Reklama

Miecze Macieja z Kluczborka.

Zaczęty przez Maciej z Kluczborka, 12-12-2013, 14:03:44

Maciej z Kluczborka

Pozwoliłem sobie scalić twoje oba wątki w jeden. Kolejne prezentacje swoich wyrobów  dodawaj już w tym wątku. Bedzie wygodniej dla wszystkich.

Pozdrawiam Krug.

jedna z moich nowszych prac wykonanych na zamówienie dla muzeum - miecz typ XV - na podstawie zabytku z Wallace Collection.
datowany na XIIIw.
stal 50hf, hartowany do 53hrc, odpuszczany, naostrzony.

KonCord

Ładnie wykonany. Mógłbyś dorzucić parametry miecza (wielkość, ciężar, środek ciężkości i takie tam).

Tilgh.54

Nieźle wykonany, podobają mi się te nieregularności widoczne przy głowicy, czy jelcu, przez co nie wygląda jak z pod frezarki.  Mi zawsze podobał się ten typ miecza i wykonałem kiedyś podobny, zaraz go potem sprzedałem i zostały mi gdzieś po nim tylko zdjęcia, szewc bez butów chodzi.
Masz jakieś informacje o stosowaniu takich mieczy w Polsce? Z tego co się orientuję one były raczej popularne w Europie Zachodniej i w czasie Wojny Stuletniej. Dołączam się do prośby o parametry.

Maciej z Kluczborka

dzięki. no właśnie, ja nie lubię mieczy "idealnych" - jak z komputera, jakby je maszyna robiła a nie człowiek. owszem - musi być symetria, proporcje, właściwa forma - ale jak nie widać tam ręki człowieka - to już nie jest to prawdziwe. zresztą to jest bardziej kwestia ich historycznego charakteru który zawsze chcę uzyskać - maszyny i zbyt dokładna obróbka go z pewnością pozbawiają.
wymiary podeślę w najbliższym czasie.

kgrzesiek

Świetnie wyglądałby na ścianie :)

Maciej z Kluczborka

jeśli chodzi o występowanie tych mieczy to powołam się tu na prof. Mariana Głoska - wg jego spisu miecze typu XV niemal nie występują na terenie wschodniej Europy.
wylicza on po kolei: "PRL 1szt, NRD 2szt, WRL 1szt".
poniżej podaję wymiary:
długość całości 914mm
długośc głowni 753mm
szerokość głowni przy jelcu 53mm
średnica głowicy 52mm
długość chwytu rękojeści 98mm
grubość głowni w zastawie 4,5mm
wyważenie 100mm od jelca
jelec 198mm
waga 1050gr (to nie jest idealnie dokładna waga, mam tylko mało precyzyjną).
wymiary ogólnie pokrywają się z zabytkiem z Wallace Collection w Londynie, jedynie jelec jest kilka mm dłuższy.
na głowni wyryłem też sygnaturę kowalską tak jak w oryginale.

Maciej z Kluczborka

kolejny miecz - długi, typ XVIa. typ popularny w całej Europie (2 poł XIII 1 poł XIVw.)
wykonany na zamówienie. hartowany do 53hrc. ostry.
inskrypcja +IN NOMINE DOMINI+
ten miecz to kompilacja kilku oryginalnych mieczy z muzeów.
wymiary:
długość całkowita 1200mm
szer. głowni przy jelcu 54mm
długość chwytu rękojeści 193mm
średnica głowicy 51mm
wyważenie 140mm
waga ok. 1550gr

Strzyż

Bardzo fajna robota! tylko to podcięcie kątówką szczeliny w jelcu na głownię razi okrutnie.

Broni, klejnotów i kobiet nie kupuje się przy blasku świec, ani przez internet. -starożytne przysłowie wschodu.

Maciej z Kluczborka

dzięki Strzyżu. a to masz rację (bystre oko ;) )
i poprawiłem tamte miejsca i parę innych jeszcze, minigłowicami - ale już po tych zdjęciach...

Strzyż

Całość bardzo klimatycznie wygląda, widać ręczną robotę, te drobne nierówności robią naprawdę dobre wrażenie, są autentyczne. Zrób sobie odpowiedni przebijak do wykuwania tych szczelin, roboty z tym piętnaście minut a efekt jak w oryginałach.
To jedyne do czego się można przyczepić w Twoich pracach :)

Broni, klejnotów i kobiet nie kupuje się przy blasku świec, ani przez internet. -starożytne przysłowie wschodu.

Maciej z Kluczborka

no widzisz - na pewno tak zrobię - zresztą mam w planach kilka ulepszeń techniki. każdy kolejny miecz = kilka nowych pomysłów :)
dzięki za sugestie i opinię.

Tilgh.54

Tak jak poprzednio świetna robota i świetnie dobrane proporcje. Ja te wgłębienia robiłem dopasowane do przekroju głowni, mniej więcej tak jak już  opisano powyżej. Jeśli to nie kłopot, to bym jeszcze prosił o podanie grubości głowni przy jelcu i sztychu.

Maciej z Kluczborka

dzięki.
to tak z pamięci bo pomiary tydzień temu robiłem: grubość przy jelcu 4,5mm, schodzi równomiernie do 2mm w sztychu i potem na ostatnich 2-3cm do ostrego.

Maciej z Kluczborka

kolejny miecz - inspirowany mieczem z Metropolitan Museum.
również wykonany na zamówienie.
długość 1025mm
inskrypcja na głowicy SVNT HIC ETIAM SVA PRÆMIA LAVDI
inskrypcja na głowni to wczesny przykład trawienia - nieczytelne obecnie.
na głowni dwa znaki kowalskie.
chciałem przy okazji spytać o dobry sposób trawienia kwasem azotowym delikatnych napisów na głowni.
mi to jakoś nie wychodzi za dobrze. te poniżej grawerowałem ale w oryginale są trawione. są ledwo widoczne i nieczytelne, więc w moim mieczu jedynie je zamarkowałem. ale chciałbym dowiedzieć się coś więcej o tej metodzie.
kolejne pytanie do fachowców to czy znacie dobry sposób na trwałe barwienie stali na kolor mosiądzu lub starego złota?
z góry dzięki za porady.

Rocket

Brawo Macieju! Piękny miecz (pozostałe dwa również) - aż chciało by się wziąźć do łapy i wypróbować :)

kosiarz

Wszystkie 3 sztuki są miodne :) Gratuluję świetnych prac :)

www.stalowypiotr.eu

Cytat: Krug w 17-08-2018, 21:41:39
...za bardzo heteroseksuany kozik zrobiłeś, bardziej kolorowy czeba jakaś tęcza, sysunia w zielonym abo cuś :)

krzem

idealny do EDCowania w Krakowie!!!!

:) a tak serio , to jak ogladam Twoje wyroby Macieju, to jestem w szoku, ze mozna coś takiego zrobić! :D
piękne są ...

To skromny człowiek, z byle gównem nie wyskoczy.

kroko

Piękny,powiedz jeszcze z czego go zrobiłeś?

Maciej z Kluczborka

dzięki za Wasze opinie. miło to słyszeć.
głownie robię są przeważnie ze stali 50hf.

Maciej z Kluczborka