji z zamkniętą brodą. A i później samo ostrzenie też nie jest tak proste, jak noża z otwartą brodą. Do tego jakieś zdjęcia brody otwartej i zamkniętej, niedokładnie naostrzonego noża w okolicach brody.
Że stale węglowe pięknie tną, dobrze się ostrzą, ale może je pogryźć rdza, mogą pojawić się naloty, odbarwienia, patyna. Że trzeba pamiętać o dbaniu o taki nóż, o jego wycieraniu do sucha. Że niektórym osobom mocno dokucza zapach takiej stali.

steehead

Cytat: sawim w 23-10-2013, 21:11:42

Każdy jednostrzałowiec sądzi, że jest wyjątkowy, a jego pytanie szczególnej wagi, żaden nie będzie więc marnotrawił swego cennego czasu na czytanie elaboratów czy oglądanie nudnych filmików w jakimś dziwnym języku, tylko przejdzie wprost do pkt.4... Marchewka jest, kija nie ma  :dodge:

Ale to jest przecież najlepsza zabawa, szukać, czytać, porównywać opinie itp. . Sam jak przypadkiem trafiłem na to forum zdziwiłem się co można dowiedzieć się o nożach. Trafiłem tu przypadkiem szukając "jak ostrzyć nóż" i już zostałem.


dariuszp17

Cytat: pieczarek w 24-10-2013, 00:26:20

Proponuję dołożyć kilka wyjaśnień, oczywistych dla bywalców forum, a zaskakujących niekiedy dla nowicjuszy.
- Co to jest zamknięta broda? W czym przeszkadza przy ostrzeniu i użytkowaniu? Dlaczego nie powinno się w ogóle zwracać uwagi na noże z taką brodą?
- Dlaczego polecane są noże dłuższe? Czemu nie należy ich się bać? Dla wielu początkujących nóż 20 cm to nieporęczny olbrzym, a dla osób wnożowionych, to dolna granica użyteczności.
- Zalety/wady stali nierdzewnych i węglowych.

Bez jakiegoś specjalnego rozwodzenia się, w kilku prostych zdaniach. Na przykład, że trudno nauczyć się ostrzenia noża na wersji z zamkniętą brodą. A i później samo ostrzenie też nie jest tak proste, jak noża z otwartą brodą. Do tego jakieś zdjęcia brody otwartej i zamkniętej, niedokładnie naostrzonego noża w okolicach brody.
Że stale węglowe pięknie tną, dobrze się ostrzą, ale może je pogryźć rdza, mogą pojawić się naloty, odbarwienia, patyna. Że trzeba pamiętać o dbaniu o taki nóż, o jego wycieraniu do sucha. Że niektórym osobom mocno dokucza zapach takiej stali.

Idąc tą drogą konieczne byłoby przekopiowanie całej masy tematów opisanych np. w wątku "Na początek..." Chcąc poznać właściwości stali, budowę noża muszą wykazać choć odrobinę asertywności i samemu zatroszczyć się o odnalezienie niektórych tematów.

audit i certyfikacja ISO9001;14001;OHSAS18001

pieczarek

Cytat: dariuszp17 w 24-10-2013, 15:34:32

Idąc tą drogą konieczne...

Nie.
Trzeba na wstępie napisać kilka zupełnie prostych wskazówek.
Nóż bez brody (i pokazać na zdjęciu, jak wygląda zamknięta broda). Napisać dlaczego jest be. Taka informacja od razu istotnie zawęża wybór.
Stale węglowe są och i ach, ale... nie nadają się dla żony, która nie ma zamiaru zajmować się ciągłym wycieraniem noża. I śmierdzą.

To ma być temat dla jednostrzałowców. Albo kiedyś się wnożowią, albo nie. Na razie potrzebują kilku prostych wskazówek wyłożonych, jak krowie na rowie. Nie trzeba przepisywać wszystkiego, chodzi o elementarz. I o to, aby nie mnożyły się nikomu nie potrzebne tematy.


PiotrB.

ok, chyba trzeba by pojsc w tym kierunku. Streszczenie co jest ok, a co nie jest ok. Nie mam talentu "dziennikarskiego", ale  sprobuje cos "wysmazyc" w przyszlym tygodniu......

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

baw

Jeżeli chodzi o kwestie korekty tekstu, możesz mi podesłać to w wiadomosci. Zajmuje się takimi rzeczami.

Otchłań czeka