Reklama

PYTANIE DO UŻYTKOWNIKÓW RAT 5 z D2 / CO i JAK ?

Zaczęty przez lukasz1, 01-12-2013, 18:05:55

lukasz1

Witam. Zakupiłem takiego używanego szczura z bazarku http://forum.knives.pl/index.php/topic,155234.0.html . Jest to mój pierwszy rat
Więc mam kilka pytań do użytkowników rata 5 z D2 bo kto mi pomoże jak nie WY :)  , a mianowicie

1: W jaki sposób byście  usunęli  tą resztkę powłoki co na nim została i czy w jakiś sposób można ją zastąpić ( piaskowanie, oksydowanie) czy po prostu wyczyścić na mat lub połysk i dobrze konserwować;
2: Jaką dobrą ostrzałkę terenową proponujecie do tego rodzaju stali, od razu zaznaczam że nie mam zamiaru oszczędzać tego noża może batonować pieńków do kominka nie będę ale trochę zamierzam nim popracować, prosił bym również abyście  podali mi kont ostrzenia tego drania, bo w tym temacie jestem całkiem zielony.
Oczywiście napiszę do poprzedniego właściciela zapytanie czym i na jaki kont go ostrzył ale najpierw wolałem zwrócić się do was.
A teraz ostatnie pytanie czy naprawdę trzeba tak uważać przy pracy z tą stalą? , bo przeczytałem sporo   wątków na tym forum i wszyscy piszą że 1095 jest o wiele lepsza do pracy niż D2 nie wiem tylko czy to też dotyczy rat 5 bo wszystkie dotyczyły rat 7.
Bardzo będę wdzięczny za wszelką pomoc w tym temacie i z góry wszystkim DZIĘKUJĘ

Mario

Zacznę od tego, że oba noże z wątku wyglądają mi na 1095 a nie D2.
Wnioskuję tak ze względu na rękojeści i powłokę. W D2 było inne jedno i drugie.

Naostrzysz wszystkim. Uniwersalny i najbardziej popularny kąt 20 sprawdzi się do wszystkiego.
Kup Triangla i przyda ci się również do innych noży.

lukasz1

Dziękuję za podpowiedź co do ostrzałki, a co do stali jaka jest, to też jakoś tak dziwnie mi wyglądała bo zanim go kupiłem to przeglądnąłem od cholery zdjęć w sieci i wszystkie raty 5 z D2 miały inne powłoki a rękojeści były bardzo ciemne , jednak z czego by on nie był to nawet  w takim stanie mi się podoba.Prosił bym jeszcze o radę co do tej powłoki czym to cholerstwo usunąć? chemicznie jakoś czy potraktować go papierem ściernym wolałbym mieć jakąś powłokę ale nie wiem czy piaskowanie nie rozhartuję stali,   nie jestem jakimś pedancikiem ale o nóż jak o żonę trzeba dbać (odwdzięczy się później przy robocie) :)

Mario

Ja bym zostawil. Teraz ma charakter i wyglada naprawde fajnie.

lukasz1

Dzięki i tak zrobię jak mówisz  a co do D2 to jest jakiś sposób żeby to sprawdzić? bo czytałem ten wątek ( rat5 identyfikacja ) i było coś tam o tym że pod okładzinami rękojeści jest napisane D2 ? .Jak przyjedzie to go dokładnie oglądnę i dam znać. Tak czy owak  dzięki jeszcze raz.

Mario

lukasz1

Witam ponownie mam takie pytanie:
jaki klucz wchodzi do śrub rękojeści bo mam 2 komplety imbusów i żaden nie pasuje

lukasz1

Pomoże ktoś, bo nie chcę wydawać darmo pieniędzy
ZA WSZELKĄ POMOC BARDZO DZIĘKUJĘ

DARKdog

Do ratów musisz mieć imbusy calowe, a nie metryczne. Dlatego nie pasują. W jakimś wątku wypisałem jakie klucze do jakich modeli.

Nawet chciało mi się poszukać.

Nr kluczy w nożach Ontario ;" title="" class="smiley">:

Folder RAT1 torxy na osi T10, linersy i klips T6
RAT3 imbus 5/64 cala albo europejski 2
RAT5, TAK1, RAT7 imbus 1/8 cala, można spróbować standardową 3ką ale można zgwałcić śrubę bo jest trochę luźny.
RTAK II imbus 5/32 cala, można spróbować 4rką ale strasznie ciasno wchodzi więc też śrubę można spieprzyć.

lukasz1