Reklama

nożyk do 300 PLN

Zaczęty przez abadyra, 12-11-2013, 18:33:37

abadyra

Witam
Przeszukałem trochę forum ale nić nie znalazłem (może nie umiem szukać albo jestem za leniwy :).

Używam Rata-1 ale potrzebuję coś z klingą z lepszej stali niż AUS-8.
Może coś doradzicie.
Nożyk musi spełniać następujące warunki:
- składany;
- KT 8-10 cm;
- szlif pełny płaski (combo odpada);
- głownia ze stali lepszej niż AUS-8 (nie chcę go podostrzać po każdej robocie);
- dobrze by było mieć okładziny z G-10 ale to nie jest wymagane, może być zytel byle by mokry nie ślizgał się w ręce;
- klips;
- rodzaj blokady - byle by trzymała;
- cena 300 PLN;
Dzięki.

MMJ

Endura FFG ostatnio na topie.

kawa

Endura spełnia wszystkie wymagania i jest kololowa.

abadyra

No właśnie obejrzałem tone filmików o Spyderco Endurze  :D Wcześniej miałem Byrda ale lipna stal i blokada taka sobie :winky: :winky:
W FFG użytkownicy narzekają na BP i lipną blokadę - jak to jest naprawdę?
Używam rata i porównuje do niego, ale nigdzie nie widziałem i nie znalazłem takiego porównania, ciekawe jak się sprawdza ta stal VG-10 ?o

grisza

"Cokolwiek czynisz, czyń roztropnie i patrz końca! "
                     Owidiusz

9/19

MMJ

Jak nie planujesz wyważać drzwi to o blokadę się nie masz co bać. A jeśli chodzi o stale to podejrzewam, że 90% użytkowników noży nie zauważyłoby różnicy między AUS8 a innymi, teoretycznie lepszymi gdyby wcześniej nie przeczytali o tym na forum.

marcin90-70

nowy koniecznie??
vg-10 nawet spoko,a jak się postarasz i dozbierasz to starczy Ci na  zdp-189

Sprzedam:
http://forum.knives.pl/index.php/topic,148745.0.html

Naprawiam wszelakie noże. Wegliki klade. Ostrze i dopieszczam.

Mój FB
https://m.facebook.com/KnifeHospital/

KnifeHospital-moje prace

abadyra

podważać bram to nie mam zamiaru, no może drzwi od stodoły :)
Niestety mam to nieszczęście że miałem w łapię kilka rożnych tali od kilku lat i niestety zauważam różnicę, ostatnio w lecie popełniłem coś ze starego polskiego 30-letniego pilnika do metalu (chociaż do tej pory nie wiem co to była stal dokładnie, a rżenie kozik jak wściekły :))
Z vg-10 i zdp-189 nie miałem jeszcze do czynienia.
Może warto spróbować?

afro

wiem, że nie powinienem się wypowiadać.... ale różnica pomiędzy aus8 - 4 czy inne cr13mov itp chińskie wynalazki a VG-10 jest ogromna, wręcz przepaść, wyżej jest s30v i zdp

stani0

Jeśli chodzi o endurę w zdp naprawdę watro spróbować.

abadyra

na zdp trochę budżet za mały :?

marcin90-70

szukaj używek.
na bazarku nówka za 450, może gdzieś taniej wyrwiesz :)

Sprzedam:
http://forum.knives.pl/index.php/topic,148745.0.html

Naprawiam wszelakie noże. Wegliki klade. Ostrze i dopieszczam.

Mój FB
https://m.facebook.com/KnifeHospital/

KnifeHospital-moje prace

Rebelyant

Cytat: MMJ w 12-11-2013, 18:38:53

Endura FFG ostatnio na topie.

Ostatnio? Zawsze jest na topie i zawsze wraca do kieszeni. Weź z VG-10, będziesz zadowolony (jeżeli akurat Spyderco Ci się podoba). Z ZDP-189 jeśli nie masz wprawy (i sprzętu) to możesz mieć trudności z ostrzeniem. Endura FFG to fajny nożyk i trudno mu znaleźć konkurencję w tej półce cenowej.

Ed. Literówka

Wraz z trwaniem dyskusji w Internecie, prawdopodobieństwo przyrównania czegoś lub kogoś do nazizmu lub Hitlera dąży do 1.
- Prawo Mike'a Godwina (Prawo Perdono, reductio ad Hitlerum i argumentum ad Hitlerum)

abadyra

czyżby endura była jedyną opcją ??

FORESTER1973

Podobne pieniądze,ta sama stal tyle ,że nożyk dyskretniejszy- STRETCH ZDP189 450 nówka na bazarku.
Ewentualnie szukaj VG10

junasz

Chińczyk o mocnej konstrukcji (tutaj Bee L02 kupiony naonczas za niecałe 4 dyszki) + dorobienie klingi z wyjebolitu (tutaj niolox by Kroko) i będziesz Pan więcej niż zadowolony.  :)

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

rzulmisi

Fajny! Muszę się kiedyś nad czymś takim zastanowić. Ile kosztuje materiał + usługa?

Dlaczego nie wszystkie noże pójdą do nieba?

Bo są potępione.

thematr

Coś z innej beczki. Ma wszystko poza klipsem (ale za to przychodzi z pochwiszczem). Dobra stal, dobra blokada, pięknie wykonany, made in sweden.

EKA Swede 7

junasz

Cytat: rzulmisi w 14-11-2013, 11:42:26

Fajny! Muszę się kiedyś nad czymś takim zastanowić. Ile kosztuje materiał + usługa?

A to już pytanie do maker'a, który zechce się w to pobawić.   :winky:
Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

abadyra

a może dorobić klingę do rata z lepszej stali ??